Zac Poonen

God

16 augustus 2017 door Jeffrey Schipper

Hoe God ziekte of gevangenschap ten goede kan gebruiken

Paulus schrijft vanuit een gevangenis in Rome het volgende: 'Alles wat mij hier is overkomen, heeft ertoe bijgedragen dat het goede nieuws over Jezus Christus beter bekend werd' (Filippenzen 1:12). Paulus geloofde namelijk, 'Eén ding weten wij: Voor wie Hem liefhebben laat God alles meewerken voor hun bestwil, want Hij heeft een plan met hen' (Romeinen 8:28).

Hoe zorgde Paulus' gevangenschap ervoor dat dit zich ten goede keerde? Hier is een manier waarop Paulus zijn gevangenschap zich voor ons tot het goede heeft gekeerd: Paulus was iemand die altijd onderweg was. Zelfs toen hij oud was, was hij nog steeds op reis. Hij wilde zoveel mogelijk mensen met het evangelie bekend maken voordat hij deze aarde zou verlaten. Hij wandelde zo dicht bij God en hij had zoveel beproevingen doorstaan dat hij geestelijk een erg rijk mens geworden was. Tot dan toe had hij echter niet alles opgeschreven wat hij van God geleerd had. God bepaalde dat alle geestelijke rijkdom van deze man niet met hem in zijn graf zou gaan, maar dat het opgetekend en doorgegeven zou worden, en een zegen zou zijn voor de volgende generaties. Maar hoe kon God er dan voor zorgen dat Paulus het wat rustiger aan zou doen, om ervoor te zorgen dat hij alles zou opschrijven? God stond toe dat hij in de gevangenis terechtkwam!

Toen Paulus in de gevangenis zat, kon hij niet reizen. Dus besloot hij om zijn tijd nuttig in te vullen door brieven te schijven aan een aantal gemeentes. Zo zijn de brieven aan de Filippenzen, Efeziërs en de Kolossenzen ontstaan. Wat was het gevolg? Dat deze brieven tot op heden, 2000 jaar later, tot een zegen zijn geworden voor miljoenen mensen. Dus God deed de gevangenschap van Paulus meewerken ten goede.

Ik was zo druk bezig in mijn bediening dat ik bijna geen tijd had om met de Heere in gesprek te gaan.

Ziekenhuisopname
In het midden van de jaren ’80 werd ik voor een korte tijd opgenomen in het ziekenhuis. Ik vroeg aan de Heere waarom Hij het toestond waarom ik in het ziekenhuis moest worden opgenomen, terwijl ik zo bezig was om Hem ergens te dienen. De Heere zij tegen mij dat Hij wilde dat ik een paar dagen rustig ging liggen om te luisteren naar wat Hij mij te zeggen had. 

Ik was zo druk bezig in mijn bediening dat ik bijna geen tijd had om met de Heere in gesprek te gaan. Toen ik ontdekte dat dat de reden was voor mijn ziekenhuisopname, toen was ik blij om daar te liggen en zo lang de Heere dat wilde, omdat ik wilde weten wat Hij mij te zeggen had. Een voordeel van een ziekenhuisopname is dat men meestal alleen maar naar boven kan kijken! Toen ik daar lag begon de Heere dag na dag tegen mij te speken. Terwijl de Heere sprak zette ik alles op papier wat Hij tegen mij gezegd had. Het was het enige artikel dat ik, gedachte na gedachte, heb opgeschreven zoals de Heere het mij heeft geopenbaard. Het werd gepubliceerd als een artikel met de titel “God heeft mannen nodig”.
God heeft het artikel en het boekje in veel landen in de wereld gebruikt. Ik beschouw het als het belangrijkste van alles wat ik geschreven. Ik zou het echter nooit geschreven hebben wanneer de Heer mij niet in een ziekenhuisbed had gestopt! Hij had er een doel mee.

God zet ons af en toe stop, hetzij door ziekte of door gevangenschap, om voor Hem iets te doen wat wij anders nooit gedaan zouden hebben. Wij mogen God dus dankbaar zijn wanneer Hij ons af en toe stopt op onze route, want 'de voetstappen van die man worden door de HEERE vastgezet' (Psalm 37:3).

Evangelieverkondiging
Er was ook nog een tweede manier waarop de gevangenschap van Paulus tot iets goeds leidde. Hij zegt, 'Het is iedereen in het Romeinse hoofdkwartier en alle anderen duidelijk geworden dat ik gevangen zit omwille van Christus' (Filippenzen 1:13 NBV); en verderop zegt hij, 'Jullie krijgen ook de groeten van alle gelovigen hier. Vooral van de gelovigen die bij het hof van de keizer horen' (Filippenzen 4:22 BB). 

De gevangenschap van Paulus resulteerde daarom in het feit dat de Schrift op “papier” werd gezet en dat mensen zich bekeerden.

Hoe kwam het dat de mensen aan het hof van de keizer zich bekeerden?
Omdat Paulus het evangelie verkondigde aan de paleiswacht terwijl hij aan hen vastgeketend zat. In die tijd werden gevangenen vastgeketend aan de bewakers om te voorkomen dat zij zouden ontsnappen. Paulus zal, gedurende de 8 uur dat de Romeinse soldaat aan hem vastgeketend was, het evangelie aan hem verteld hebben! De bewaker kon ook niet weg en na hem kwam de volgende die 8 uur aan Paulus vastgeketend was aan wie Paulus de blijde boodschap kon verkondigen, met als gevolg dat een aantal bewakers zich bekeerden. Niet lang daarna was er een kleine gemeente binnen het paleis van Caesar!

De gevangenschap van Paulus resulteerde daarom in het feit dat de Schrift op “papier” werd gezet en dat mensen zich bekeerden die anders waarschijnlijk nooit naar een samenkomst gegaan zouden zijn.

Maar dat was nog niet alles. Er was ook nog een derde zegen die voortkwam uit Paulus zijn gevangenschap. Veel gelovigen die timide waren geweest, werden onbevreesd in het verkondigen van het evangelie toen zij van Paulus zijn gevangenschap hoorden (Filippenzen 1:14). Zij wierpen de angst die zij hadden om de blijde boodschap te brengen van zich af en begonnen vrijmoedig van de naam van Christus te getuigen. En dus zorgde de gevangenschap van Paulus 'dat het evangelie verspreid werd'.

Onze God is een God die het kwade ten goede doet keren. Prijs de Heere.

Zac Poonen is een Bijbelleraar uit India. Klik hier voor meer Bijbelstudies van Zac Poonen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

'Volgend jaar half miljoen raketten op Israël gericht'

Volgens een aan de Libanese terreurgroep Hezbollah verbonden nieuwswebsite, heeft men in Syrië zo’n 70.000 langeafstandsraketten op Israël gericht staan. Dankzij de voortdurende Iraanse leveringen zullen dit volgend jaar een half miljoen zijn, aldus de pro-Hezbollah site volgens het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Naar verluidt heeft de Syrische president Assad een verzoek van Rusland afgeslagen om de aanwezigheid van de Iraanse proxy te verwijderen. Sterker nog, Assad zou zijn leger opdracht heb...

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...
Vakanties
Hier adverteren?

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...

Is de hele wereld met God verzoend?

'In 2 Korinthe 5:19 staat dat God de wereld in Christus met zichzelf verzoende. Maar dan staat er in vers 20: laat je met God verzoenen. Dat snap ik niet. In de vorige regel staat dat het al gebeurd is en daarna staat dat het nog moet gebeuren. Hoe zit dat dan? Als iemand zich niet bekeerd heeft worden ze wel weer toegerekend?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord."Paulus laat zien dat door het volbrachte werk van de Heere Jezus er een nieuwe situatie is ontstaan," l...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Milad verstopte een Bijbel onder zijn kussen

Zonder dat ze het van elkaar wisten, waren de Afghaanse Milad, zijn twee broers en een zus de Bijbel aan het lezen. Groot was hun verbazing en blijdschap toen ze dit van elkaar ontdekten. Het jongerenkamp van Gave was voor Milad aanleiding om zich in het christelijk geloof te gaan verdiepen. “We waren eerst met z’n negenen,” vertelt Milad (20) vrij zakelijk. “Maar een van mijn broers werd ontvoerd door Taliban. Hij is twee jaar later vermoord. We voelden ons niet meer veilig in Afghanistan en zijn gevlucht. Daar...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Andries Knevel maakt programma over vrouwen die geloof in God combineren met wetenschap

In november 2017 ging Andries Knevel met pensioen. Twee weken later ging hij weer voor twee dagen in de week aan de slag bij de Evangelische Omroep. Dat vertelt hij in EO Visie. Zijn hart blijft kloppen voor televisie. In de programma's waar hij momenteel mee bezig is, zoals De Kapel en Andries TV wil hij "iets van God te laten zien en mensen enthousiast te maken voor Hem. Dat is zo mooi om te doen." "Vorige week hebben we nieuwe afleveringen opgenomen van Andries TV. Ik reed daarna klapwiekend van enthousiasme naar huis." Andries...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....
CIP+

Christenen moeten geïnteresseerd zijn in de Olympische spelen!

Wat jammer dat sommige christenen bij de Olympische spelen alleen maar zaken als ‘sportverdwazing’ kunnen denken en er het mooie niet van kunnen inzien. Andere christenen kunnen zich oprecht verheugen over jonge mensen die jarenlang enorm geknokt hebben om een mooi resultaat te behalen, en daar ook in slagen (of niet…). Je kunt veel van ze leren als het gaat om je keihard inzetten voor een bepaalde zaak. Die critici die ik net noemde, zijn ook vaak de christenen die graag 1 Timotheüs 4:8 citeren: ‘de oefe...

Deze docu laat de wonderlijke reis van Aukje van de Kamp zien

Op 21-jarige leeftijd liet Carlos alles achter om de armste kinderen van Peru te helpen. Binnen een jaar leek zijn droom vervlogen en had hij slechts nog crackers te eten. Op dat moment begon zijn adoptiemoeder aan een uitzonderlijk avontuur. In deze ontroerende documentaire over het werk van Pan de Vida vertellen Carlos en Aukje van de Kamp hoe haar wonderlijke reis ertoe heeft geleid dat nu dagelijks duizenden kinderen over heel Peru te eten krijgen. Een indrukwekkend verhaal. "God vertelde mij dat ik de mogelijkheid had om in de stad m...