Nieuws

15 augustus 2017 door Jeffrey Schipper

Willem Ouweneel verzet zich tegen nieuwste eindtijdtheorie

Het teken van Openbaring 12 zal op 23 september 2017 aan de hemel verschijnen. Althans, daar is een aantal christenen die zich verdiepen in de eindtijd van overtuigd. Willem Ouweneel wil hier niets van weten. "Alles berust op een verkeerde exegese van Openb. 12; dat hoofdstuk heeft met astronomie niets te maken," zegt hij via zijn Facebookpagina.

Op 23 september staan zon, maan en sterren volgens christenen in een zeldzame formatie die zij in verband brengen met een visioen in het bijbelboek Openbaring. In het twaalfde hoofdstuk noemt Johannes een vrouw, bekleed met de zon, met de maan onder haar voeten en een krans van twaalf sterren om haar hoofd, schrijft het Nederlands Dagblad. De vrouw die aan de hemel verschijnt is volgens de eindtijdchristenen het sterrenbeeld Maagd. 

Blogger Kees Abspoel schreef hierover op Uitdaging.nl: 'Boven het sterrenbeeld Maagd staat het sterrenbeeld Leeuw. Dat bestaat uit negen sterren. Dit gebeurt elk jaar. Echter: op 23 september 2017 staan er tussen beide sterrenbeelden in ook de planeten Mercurius, Mars en Venus. Samen met de 9 sterren van Leeuw zijn dat er in totaal dus 12. En dat is de enige keer dat er ‘een krans van 12 sterren’ boven haar hoofd staat.' Dit alles geeft volgens Abspoel aan dat er bijzondere dingen staan te gebeuren.

Ouweneel spreekt van "sensatiebelustheid en interessantdoenerij". "Jezus heeft zelf gezegd dat Hij komt als een dief in de nacht," zegt de theoloog in het ND. "Het is dramatisch hoe mensen zich daar onderuit weten te draaien." Hij onderstreept dat wat in Openbaring geschreven gestaan symboliek is en niet letterlijk mag worden opgevat. Deze benadering vindt hij dan ook "totaal verkeerd."

De hersteld hervormdd predikant ds. J. D. Heikamp voegt in de vragenrubriek van Refoweb.nl toe dat "de duivel tracht ons te verleiden om ons met al dit soort vragen bezig te houden." "Mijn pastorale advies aan u is om de kanttekeningen bij dit hoofdstuk te lezen en te herlezen. Die zijn zo waardevol en bijbels verantwoord dat ik daar naar wil verwijzen. Doe dit niet vlug maar weloverwogen en rustig, tekst voor tekst en u zult er veel onderwijs uit ontvangen."

Lees hier meer in het Nederlands Dagblad.

Willem Ouweneel heeft zich eerder uitgelaten over 'eindtijdsektes': Willem Ouweneel: "De wereld zal niet vergaan"

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Jeffrey vond Ds. De Heer een ketter...