Evangeliestek Liesbeth van Klinken

God

22 augustus 2017 door Jeffrey Schipper

Hoe buurtkinderen geboeid raken door het evangelie

“Op christelijke feestdagen vervelen de buurkinderen zich. We nodigen hen uit en vertellen over de Heere Jezus,” vertelt Liesbeth van Klinken. In haar woonplaats Apeldoorn brengt zij kinderen op een creatieve manier in contact met het Evangelie. Ook namens Evangeliestek, een initiatief waarmee kerken worden toegerust voor evangelisatie- en kinderwerk, zet ze zich in voor kinderevangelisatie.

Het LCJ is een actieve jongerenorganisatie binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken, met hart voor jongeren!

Je hebt veel ervaring met kinderevangelisatie. Hoe krijgt dit handen en voeten in je woonplaats Apeldoorn?
“Negen jaar geleden zijn wij naar Apeldoorn verhuisd. Op één van de eerste klusdagen kwamen er vijf kleuters binnenstormen om poolshoogte te nemen. Ze braken de tent van onze oudste van 3 af en namen de benen weer. In het daaropvolgende jaar kon onze dochter zich nauwelijks buiten vertonen zonder geslagen te worden door een buurmeisje. Dat was niet leuk. Je bent boos en je voelt medelijden met je eigen kind. Maar God keerde dat om. We beseften dat dit buurmeisje de Heere Jezus nodig had.

We hebben veel voor haar gebeden, verwelkomden haar steeds opnieuw en zeiden af en toe iets over de Heere Jezus. Al snel vroegen de buurkinderen wie Jezus was. Ik zei: 'Hij is heel belangrijk en wij houden heel veel van Hem. De Heere Jezus komt een keer bij ons.' 'Ook bij ons?' vroegen ze. 'Ja, bij iedereen.' Enthousiast begonnen ze aan een rondedansje. Ze begrepen blijkbaar een paar hoofdzaken: De Heere Jezus is belangrijk, Hij komt bij ieder van ons en als je van Hem houdt, is dat iets om naar uit te zien. Geen moment twijfelden ze aan de waarheid van mijn woorden. Op die manier konden we steeds één Bijbels element toevoegen aan hun god-loze wereldbeeld, één per keer bleek overweldigend genoeg.

Op christelijke feestdagen verveelden de buurkinderen zich, terwijl wij ons dan juist verwonderden over Wie de Heere is. Op zulke dagen knutselden we vaak wat met onze kinderen. We lieten hen meedoen en lazen ondertussen wat voor uit een kinderbijbel. Dat kon nooit lang duren, want hun spanningsboog was kort. Maar ze waren erg nieuwsgierig, vooral omdat ze merkten dat God iets met hen te maken had.

"Op christelijke feestdagen verveelden de buurkinderen zich, terwijl wij ons dan juist verwonderden over Wie de Heere is."

Onder begeleiding van IKEG zijn we toen een thuisclubje begonnen met de kinderen uit de buurt. Het ontlastte me enorm dat we dat met een aantal mensen uit de gemeente konden doen. We konden het daardoor wat uitgebreider vormgeven en op feestdagen kwamen we weer wat meer toe aan ons eigen gezin.

Elke vakantie organiseren we nu een clubochtend in ons huis. We zitten in een kring op de grond en geven gestructureerd les over de belangrijkste zaken van het christelijke geloof. In de loop der jaren zijn er 26 verschillende kinderen geweest. Vijf van hen zijn alle jaren gebleven. Geen van de kinderen is vertrokken omdat het niet boeiend was om over God te praten. We merken bij niet-kerkelijke kinderen een grote honger naar leiding op geestelijk gebied.
In de zomervakanties hebben we drie dagen achter elkaar club in de openlucht in de buurt van de kerk en schuiven er meer kinderen aan.”

Zijn kinderen niet veel te jong om het Evangelie te kunnen begrijpen?
“Een meisje mocht na een jaar niet meer op het clubje komen. 'Ze gaat zo nadenken', zei haar moeder, 'en ik vind dat een kind onbezorgd moet zijn.' Zulke mensen vinden hun kind te jong voor het Evangelie. Maar de Heere Jezus zegende de kinderen.

Ik ben bijna 40, maar ik denk dat ik nog steeds te jong ben om het Evangelie te kunnen begrijpen. We hebben daar een eeuwigheid voor nodig. Mijn inzicht schiet te kort en mijn emoties zijn te flauw om te bevatten Wie de Heere Jezus is. Kinderen zijn beter dan wij in staat om Hem onbevangen lief te hebben, Hem helemaal te vertrouwen en Hem te bewonderen zonder eigendunk en sceptische vragen. Het is makkelijker om met kinderen op deze toonhoogte over Hem te spreken dan met volwassenen.
Maar als we over Hem gaan redeneren, haken kinderen af. Als Hij abstract wordt, een theologie of Iemand ver weg van Wie ze niets merken, is het gauw gedaan met hun interesse.

Het doet iets met de kinderen als we over de Heere vertellen. Ons buurmeisje is erg veranderd. Haar kennis blijft minimaal. Ze heeft een laag niveau. Maar ze heeft een besef van goed en kwaad. Ik zie een soort opluchting in haar, omdat de Heere Jezus er is. Ze kan dingen soms kernachtig verwoorden.
Kinderen begrijpen meer dan je denkt, zolang het concreet is en over henzelf gaat. Na een les over schepping en zondeval vroeg ik een meisje wat God ermee te maken heeft als zij lelijk doet tegen haar moeder. 'Nou', zei ze, 'God bedoelde het anders en God heeft je gemaakt. Hij vindt het erg als je niet vriendelijk doet.' Dat is best een diep inzicht.”

"Kinderen hoef je niet te verleiden met grootse feesten om dan tussen alle drukte door het Evangelie nog even bij hen naar binnen te smokkelen."

Welke les heb je geleerd als het gaat om kinderevangelisatie?
“Veel begint met je persoonlijke relatie met een kind,” maakt Liesbeth duidelijk. “Dan vindt een kind het leuk om tijd met je door te brengen en met je te praten. Zo'n relatie vraagt veel tijd, geduld, gastvrijheid, vergevingsgezindheid, gebed en zelfverloochening. Kinderen hoef je niet te verleiden met grootse feesten om dan tussen alle drukte door het Evangelie nog even bij hen naar binnen te smokkelen. Hét christelijke wapen is liefde. Dat kost je niet meer dan jezelf.

Op de een of andere manier vinden we juist dat erg moeilijk. Altijd weer corrigeert de Heere me op dit punt. Vaak heb ik gezucht vanwege mijn gastvrijheid voor de buurkinderen. Maar God bracht me Zijn Woord in herinnering: 'Laat de kinderen tot Mij komen.' Dan zwichtte ik weer. Dat is een zegen!”

Namens Evangeliestek werk je mee aan een nieuw project, ‘Ontdek de Bijbel voor kinderen’. Wat houdt dit in?
“We willen een uitgebreide serie Bijbelverhalen op internet plaatsen voor gebruik door niet-kerkelijke kinderen. We gebruiken taal die zij begrijpen en bieden de verhalen aan in mooie filmpjes. Maar we willen niet alleen een mooi verhaal vertellen. We willen ook expliciet verwoorden hoe dat verhaal het kind de weg wijst naar God. Steeds werken we toe naar de Heere Jezus als de kern van het christelijke geloof. Dat moet natuurlijk wel aansluiten bij het verhaal en bij hoe het Nieuwe Testament het Oude Testament laat spreken. De Heilige Geest werkt door het Woord, ook bij kinderen, en daarom willen we daar heel zorgvuldig mee omgaan.

We zijn nog in de oriënterende fase. Het is een groot project. Mogelijk komen er ook gedrukte versies voor gebruik bij kinderevangelisatie. Financieel is nog lang niet alles gedekt en we zoeken nog sponsors. Daarnaast hebben we vrijwilligers nodig die ervaring hebben met niet-kerkelijke kinderen en taalkundig en theologisch weten wat ze doen.”

Evangeliestek is een samenwerkingsverband tussen het Hervormd Jeugdwerk (HJW) en het Landelijk Contact Jeugdwerk (LCJ). Deze organisaties willen een handvat bieden voor leidinggevenden die met kinderen werken in en buiten de kerk waarbij het Woord van God centraal staat. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher