Coen Nuijten

God

28 augustus 2017 door Coen Nuijten

Geloofsopvoeding: leren door te doen

‘Je leert het door het te doen’; beloofde de rij-instructeur de dag na mijn 18e verjaardag. ‘Gewoon maar met sturen en gassen’. Datzelfde principe geldt ook bij geloofsopvoeding: geloof leer je door te doen. Maar op welke manier laten we kinderen zelf aan het stuur van hun geloofsreis?

Jezus zegt: dat wij, 'volwassenen', kinderen niet mogen tegen houden om dicht bij Hem te komen. Sterker nog: Jezus leert ons dat we moeten gaan lijken op kinderen. Toch beperken we als volwassenen de kinderen veel om bij Hem te komen. Er vielen heel wat kwartjes bij het citaat en gelijknamige boek van Jennifer Toledo: ‘Kinderen hebben geen kleinere Heilige Geest’.

Veel lessen in de kinderdiensten en bijna alle kinderliedjes hebben maar één boodschap: God is altijd bij je. Dit is het fundament van het kinderwerk in heel veel kerken. Een betere boodschap is er niet. Toch doen we kinderen met deze boodschap alléén te kort. Ook kinderen kunnen geloof ervaren en geloofshelden zijn. Er is echter een totaal gebrek aan materiaal en kinderboeken die kinderen ook echt uitdagen om het geloof ‘te doen’!

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 75% van de kinderen de kerk besluit te verlaten tussen de 0 en 12 jaar oud. Dit doen ze pas zodra ze zich ook meer los gaan maken van hun ouders. Eén van de grondslagen hierin is dat ‘de kerk saai is’. Er is een grote behoefte onder kinderen en jongeren om God te ervaren en het geloof te verbinden met de wereld. Toch worden kinderen in de opvoeding en de kerk weinig uitgedaagd om het geloof te delen en in de praktijk te brengen. Terwijl juist een kind op een onnavolgbare wijze verbinding kan maken met de wereld om zich heen. Hierin kunnen we als ouders, opvoeders en volwassenen in het algemeen, van kinderen leren.

Door kinderen meer uit te dagen in hun geloofsleven wordt er een ‘discipelschapsproces’ in gang gezet in plaats van een consumerende cultuur. Voor kinderen is er geen grotere logica dan Jezus na te doen. Het is de neiging van volwassenen om het geloof te verpakken als iets wat vooral te bestuderen is, terwijl het geloof een kwestie van doen is. In het kinderboek ‘De macht van de witte Leeuw’ daag ik daarom kinderen uit om ‘superpijlen’ af te schieten naar de slechte zwarte reus. Deze pijlen zijn de wapens die wij hebben ontvangen van God om te gebruiken. Wapens waar kinderen niet jong genoeg voor zijn, zoals: Gods stem te verstaan, getuigen, maar ook bidden voor zieken, bevrijding en lofprijs en aanbidding. Dit zijn niet alleen thema’s voor volwassenen, maar ook heel toepasbaar voor kinderen; ze hebben immers geen kleinere Heilige Geest.

Het boek De macht van de witte leeuw is nu verkrijgbaar en te bestellen op c-generations.nl of bij jou in de boekhandel.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher