Thierry Baudet

Nieuws

16 augustus 2017 door Tom de Nooijer

Vijf redenen waarom ik me niet thuis voel bij Forum voor Democratie

Hij is sinds de laatste Tweede Kamerverkiezingen niet meer weg te denken uit het parlementaire debat. Ik heb het natuurlijk over Thierry Baudet, de politiek leider van het Forum voor Democratie (FvD). In de peilingen gaat de opmars van zijn beweging voor alsnog gestaag verder. Ook voor rechts-conservatieve christenen, waartoe ik mijzelf reken, is FvD een interessante optie. Ik bevind me politiek-inhoudelijk gezien aan de rechts-conservatieve flank van de SGP. Het gaat dan met name om ‘’de 3 I’s’’ (immigratie, integratie en islam. Als het gaat om immigratie en integratie lijkt FvD een steviger geluid neer te zetten dan de SGP. Toch zou ik me niet thuis voelen bij zijn beweging. In een vijftal punten zal ik proberen helder te maken waarom niet.

1. Christelijke politiek
Als christen hecht ik zeer aan politiek met de Bijbel als basis. Ik ben ervan overtuigd dat de christelijke waarden goed zijn voor de gehele samenleving. Ook is een christelijke identiteit van een partij het vertrekpunt voor je kijk op alle politieke dossiers. Het is daarom niet vreemd dat ik me veelal op alle onderwerpen verbonden voel met de stellingnames van confessionele partijen. Immers, je basis is hetzelfde. Daarnaast geeft het ook iets aan op de manier hoe je politiek wil bedrijven. Gods eer als hoogste doel hebben, het in afhankelijkheid van God je taken willen vervullen en het beginnen van vergaderingen met het lezen uit de Bijbel en gebed zijn voor mij fundamenteel. Ik voel me in dat opzicht zeer thuis bij de SGP. Dit zou ik absoluut missen bij een seculiere partij als FvD.

2. Medisch-ethisch
Waar je D66 zou kunnen omschrijven als 'progressief' en 'sociaalliberaal', is de identiteit/ideologie van het Forum niet altijd even duidelijk. Dit resulteert erin dat veel onderwerpen niet zijn dichtgetimmerd en/of weinig aandacht krijgen. Zo is het bijvoorbeeld niet helder wat FvD vindt van de huidige abortus- en euthanasiewetgeving. Er staat niets over in het verkiezingsprogramma of op de website. Wel geeft FvD tegen de Stemwijzer aan het 'eens' te zijn met het wetsvoorstel 'voltooid Leven'’. In de toelichting wordt duidelijk dat het zelfbeschikkingsrecht de doorslag geeft. Aangezien het maar zo zou kunnen dat de Kamer op dit onderwerp de komende periode de doorslag gaat geven, is het (vooral voor christelijke kiezers zoals ik) zeker niet onbelangrijk om scherp te krijgen wat de houding van een politieke partij hieromtrent is. 

3. Islam
Een ander onderwerp waarbij het standpunt van FvD onduidelijk is, betreft de islam. Dit is opvallend, want immigratie en integratie zijn daarentegen wél speerpunten van FvD. Ondanks dat islam daar een grote overlap mee heeft, lezen we er vrijwel geen woord over. Onder meer voor veel 'gematigde PVV’ers' is dit een groot bezwaar. Islamitisch onderwijs, de bouw van minaretten en de uitstraling die deze godsdienst mag hebben op het publieke domein zijn actuele onderwerpen waar vooralsnog bij FvD een mistige wolk omheen hangt. De SGP besloot daarentegen om begin dit jaar een manifest te publiceren over de islam, waarin de negatieve houding wordt vertaald naar concreet beleid. Islamkritische kiezers zijn tot nu toe dus beter af bij partijen als de PVV en SGP dan FvD.

Tom de Nooijer

4. Het 'partijkartel'
Het 'van binnenuit openbreken van het partijkartel' is dé reden waarom FvD is opgericht. Het gaat dan om VVD, CDA, D66 en GroenLinks óf PvdA. Dat verschilt per keer blijkbaar, want elke keer wanneer Baudet het partijkartel aanhaalt, somt hij verschillende partijen op. Hoe dan ook, deze partijen worden verweten dat ze hun eigen belang boven het landsbelang stellen. Er zou een 'baantjescarrousel' bestaan waar uitgerangeerde Kamerleden azen op topfuncties bij zorgverkeringen en Mark Rutte een periode tot 2019 moeten overbruggen om daarna een topfunctie binnen de EU te kunnen bekleden et cetera. Dit soort beschuldigingen, dat het politici om zulke topbaantjes te doen is, zijn ongegrond en zetten deze mensen onterecht in een kwaad daglicht. Daarnaast kan er alleen een partijkartel bestaan als deze partijen telkens samenspannen en elkaar in leven houden. Dit strookt echter niet met de geklapte formatieonderhandelingen van het motorblok plus GroenLinks en de nu zo moeizame onderhandelingen van het motorblok plus de ChristenUnie. Baudets antwoord hierop is dat het een grote poppenkast is die telkens wordt opgevoerd. Ze zouden de bevolking dus keer op keer belazeren. Wie is Baudet om dit te kunnen zeggen? Dit raakt de integriteit van politici en is niets meer dan smerig populisme. Een partij die zo met andere partijen en politici omgaat, is niet een partij waar ik bij wil horen.

5. Democratie
Om het partijkartel te stoppen, stelt FvD een renaissance van ons democratisch bestel voor. Een voorstel daarvan is bindende referenda. Dit zou nodig zijn omdat we op dit moment niet onze wil kenbaar kunnen maken aan de politiek. Zo is de meerderheid van de Nederlanders volgens diverse peilingen voor minder EU, maar is dat niet af te lezen aan onze Tweede Kamerleden. Dat is juist als je kijkt naar het eurofiele karakter van veel partijen. Echter, dit is niet primair de schuld van die partijen. Iedereen kan zien in onze democratie hoe partijen stemmen over bijvoorbeeld meer bevoegdheden naar de EU. Toch stemt de bevolking verkiezing na verkiezing wéér op dezelfde 'kartelpartijen'. Het direct wijzen naar andere partijen is dus te makkelijk. Eerlijker is om dit het volk zelf te verwijten. Wie minder EU wil, kan op dit moment al stemmen op partijen als SP, ChristenUnie, PVV en de SGP. Hier is geen renaissance voor nodig, maar een bevolking die via de representatieve democratie EU-kritischer gaat stemmen.

Bondgenoten
Ondanks dat ik me dus niet thuis zou voelen bij het Forum voor Democratie beschouw ik ze zeker wel als verrijking op rechts. Het is namelijk niet ondenkbaar dat er dankzij FvD in de toekomst (eindelijk) weer (centrum-)rechtse coalities gevormd kunnen gaan worden. Daarnaast zijn ze verfrissend rechts, getuige bijvoorbeeld de maidenspeech van Baudet als Tweede Kamerlid. Naast kritiek op andere partijen komen ze ook met werkbare en constructieve voorstellen om hun idealen te verwezenlijken. Voorbeeld hiervan zijn de vijf moties die onlangs werden ingediend om de massa-immigratie in te perken. Politiek-inhoudelijk zijn er ook veel overeenkomsten tussen de SGP en FvD. Beide zijn ze het eens over zeer belangrijke stellingnames als minder of geen EU, minder immigratie en (her)waardering van de christelijke cultuur in Nederland. Ik zou ze daarom toch willen betitelen als onze rechtse bondgenoten, of liever, onze politieke broeders. 

Dit opinieartikel is op persoonlijke titel geschreven door Tom de Nooijer. Hij is politiek actief binnen de SGP-jongeren en de SGP.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...
Vakanties
Hier adverteren?

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Is de hele wereld met God verzoend?

'In 2 Korinthe 5:19 staat dat God de wereld in Christus met zichzelf verzoende. Maar dan staat er in vers 20: laat je met God verzoenen. Dat snap ik niet. In de vorige regel staat dat het al gebeurd is en daarna staat dat het nog moet gebeuren. Hoe zit dat dan? Als iemand zich niet bekeerd heeft worden ze wel weer toegerekend?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord."Paulus laat zien dat door het volbrachte werk van de Heere Jezus er een nieuwe situatie is ontstaan," l...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Milad verstopte een Bijbel onder zijn kussen

Zonder dat ze het van elkaar wisten, waren de Afghaanse Milad, zijn twee broers en een zus de Bijbel aan het lezen. Groot was hun verbazing en blijdschap toen ze dit van elkaar ontdekten. Het jongerenkamp van Gave was voor Milad aanleiding om zich in het christelijk geloof te gaan verdiepen. “We waren eerst met z’n negenen,” vertelt Milad (20) vrij zakelijk. “Maar een van mijn broers werd ontvoerd door Taliban. Hij is twee jaar later vermoord. We voelden ons niet meer veilig in Afghanistan en zijn gevlucht. Daar...

Andries Knevel maakt programma over vrouwen die geloof in God combineren met wetenschap

In november 2017 ging Andries Knevel met pensioen. Twee weken later ging hij weer voor twee dagen in de week aan de slag bij de Evangelische Omroep. Dat vertelt hij in EO Visie. Zijn hart blijft kloppen voor televisie. In de programma's waar hij momenteel mee bezig is, zoals De Kapel en Andries TV wil hij "iets van God te laten zien en mensen enthousiast te maken voor Hem. Dat is zo mooi om te doen." "Vorige week hebben we nieuwe afleveringen opgenomen van Andries TV. Ik reed daarna klapwiekend van enthousiasme naar huis." Andries...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....
CIP+

Christenen moeten geïnteresseerd zijn in de Olympische spelen!

Wat jammer dat sommige christenen bij de Olympische spelen alleen maar zaken als ‘sportverdwazing’ kunnen denken en er het mooie niet van kunnen inzien. Andere christenen kunnen zich oprecht verheugen over jonge mensen die jarenlang enorm geknokt hebben om een mooi resultaat te behalen, en daar ook in slagen (of niet…). Je kunt veel van ze leren als het gaat om je keihard inzetten voor een bepaalde zaak. Die critici die ik net noemde, zijn ook vaak de christenen die graag 1 Timotheüs 4:8 citeren: ‘de oefe...

Deze docu laat de wonderlijke reis van Aukje van de Kamp zien

Op 21-jarige leeftijd liet Carlos alles achter om de armste kinderen van Peru te helpen. Binnen een jaar leek zijn droom vervlogen en had hij slechts nog crackers te eten. Op dat moment begon zijn adoptiemoeder aan een uitzonderlijk avontuur. In deze ontroerende documentaire over het werk van Pan de Vida vertellen Carlos en Aukje van de Kamp hoe haar wonderlijke reis ertoe heeft geleid dat nu dagelijks duizenden kinderen over heel Peru te eten krijgen. Een indrukwekkend verhaal. "God vertelde mij dat ik de mogelijkheid had om in de stad m...