anonieme kritiek

God

17 augustus 2017 door Gilbert Thera

Waarom ik anonieme kritiek niet trek

Soms moet je dingen van je afschrijven en dit is weer zo’n moment. Mijn oude voorganger zei altijd dat anonieme kritiek maar één bestemming moet hebben: de prullenbak. En nu terugkijkend had ik gewenst dat ik naar hem had geluisterd.

Een paar weken terug kreeg ik een goedbedoelde e-mail van iemand die mij wees op een film op YouTube die spreekt over de gevaren van Hillsong en hun vrienden. De persoon bedoelde het oprecht goed en wilde mij waarschuwen voor Hillsong. Ik heb de video van de anonieme club, die zich Eph. 5:15 noemt, helemaal bekeken. Niet omdat ik twijfelde aan Hillsong, maar omdat ik die persoon serieus neem en hem tijd wil geven. Om precies te zijn gaf ik hem hiermee 1 uur en 45 minuten. Dit was slechts 1 van de 6 delen over muziek en Hillsong. Na het zien van de video durf ik voluit te zeggen dat ze een mix verkondigen van waarheid en leugen. Dus bij deze het advies om vooral niet hun video’s te bekijken als je op zoek bent naar een gebalanceerd en eerlijk beeld. Het is – vergeef me dat ik het zo verwoord – kinderlijk knip-en-plakwerk. Ze zeggen dat ze uren materiaal hebben doorgespit en research hebben gedaan, maar ik durf met zekerheid te zeggen dat dat niet waar is. Ze hebben zeker uren materiaal bekeken, maar research zeker niet, want dan hadden ze ontdekt dat er fouten in hun presentatie zitten.

Iedereen mag een mening hebben en delen op het internet, maar heb dan ook de ballen om ervoor uit te komen als persoon.

Misschien vraag je je af waarom ik zo fel tegen hun reageer? Want inderdaad, dat is niet mijn modus operandi. Ik zal eerlijk zijn, ik heb een probleem met anonieme haters. Iedereen mag een mening hebben en delen op het internet, maar heb dan ook de ballen om ervoor uit te komen als persoon. Een quote van hun eigen website:

'Vanwege het controversiele karakter hebben we deze website anoniem uitgebracht en proberen we onszelf hiermee enigzins af te schermen voor (te ver gaande) kritiek op persoonlijk vlak. Het materiaal wat we ter beschikking stellen moet op zijn eigen waarde geschat worden, wij zijn niet belangrijk. Alle eer aan de Enige Ware Levende Heer, Jezus Christus!'
(Bron: website Eph. 5:15)

Dus jij levert kritiek, maar bent bang voor kritiek… Hoe dan? Maar goed, ik zal Gilbert niet zijn als ik contact zoek met de anonieme meneer achter de video’s. Helaas wil hij anoniem blijven en kwam het gesprek daardoor ook niet echt op gang. Ook mijn opmerking dat er onwaarheden in de video zaten, triggerden hem niet om uit de anonimiteit te stappen. Want ik wilde heel graag een gesprek, maar dan niet met een anoniem persoon. We praten als twee volwassenen of we praten niet, zo koppig ben ik dan wel weer. En ik kan me daar echt druk om maken merk ik. Eerst spui je je gal, maar als iemand je ter verantwoording roept, dan geef je niet thuis.

Het was eerlijk waar mijn intentie om het gesprek aan te gaan als twee volwassenen die elkaar – als het ware – in de ogen kunnen aankijken, maar helaas zag hij dat niet zitten. En daar kan ik mij – ik verval in herhaling – dus echt druk om maken. Je bent op die manier – volgens mij – eerder schadelijk dan helend, afbrekend dan opbouwend, niet een bediening die Jezus in het midden heeft, maar een werk dat vol is van zijn eigen gelijk en waarheid. En dat is simpelweg destructief en hoogmoedig. En de Bijbel zegt dat je de vruchten mag toetsen en wanneer ik deze vrucht proef dan proef ik bitterheid.

Nu is het aan mij om dit hoofdstuk te sluiten en zelf niet boos of bitter te zijn. Ik heb de persoon die mij heeft geattendeerd op de video ook eerlijk gezegd wat er is gebeurd en nu deel ik het op mijn blog. Gewoon omdat ik een standpunt wil innemen. Ik ben het misschien niet altijd eens met Hillsong, maar ik ben het ook niet altijd eens met de Gilbert van 1 jaar geleden. Dit zegt niets over intenties, maar alles over menselijkheid. Ik zal fouten maken en Hillsong hopelijk ook, want dat zorgt ervoor dat we Gods Geest en Zijn genade nodig blijven hebben. Ik ben dankbaar voor een kerk als Hillsong die durft te pionieren, die hun uiterste best doet om discipelen te maken en die andere kerken inspireert om hun eigen weg met God te gaan.

Wat vind ik van Eph. 5:15?
Ik vind het eigenlijk best sneu dat iemand uren spendeert aan knip-en-plakwerk met als resultaat een gekunsteld filmpje wat naast waarheid die wees op gemaakte fouten, waar Hillsong veelal op is teruggekomen, ook onwaarheden bevat. Ik snap niet dat je dat als volgeling van Jezus doet. Waarom zou je fouten uit het verleden, waar excuus voor is gemaakt, zo aanhalen? Ik zie het hart van Jezus niet hierin. Waarom zou je leugens delen in je video?

En natuurlijk, als je het niet weet omdat je research te kort is geschoten, dan is dat tot daar aan toe. Maar als iemand je daarop wijst, waarom niet gewoon uit de anonimiteit stappen en het dialoog aangaan? Als jij het snapt, dan hoor ik het graag. Ik vind het dan ook verre van wijs, maar eerder dwaas. En het is dan ook best ironisch dat zij juist Efeze 5:15 als naam hebben waar staat: Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen (Ef. 5:15 HSV).

Ik hoop dat hun video’s, zolang ze een mix van waarheid en leugen zijn, zo min mogelijk mensen bereiken en dat de mensen die de video’s hebben gezien zullen ontdekken dat het vol leugens zit. En tenslotte is het mijn oprechte gebed dat de persoon of personen achter Eph. 5:15 tot inkeer mogen komen en mogen inzien wat het betekent om een hoeder te zijn van zijn broeder en zuster en een Barnabas.

Mocht je de video hebben gezien en willen weten wat er – volgens mij – niet waar is, dan kun je mij hier mailen en dan sta ik je graag te woord.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Soms voelden we ons superieur binnen de reformatorische gezindte"

Binnen no time een kerk opbouwen na een kerkscheuring. De hersteld hervormden zijn erin geslaagd. “Maar zijn we God in onze ijver vergeten?,” vragen SGP-senator Diederik van Dijk (rechts op de foto) en ds. P. den Ouden (links) zich hardop af. De Hersteld Hervormde Kerk is volwassen geworden, maar een belangrijke vraag ligt volgens hen nog open: wat had God te zeggen door middel van de aangrijpende kerkscheuring in 2004? “Als hervormden voelden we ons soms superieur binnen de reformatorische gezindte,”...

Vader schrikt van Jodenhaat in Belgisch aardrijkskundeboek

Een vader, wiens 15-jarige zoon school loopt aan het Atheneum Jan Fevijn in Assebroek (Brugge), contacteerde Joods Actueel over de lessen Aardrijkskunde in de klas van zijn zoon. Bij het luik Israël-Palestina staat niet alleen een opmerkelijk haatzaaiende cartoon, de informatie daarin blijkt ook nog eens onjuist te zijn, meldt de Belgische tak van Joods Actueel.“Ik ben gechoqueerd door dergelijke antisemitische cartoon die regelrecht uit het propagandaboek van Joseph Goebbels komt”, aldus de verontruste ouder die va...

Wat christenen kunnen leren van Stephen Hawking

Natuurkundige Stephen Hawking is deze week overleden. Hij wordt de grootste wetenschapper na Einstein genoemd. Wat kunnen wij als christenen leren van hem, ook al was hij atheïst. En wat moeten we naast ons neerleggen? Wetenschapper Tom Zoutewelle geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht.  Bekijk het gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

Kinga Bán denkt minder aan de toekomst: "Het enige dat telt is vandaag"

“Ik hoef mij geen zorgen te maken en mag genieten van de leuke dingen. Dankbaar zijn is een keuze. Het enige dat telt is vandaag.” Zangeres Kinga Bán lijdt aan een ongeneeslijke vorm van kanker en wil zich minder zorgen maken over de toekomst. Dit brengt ze tot uiting door middel van haar nieuwe album ‘Vandaag’. Wat volgens jou de boodschap is van het lied 'Vandaag'?“Ik heb geleerd dat het geen zin heeft om bezorgd te zijn over wat komen gaat.” Kinga zingt onder andere: ‘Dit is v...

ChristenUnie Utrecht vertelt modern Sint Maartenverhaal in campagnefilmpje

De ChristenUnie in Utrecht heeft deze week een ludiek campagnefilmpje gelanceerd. Daarin vertolkt lijsttrekker Maarten van Ooijen zijn naamgenoot Sint Maarten in het Utrecht van nu. Met de bekende rode cape van Sint Maarten rijdt hij op een wit paard door de stad, over de Oudegracht en in de fietsenstalling, om moderne ‘goede daden’ voor de stad te doen. Van Ooijen: “we hebben een modern St. Maarten verhaal gemaakt!”Sint Maarten is een bekende heilige uit de vroege middeleeuwen. De legerofficier deelde...

Is de kerk een plaats waar we alleen nog maar succes delen?

Radio-dj Stephan doorbrak onlangs een taboe: eerlijk zeggen dat je niet lekker in je vel zit. "Is het in de kerk niet hetzelfde? Proberen we ook daar netjes onze maskers op te zetten?," vraagt blogger Leenard Kanselaar zich af. "Is de kerk verworden tot een plaats waar we alleen nog maar succes delen? Of moet de kerk een plaats zijn waar we elkaar zien, toegeven dat het klote gaat, en dat dat er mag zijn. Een beerput zijn waarin we tegen elkaar zeggen: 'ik begrijp het niet, waar is God?'" Het fragment van radio-dj Stephan...
Vakanties
Hier adverteren?

Corlien Doodkorte in CIP Podcast over haar ziekte: "Ik schreeuwde het uit naar God"

Corlien Doodkorte was doodziek. Totdat ze wonderbaarlijk werd genezen en opstond uit een rolstoel. Ze heeft een diep en aangrijpend verhaal. Helemaal omdat ze niet alleen wonderbaarlijk werd genezen, maar nu weer ziek is. - Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher. Ze lag in bed, het was tegen elf uur. “Ik draaide me om om te gaan slapen. Toen kreeg ik enorme pijn op mijn borst. Ik transpireerde en spuugde. Ik zei: je moet een dokter bellen. Ik wist gelijk: er is ie...
CIP+

Heeft Jezus de zonden van alle mensen gedragen?

Tegenwoordig zet ik elke week op maandag een theologisch-cultuurhistorisch vraagstuk op Twitter en Facebook, waarvan ik dan op woensdag de oplossing geef. Een paar weken geleden luidde de vraag: ‘Johannes de Doper zei: “Zie, het Lam van God, dat de zonde der wereld wegneemt” (Joh. 1:29). De tekst van de rooms-katholieke mis zegt: “… dat de zonden der wereld wegneemt”. Wat is het theologisch verschil?’ Mijn antwoord luidde: ‘De mistekst suggereert dat Jezus de zonden van...

Een dankbare les in moeilijke tijden

Afgelopen jaren is er veel gebeurd in mijn leven: paniekaanvallen, verlies van mijn baan, verhuizing, slapeloosheid, verlies van mijn vader en ook mijn beste vriend, afgekeurd worden, en dan nu de diabetes. Daarnaast heb ik nog klachten waarvan de oorzaak nog niet gevonden is en waarvoor ik hoop een verwijzing te krijgen voor het ziekenhuis. Ik durf wel te zeggen dat de afgelopen 5 jaar erg zwaar zijn geweest. Deze week sprak ik iemand die het bijzonder vond hoe ik nog steeds in God geloofde na dit alles. Het was hem opgevallen dat ik mijn gelo...

Waarom John Legend zijn geloof in God verloor (maar nog wel fan van Jezus is)

John Legend is een van de meest beroemde R&B artiesten in de wereld. Hij leerde zingen in de kerk en was jarenlang christen. In een interview met Relevant Magazine vertelt hij over zijn geloof. Hij beschouwt zichzelf niet meer als religieus, zo vertelt hij. Toch is hij nog wel onder de indruk van Jezus. Sterker nog, in het gesprek vertelt hij dat zijn muziek misschien wel meer dan ooit in lijn is met het leven van Jezus. Ook al is hij zijn geloof in God verloren. Geloof verliezenJohn Legend vertelt in het gesprek hoe het zover gekomen is dat hij z...
CIP+

Leven met een depressie: "Mijn man wil genieten maar hij kan het niet"

“Mijn man hoort wel eens: ‘Maar je hebt alles in je leven om gelukkig te zijn!’ Maar depressie is een ziekte die niet zomaar weg gaat,” vertelt Anita de Graaf-van der Veen (35). Haar man kampt met een depressie. Het gezin wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. Op haar website deelt Anita persoonlijke ervaringen hierover. “Het gaat niet om wat je zegt, maar om je aandacht voor de ander.” Je schrijft: ‘Uit ervaring weet ik dat het hard werken is om te leven in een huis waar psychische kla...

"God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood"

Stephen Hawking was een wereldberoemde wetenschapper met een oneindig geloof in een logische verklaring voor alles. Dat schrijft Volkskrant columnist Bert Wagendorp naar aanleiding van zijn overlijden, vorige week. "God is dood, de filosofie is dood en Stephen Hawking is ook dood." "Niet God, niet het toeval, maar de logica zorgde ervoor dat hij gedurende zijn 76-jarige leven uitgroeide tot een beroemde natuurkundige." Stephen stelde de belangrijke vragen over wie wij zijn, waar wij zijn en waarom. "Oude vragen, die ooit van een antwoor...
CIP+

Wees niet te volgzaam in je eigen kerk

Wat als je in een kerk zit waar de leider veel macht naar zich toetrekt? Er dingen niet in de haak zijn? In deze videoserie geeft Johan Lock tips voor mensen die in een ongezonde kerk zitten, naar aanleiding van zijn boek De Erfenis van Adriaan. Zijn tip in deze video: neem als christen je verantwoordelijkheid. Johan vertelt over hoe hij zich in zijn kerk steeds vaker begon te af te vragen: zoals het geloof hier beleefd wordt, hoor ik daar wel helemaal bij? Zoals er in deze kerk met mensen wordt omgegaan, is dat wel mijn manier van doen? ...

Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?

Ik heb een paar keer aan de beademing gelegen. Met had geconstateerd dat het zuurstofgehalte van mijn bloed te laag was. Daar moest ik gisteren aan denken toen we in de kerk aan het bidden waren. Hoe hoog is mijn geestelijk zuurstofgehalte?Hoeveel goede zuurstof adem ik in? Of leef ik van veel vervuilde lucht? Bidden is inademen en uitademen.Daar hadden we het over in de dienst.Adem in- adem uit. Bidden is inademen en uitademen. Zo begon ooit het leven.Met inademen en uitademen.De eerste was God. Hij zorgde voor zuurstof...

Geloofstoerusting en Stichting Jij daar! organiseren Paas Singin

“Het paasverhaal zette het hoofd en hart van Paulus in vuur en vlam. De opstanding laat zien dat de dood van Jezus geen straf is voor wat Hij heeft gedaan. Het offer van Jezus is genoeg voor de zonden van de hele wereld.” Dit was de boodschap van Marcel Vroegop tijdens de Paas Sing-in in Barneveld afgelopen jaar. Ook dit jaar organiseren Geloofstoerustingen Stichting Jij daar! een Singin. Dit keer is jong & oud van harte welkom op 2 april (20:00 uur) in Sporthal West (Veenslag 72-A) in Veenendaal. Een...

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher