migrantenchristenen

Waarom we de secularisatiebril af moeten zetten

21-08-2017 door Jeffrey Schipper

Trouw-columnist Nico de Fijter las het met verbazing: Nederland telt 1,3 miljoen christelijke migranten. Waarom blijft deze nieuwe groep onopgemerkt?, vraagt hij zich af in het dagblad Trouw.

De Fijter: "Europese secularisatie als norm. Dat kan er inderdaad voor zorgen dat we door een beperkte bril naar de werkelijkheid kijken. Dan zien we wél dat er op zondagmorgen in die vertrouwde kerkgebouwen krimpende en vergrijzende groepen gelovigen hun plek innemen. En dat verbaast ons in het geheel niet. Krimp is immers de norm. Maar we zien niet dat er op zondagmiddag in diezelfde vertrouwde kerkgebouwen nieuwe, jonge, groeiende groepen gelovigen samen komen."

In zijn column verwijst hij herhaaldelijk naar de Vlaamse filosoof David Dessin die duidelijk maakt dat het Amerikaanse Pew Research vijf jaar geleden al 26 miljoen christelijke immigranten in Europa telde. De Fijter: "Veel mensen zullen in de veronderstelling verkeren dat het overgrote deel van de immigranten in Europa moslim is. Klopt niet: Pew telde 12 miljoen moslimimmigranten."

Lees hier zijn volledige column op de site van Trouw.

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Waarom we de secularisatiebril af moeten zetten
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!