Willem Smouter

Nieuws

18 augustus 2017 door Jeffrey Schipper

"Laat Trump zich bekeren van zijn grootheidswaanzin"

“Trump is niet in staat om de onderlinge haat in de VS te verminderen. Het wordt tijd dat ook christelijke leiders afstand nemen van Trump.” Ds. Willem Smouter zag het optreden van de Amerikaanse president deze week met lede ogen aan. Met de Nederlands gereformeerde predikant bespreken we drie nieuwsberichten.

Reactie van Trump op racistisch geweld valt slecht in VS
De uitspraken van president Trump gisteren dat het geweld in Charlottesville van twee kanten kwam, zijn bij veel Amerikanen in het verkeerde keelgat geschoten. Ook in zijn eigen partij valt de reactie van Trump op het racistische geweld, waarbij een 32-jarige vrouw om het leven kwam, slecht.

Trump kreeg felle kritiek te verduren omdat hij drie dagen wachtte voordat hij de ultrarechtse demonstranten, onder wie leden van de Ku Klux Klan, veroordeelde. Ook Smouter vond dat opmerkelijk. “Een president hoort een identificatiefiguur te zijn die de publieke moraal hooghoudt. Hij doet dat niet. Zijn eerste reactie kwam eigenlijk neer op: ‘er is overal wat’. Het was dan ook niet geloofwaardig dat hij later alsnog het racisme en rechtsextremisme veroordeelde. Voor- en tegenstanders wisten: ‘daar meent hij niets van.’

Deze week stapten meerdere zakenmensen op uit de inmiddels opgeheven presidentiële adviesraad van Trump. “Heel goed dat invloedrijke mensen uit het bedrijfsleven een grens trekken. Het wordt tijd dat ook christelijke leiders afstand nemen van de president.” De meeste evangelicale Trump-kiezers zijn nog altijd blij met hun president. “Vanaf het begin was de gedachte dat Trump een ongeleid projectiel is, maar de mensen in zijn omgeving hem in het gareel zouden houden. Keer op keer blijkt dat niet het geval te zijn. Om een volk te leiden heb je gewoonweg een ander type president nodig.”

"Christenen die opkwamen voor traditionele gezinswaarden en morele deugden gingen mee in het fascisme. Ze raakten verblind. En dat is bloedlink."

Smouter wijst op een reactie van de bekende Amerikaanse predikant Tim Keller. Hij stelt dat christenen de blanke nationalistische beweging moeten veroordelen zonder er een komma achter te plaatsen. “Keller verwees ook naar het de opkomst van Adolf Hitler. Zelf vind ik dat erg ver gaan. Trump kun je niet met hem vergelijken. Maar één parallel trof mij wel. Christenen die opkwamen voor traditionele gezinswaarden en morele deugden gingen mee in het fascisme. Ze raakten verblind. En dat is bloedlink. In deze tijd moeten we daar echt voor waken.

Ik verbaas bij over de onderlinge haat en wantrouwen tegen de overheid in de VS. Als Nederlanders kunnen we daar nauwelijks een voorstelling van maken. Juist daarom zou Trump zich moeten bekeren van zijn grootheidswaanzin. Alleen een verbindende president kan die haat doen verminderen.”

VN-chef wil bemiddelen bij gesprekken over provocaties Noord-Korea
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres biedt aan een bemiddelende rol te spelen bij gesprekken tussen landen over de dreiging van een Noord-Koreaanse raketaanval op de Verenigde Staten. Dit heeft hij woensdag laten weten aan Rusland, Japan, VS, China en Noord- en Zuid-Korea. Guterres vindt dat het tijd is “te stoppen met retoriek en te kiezen voor diplomatie.”

“Allereerst is het goed om te benadrukken dat Trump niet met deze verbale oorlog is begonnen. Kim Jong-un is de boosdoener door zijn volk te onderdrukken.” Na oorlogstaal uit Noord-Korea zei Trump dat het regime in Pyongyang kan rekenen op "vuur en furie zoals de wereld nog nooit gezien heeft" als het niet inbindt. “Van deze retoriek ben ik erg geschrokken. In het verleden is het vaak voorgekomen dat dictators wél deden wat ze zeiden. Het is echt te gemakkelijk om te stellen dat dit taal voor de bühne zou zijn.”

Zondagavond preekte Smouter over Psalm 46. “God is onze Rots. Bij Hem zijn we altijd veilig. En dat is een geweldige troost. Na vorige week had ik de boodschap toch écht wel even nodig. Een conflict los je niet op door ‘hel en verdoemenis’ te verkondigen. Een conflict los je op dit niveau niet op met geschreeuw. Wel met een gematigde toon en diplomatie. En ook dan kan je met de vuist op tafel slaan.”

"Laten we niet vergeten dat Buma en Segers met een loodzware klus bezig zijn."

ChristenUnie ontkent formatiedeal
Volgens zowel de ChristenUnie als D66 is er geen sprake van een voorlopig akkoord over medisch-ethische onderwerpen, zoals euthanasie. Eerder meldde het AD - op basis van inzage in voorlopige afspraken - dat er sprake zou zijn van een deal tussen de vier formerende partijen. Ingewijden bevestigen dat er zo'n stuk op tafel ligt.

D66 wil dat ouderen die hun leven 'voltooid' achten, recht hebben op levensbeëindiging. Omdat de ChristenUnie hier fel op tegen is zou het volgende kabinet volgens het AD geen voorstellen doen om hulp bij zelfdoding te verruimen. Volgens de krant wil het toekomstige kabinet bovendien ruimte maken voor stamcelonderzoek en embryoselectie. De euthanasiekwestie wordt geduid als een overwinning voor de ChristenUnie. Meer ruimte voor stamcelonderzoek en embryoselectie is een D66-wens.

“Vanuit Joods oogpunt zijn deze twee thema’s niet gelijk,” vertelt Smouter. “Euthanasie wordt per definitie afgewezen, maar medisch onderzoek naar embryo’s wordt minder rigoureus afgewezen omdat het gericht is op leven in plaats van dood. Embryoselectie kan namelijk worden gebruikt om ziektes weg te nemen. Hiermee zeg ik niet dat ik het ermee eens ben. Ik zou het van harte toejuichen als de euthanasiewetgeving niet wordt uitgebreid. Met gepaste huiver lees ik over stamcelonderzoek en embryoselectie. Maar hierover heb ik nog geen eindoordeel.”

Smouter hoopt dat christenen terughoudend zijn in het bekritiseren van CDA en ChristenUnie. “Laten we niet vergeten dat Buma en Segers met een loodzware klus bezig zijn. Dat zouden we allereerst moeten realiseren voordat we opmerkingen als ‘dit is fout’ gaan bezigen. Op een integere manier zijn ze hard aan het werk. Bovendien heeft de formatie uitgewezen dat een andere coalitie er niet in zit.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...

Vader schrikt van Jodenhaat in Belgisch aardrijkskundeboek

Een vader, wiens 15-jarige zoon school loopt aan het Atheneum Jan Fevijn in Assebroek (Brugge), contacteerde Joods Actueel over de lessen Aardrijkskunde in de klas van zijn zoon. Bij het luik Israël-Palestina staat niet alleen een opmerkelijk haatzaaiende cartoon, de informatie daarin blijkt ook nog eens onjuist te zijn, meldt de Belgische tak van Joods Actueel.“Ik ben gechoqueerd door dergelijke antisemitische cartoon die regelrecht uit het propagandaboek van Joseph Goebbels komt”, aldus de verontruste ouder die va...

Wat christenen kunnen leren van Stephen Hawking

Natuurkundige Stephen Hawking is deze week overleden. Hij wordt de grootste wetenschapper na Einstein genoemd. Wat kunnen wij als christenen leren van hem, ook al was hij atheïst. En wat moeten we naast ons neerleggen? Wetenschapper Tom Zoutewelle geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht.  Bekijk het gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

ChristenUnie Utrecht vertelt modern Sint Maartenverhaal in campagnefilmpje

De ChristenUnie in Utrecht heeft deze week een ludiek campagnefilmpje gelanceerd. Daarin vertolkt lijsttrekker Maarten van Ooijen zijn naamgenoot Sint Maarten in het Utrecht van nu. Met de bekende rode cape van Sint Maarten rijdt hij op een wit paard door de stad, over de Oudegracht en in de fietsenstalling, om moderne ‘goede daden’ voor de stad te doen. Van Ooijen: “we hebben een modern St. Maarten verhaal gemaakt!”Sint Maarten is een bekende heilige uit de vroege middeleeuwen. De legerofficier deelde...

Is de kerk een plaats waar we alleen nog maar succes delen?

Radio-dj Stephan doorbrak onlangs een taboe: eerlijk zeggen dat je niet lekker in je vel zit. "Is het in de kerk niet hetzelfde? Proberen we ook daar netjes onze maskers op te zetten?," vraagt blogger Leenard Kanselaar zich af. "Is de kerk verworden tot een plaats waar we alleen nog maar succes delen? Of moet de kerk een plaats zijn waar we elkaar zien, toegeven dat het klote gaat, en dat dat er mag zijn. Een beerput zijn waarin we tegen elkaar zeggen: 'ik begrijp het niet, waar is God?'" Het fragment van radio-dj Stephan...

Corlien Doodkorte in CIP Podcast over haar ziekte: "Ik schreeuwde het uit naar God"

Corlien Doodkorte was doodziek. Totdat ze wonderbaarlijk werd genezen en opstond uit een rolstoel. Ze heeft een diep en aangrijpend verhaal. Helemaal omdat ze niet alleen wonderbaarlijk werd genezen, maar nu weer ziek is. - Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher. Ze lag in bed, het was tegen elf uur. “Ik draaide me om om te gaan slapen. Toen kreeg ik enorme pijn op mijn borst. Ik transpireerde en spuugde. Ik zei: je moet een dokter bellen. Ik wist gelijk: er is ie...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

Een dankbare les in moeilijke tijden

Afgelopen jaren is er veel gebeurd in mijn leven: paniekaanvallen, verlies van mijn baan, verhuizing, slapeloosheid, verlies van mijn vader en ook mijn beste vriend, afgekeurd worden, en dan nu de diabetes. Daarnaast heb ik nog klachten waarvan de oorzaak nog niet gevonden is en waarvoor ik hoop een verwijzing te krijgen voor het ziekenhuis. Ik durf wel te zeggen dat de afgelopen 5 jaar erg zwaar zijn geweest. Deze week sprak ik iemand die het bijzonder vond hoe ik nog steeds in God geloofde na dit alles. Het was hem opgevallen dat ik mijn gelo...

Waarom John Legend zijn geloof in God verloor (maar nog wel fan van Jezus is)

John Legend is een van de meest beroemde R&B artiesten in de wereld. Hij leerde zingen in de kerk en was jarenlang christen. In een interview met Relevant Magazine vertelt hij over zijn geloof. Hij beschouwt zichzelf niet meer als religieus, zo vertelt hij. Toch is hij nog wel onder de indruk van Jezus. Sterker nog, in het gesprek vertelt hij dat zijn muziek misschien wel meer dan ooit in lijn is met het leven van Jezus. Ook al is hij zijn geloof in God verloren. Geloof verliezenJohn Legend vertelt in het gesprek hoe het zover gekomen is dat hij z...

"God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood"

Stephen Hawking was een wereldberoemde wetenschapper met een oneindig geloof in een logische verklaring voor alles. Dat schrijft Volkskrant columnist Bert Wagendorp naar aanleiding van zijn overlijden, vorige week. "God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood." "Niet God, niet het toeval, maar de logica zorgde ervoor dat hij gedurende zijn 76-jarige leven uitgroeide tot een beroemde natuurkundige." Stephen stelde de belangrijke vragen over wie wij zijn, waar wij zijn en waarom. "Oude vragen, die ooit van een antwoor...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...
Vakanties
Hier adverteren?
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...

Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?

Ik heb een paar keer aan de beademing gelegen. Met had geconstateerd dat het zuurstofgehalte van mijn bloed te laag was. Daar moest ik gisteren aan denken toen we in de kerk aan het bidden waren. Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?Hoeveel goede zuurstof adem ik in? Of leef ik van veel vervuilde lucht? Bidden is inademen en uitademen.Daar hadden we het over in de dienst.Adem in- adem uit. Bidden is inademen en uitademen. Zo begon ooit het leven.Met inademen en uitademen.De eerste was God. Hij zorgde voor zuurstof...

Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! organiseren Paas Singin

“Het paasverhaal zette het hoofd en hart van Paulus in vuur en vlam. De opstanding laat zien dat de dood van Jezus geen straf is voor wat Hij heeft gedaan. Het offer van Jezus is genoeg voor de zonden van de hele wereld.” Dit was de boodschap van Marcel Vroegop tijdens de Paas Sing-in in Barneveld afgelopen jaar. Ook dit jaar organiseren Geloofstoerustingen Stichting Jij daar! een Singin. Dit keer is jong & oud van harte welkom op 2 april (20:00 uur) in Sporthal West (Veenslag 72-A) in Veenendaal. Een...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher