Evangeliestek Liesbeth van Klinken

God

22 augustus 2017 door Jeffrey Schipper

Hoe buurtkinderen geboeid raken door het evangelie

“Op christelijke feestdagen vervelen de buurkinderen zich. We nodigen hen uit en vertellen over de Heere Jezus,” vertelt Liesbeth van Klinken. In haar woonplaats Apeldoorn brengt zij kinderen op een creatieve manier in contact met het Evangelie. Ook namens Evangeliestek, een initiatief waarmee kerken worden toegerust voor evangelisatie- en kinderwerk, zet ze zich in voor kinderevangelisatie.

Het LCJ is een actieve jongerenorganisatie binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken, met hart voor jongeren!

Je hebt veel ervaring met kinderevangelisatie. Hoe krijgt dit handen en voeten in je woonplaats Apeldoorn?
“Negen jaar geleden zijn wij naar Apeldoorn verhuisd. Op één van de eerste klusdagen kwamen er vijf kleuters binnenstormen om poolshoogte te nemen. Ze braken de tent van onze oudste van 3 af en namen de benen weer. In het daaropvolgende jaar kon onze dochter zich nauwelijks buiten vertonen zonder geslagen te worden door een buurmeisje. Dat was niet leuk. Je bent boos en je voelt medelijden met je eigen kind. Maar God keerde dat om. We beseften dat dit buurmeisje de Heere Jezus nodig had.

We hebben veel voor haar gebeden, verwelkomden haar steeds opnieuw en zeiden af en toe iets over de Heere Jezus. Al snel vroegen de buurkinderen wie Jezus was. Ik zei: 'Hij is heel belangrijk en wij houden heel veel van Hem. De Heere Jezus komt een keer bij ons.' 'Ook bij ons?' vroegen ze. 'Ja, bij iedereen.' Enthousiast begonnen ze aan een rondedansje. Ze begrepen blijkbaar een paar hoofdzaken: De Heere Jezus is belangrijk, Hij komt bij ieder van ons en als je van Hem houdt, is dat iets om naar uit te zien. Geen moment twijfelden ze aan de waarheid van mijn woorden. Op die manier konden we steeds één Bijbels element toevoegen aan hun god-loze wereldbeeld, één per keer bleek overweldigend genoeg.

Op christelijke feestdagen verveelden de buurkinderen zich, terwijl wij ons dan juist verwonderden over Wie de Heere is. Op zulke dagen knutselden we vaak wat met onze kinderen. We lieten hen meedoen en lazen ondertussen wat voor uit een kinderbijbel. Dat kon nooit lang duren, want hun spanningsboog was kort. Maar ze waren erg nieuwsgierig, vooral omdat ze merkten dat God iets met hen te maken had.

"Op christelijke feestdagen verveelden de buurkinderen zich, terwijl wij ons dan juist verwonderden over Wie de Heere is."

Onder begeleiding van IKEG zijn we toen een thuisclubje begonnen met de kinderen uit de buurt. Het ontlastte me enorm dat we dat met een aantal mensen uit de gemeente konden doen. We konden het daardoor wat uitgebreider vormgeven en op feestdagen kwamen we weer wat meer toe aan ons eigen gezin.

Elke vakantie organiseren we nu een clubochtend in ons huis. We zitten in een kring op de grond en geven gestructureerd les over de belangrijkste zaken van het christelijke geloof. In de loop der jaren zijn er 26 verschillende kinderen geweest. Vijf van hen zijn alle jaren gebleven. Geen van de kinderen is vertrokken omdat het niet boeiend was om over God te praten. We merken bij niet-kerkelijke kinderen een grote honger naar leiding op geestelijk gebied.
In de zomervakanties hebben we drie dagen achter elkaar club in de openlucht in de buurt van de kerk en schuiven er meer kinderen aan.”

Zijn kinderen niet veel te jong om het Evangelie te kunnen begrijpen?
“Een meisje mocht na een jaar niet meer op het clubje komen. 'Ze gaat zo nadenken', zei haar moeder, 'en ik vind dat een kind onbezorgd moet zijn.' Zulke mensen vinden hun kind te jong voor het Evangelie. Maar de Heere Jezus zegende de kinderen.

Ik ben bijna 40, maar ik denk dat ik nog steeds te jong ben om het Evangelie te kunnen begrijpen. We hebben daar een eeuwigheid voor nodig. Mijn inzicht schiet te kort en mijn emoties zijn te flauw om te bevatten Wie de Heere Jezus is. Kinderen zijn beter dan wij in staat om Hem onbevangen lief te hebben, Hem helemaal te vertrouwen en Hem te bewonderen zonder eigendunk en sceptische vragen. Het is makkelijker om met kinderen op deze toonhoogte over Hem te spreken dan met volwassenen.
Maar als we over Hem gaan redeneren, haken kinderen af. Als Hij abstract wordt, een theologie of Iemand ver weg van Wie ze niets merken, is het gauw gedaan met hun interesse.

Het doet iets met de kinderen als we over de Heere vertellen. Ons buurmeisje is erg veranderd. Haar kennis blijft minimaal. Ze heeft een laag niveau. Maar ze heeft een besef van goed en kwaad. Ik zie een soort opluchting in haar, omdat de Heere Jezus er is. Ze kan dingen soms kernachtig verwoorden.
Kinderen begrijpen meer dan je denkt, zolang het concreet is en over henzelf gaat. Na een les over schepping en zondeval vroeg ik een meisje wat God ermee te maken heeft als zij lelijk doet tegen haar moeder. 'Nou', zei ze, 'God bedoelde het anders en God heeft je gemaakt. Hij vindt het erg als je niet vriendelijk doet.' Dat is best een diep inzicht.”

"Kinderen hoef je niet te verleiden met grootse feesten om dan tussen alle drukte door het Evangelie nog even bij hen naar binnen te smokkelen."

Welke les heb je geleerd als het gaat om kinderevangelisatie?
“Veel begint met je persoonlijke relatie met een kind,” maakt Liesbeth duidelijk. “Dan vindt een kind het leuk om tijd met je door te brengen en met je te praten. Zo'n relatie vraagt veel tijd, geduld, gastvrijheid, vergevingsgezindheid, gebed en zelfverloochening. Kinderen hoef je niet te verleiden met grootse feesten om dan tussen alle drukte door het Evangelie nog even bij hen naar binnen te smokkelen. Hét christelijke wapen is liefde. Dat kost je niet meer dan jezelf.

Op de een of andere manier vinden we juist dat erg moeilijk. Altijd weer corrigeert de Heere me op dit punt. Vaak heb ik gezucht vanwege mijn gastvrijheid voor de buurkinderen. Maar God bracht me Zijn Woord in herinnering: 'Laat de kinderen tot Mij komen.' Dan zwichtte ik weer. Dat is een zegen!”

Namens Evangeliestek werk je mee aan een nieuw project, ‘Ontdek de Bijbel voor kinderen’. Wat houdt dit in?
“We willen een uitgebreide serie Bijbelverhalen op internet plaatsen voor gebruik door niet-kerkelijke kinderen. We gebruiken taal die zij begrijpen en bieden de verhalen aan in mooie filmpjes. Maar we willen niet alleen een mooi verhaal vertellen. We willen ook expliciet verwoorden hoe dat verhaal het kind de weg wijst naar God. Steeds werken we toe naar de Heere Jezus als de kern van het christelijke geloof. Dat moet natuurlijk wel aansluiten bij het verhaal en bij hoe het Nieuwe Testament het Oude Testament laat spreken. De Heilige Geest werkt door het Woord, ook bij kinderen, en daarom willen we daar heel zorgvuldig mee omgaan.

We zijn nog in de oriënterende fase. Het is een groot project. Mogelijk komen er ook gedrukte versies voor gebruik bij kinderevangelisatie. Financieel is nog lang niet alles gedekt en we zoeken nog sponsors. Daarnaast hebben we vrijwilligers nodig die ervaring hebben met niet-kerkelijke kinderen en taalkundig en theologisch weten wat ze doen.”

Evangeliestek is een samenwerkingsverband tussen het Hervormd Jeugdwerk (HJW) en het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ). Deze organisaties willen een handvat bieden voor leidinggevenden die met kinderen werken in en buiten de kerk waarbij het Woord van God centraal staat. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...

Deze Bijbeltekst was overal in het huis van evangelist Billy Graham te vinden

De woensdag overleden Billy Graham (99) was vastbesloten om de rest van zijn levensdagen door te brengen met het Woord van God. Billy’s zoon, Franklin Graham, onthulde onlangs via Facebook de Bijbeltekst die overal in zijn huis te lezen is. Hij legde uit wat de geestelijke betekenis is voor zijn vader. “Nog altijd heeft mijn vader Billy Graham een Bijbelvers op de muur van zijn slaapkamer, in HEEL grote letters,” schrijft Graham op Facebook. “Het is trouwens ook in de eetkamer, in de badkamer en op tientallen andere...

Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’

"De tijd is een raar iets. Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’. Wat gisteren ‘vreemd’ was, is nu ‘hip’. Wij wisten niet hoe snel wij van de percolator af konden komen. Nu is het ‘cool’ om met zo’n ding je koffie te zetten. ‘Het milieu’ was in mijn jeugd links en ‘geitenwollen sok’," vertelt ds. Jan Rinzema in een nieuwe overdenking."Nu is het ‘milieu’ mainstream. ‘Vegetarisch’ riep 20 jaar geleden argwaan, achterdocht...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...

Is de hele wereld met God verzoend?

'In 2 Korinthe 5:19 staat dat God de wereld in Christus met zichzelf verzoende. Maar dan staat er in vers 20: laat je met God verzoenen. Dat snap ik niet. In de vorige regel staat dat het al gebeurd is en daarna staat dat het nog moet gebeuren. Hoe zit dat dan? Als iemand zich niet bekeerd heeft worden ze wel weer toegerekend?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord."Paulus laat zien dat door het volbrachte werk van de Heere Jezus er een nieuwe situatie is ontstaan," l...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
Vakanties
Hier adverteren?

Doopplaats van Jezus bevrijd van mijnen

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft aan de Britse Halo-stichting, die wereldwijd mijnenvelden ruimt, eindelijk groen licht gegeven voor de volledige ontmijning van Qasr al-Yahud, meldt Kerknet. Volgens een overlevering is Qasr al-Yahud de authentieke plaats van de doop van Jezus. Dit gebied bevat zeven kerken en kloosters, onder meer een Grieks-orthodox klooster, en een kapel van de franciscanen. De Halo-stichting was al eerder actief in Qasr al-Yahud. In 2011 zorgde zij ervoor dat doopplaats langs een smal pad doorheen het...

Israël tolereert Iraanse agressie niet en waarschuwt voor mogelijke aanval

Israël zal niet aarzelen om Iran aan te vallen als de agressie van Teheran tegen Israël ongehinderd doorgaat, waarschuwde premier Binyamin Netanyahu zondag op de veiligheidsconferentie van München. Dat schrijft The Christian Post. "Israël zal niet toestaan dat het regime van Iran een strop om zijn nek legt”, zei Nettanyahu. “We zullen zonder aarzeling handelen, om onszelf te verdedigen en zullen indien nodig optreden, niet alleen tegen de volmachten van Iran die ons aanvallen, maar ook tegen Iran zelf.&...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Milad verstopte een Bijbel onder zijn kussen

Zonder dat ze het van elkaar wisten, waren de Afghaanse Milad, zijn twee broers en een zus de Bijbel aan het lezen. Groot was hun verbazing en blijdschap toen ze dit van elkaar ontdekten. Het jongerenkamp van Gave was voor Milad aanleiding om zich in het christelijk geloof te gaan verdiepen. “We waren eerst met z’n negenen,” vertelt Milad (20) vrij zakelijk. “Maar een van mijn broers werd ontvoerd door Taliban. Hij is twee jaar later vermoord. We voelden ons niet meer veilig in Afghanistan en zijn gevlucht. Daar...

Ds. E. van Wijk aanvaardt beroep hervormd Sprang

De hervormde gemeente in Sprang (foto) verwelkomt ds. E. van Wijk als dominee. Omdat ds. L. Plug vorig jaar aan de slag ging in Barneveld was de gemeente in Noord-Brabant op zoek naar een predikant. Van Wijk staat sinds 2013 op de kansel in Hei- en Boeicop, zijn eerste gemeente. Ook de gereformeerde kerk (PKN) te Arnemuiden begroet een nieuwe gemeentepredikant. Ds. W. F. van de Woestijne heeft het beroep uit Zeeland aanvaard. De kerkelijke gemeente is vacant sinds ds. C. Bijman in 2014 met emeritaat ging. Van de Woest...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...