Matthijn Buwalda

Dagelijks leven

31 augustus 2017 door Matthijn Buwalda

Herberg van Hoop

Door heel de Bijbel heen duiken onderdrukten op, en door heel de Bijbel heen springt God voor hen in de bres. Zeker in het Nieuwe Testament is recht doen een belangrijk deel van de missie van Jezus. Recht doen aan melaatsen, de Samaritaanse vrouw en aan mensen waar de maatschappij moeite mee heeft. Hij genas, heelde, voedde en bevrijdde. Prachtige en inspirerende verhalen.

Compassion bevrijdt kinderen van armoede in Jezus' naam.
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Compassion

Maar ja, toen Hij ons verliet gaf Hij het stokje door aan ons. Aan de kerk die Hem hier op aarde vertegenwoordigt. De wereld is compleet veranderd in de afgelopen tweeduizend jaar, maar er zijn nog steeds mensen die onderdrukt worden en er is nog steeds een kerk die Jezus probeert te vertegenwoordigen. Maar waar begin ik? Het onrecht dat we wereldwijd zien is zo groot dat we vaak simpelweg niet weten waar te beginnen. Je zou er op voorhand al bijna een burn-out van krijgen. Het journaal overspoelt ons met rampen, hongersnoden, vluchtelingen en oorlogen. Tegelijkertijd zien we in ons eigen land mensen die moeite hebben om rond te komen, groeien de voedselbanken nog steeds en leven er mensen noodgedwongen op straat. Waar begin je?

Wat mij betreft begin je in de kerk! De kerk is de ultieme herberg van Hoop. Daarmee is het de ideale plek om te beginnen met het brengen van recht. En dan heb ik het niet alleen over de kerken ver weg, maar juist over de kerken hier in Nederland. Evangelisch, PKN, Katholiek of welke kerkkleur dan ook.

Als klein herbergje in een dorpje in Nederland kun je natuurlijk lang niet iedereen een kamer, maaltijd en beschutting aanbieden. Je hebt als herberg nou eenmaal beperkt plek en dat is prima. Ik geloof dan ook dat we als kerken niet bedacht zijn als losstaande herbergjes verspreid over deze grote wereld, maar meer als een keten. Als een heleboel herbergjes die uiteindelijk onder dezelfde Eigenaar vallen. En denk je dan eens in hoeveel mensen recht kan worden gedaan door ze onderdak, een maaltijd en beschutting te bieden!

Het einde van onrecht zou in de kerk moeten en kúnnen beginnen. Omdat de Hoop die daar leeft de vloedgolf van onrecht kan weerstaan.

Matthijn Buwalda
Zanger, liedschrijver en Compassion-spreker

Extra info
Matthijn maakt deel uit van het Compassion-sprekersnetwerk. Een netwerk van meer dan veertig sprekers die spreken over recht en gerechtigheid. Zij vertellen prachtige en inspirerende verhalen uit de Bijbel die opnieuw tot ons mogen spreken en die ons helpen om zelf prachtige, inspirerende verhalen te gaan maken. Verhalen van recht, gerechtigheid en liefde. Hopelijk tot snel bij u in de kerk! www.compassion.nl/sprekers

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher