rechter

Nieuws

15 augustus 2017 door Reformatorisch Dagblad | Nederlands Dagblad

Kerkruzie Kruiningen: Kort geding uitgesteld

Het kort geding van ex-diaken Henk Jansen en zijn familie tegen de kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen is uitgesteld. Dit laten het Nederlands en Reformatorisch Dagblad weten.

Het kort geding zou volgende week dinsdag, 22 augustus, dienen bij de rechtbank van Middelburg. Het uitstel vindt plaats "op dringend verzoek van de onderzoekscommissie van de classis Goes," laat de advocaat van de familie Jansen weten. De commissie vindt vindt dat de zaak volgens de rechtsregels van het kerkverband moet worden opgelost, en niet voor de wereldlijke rechter. Het kort geding zal plaatsvinden na de vergadering van de kerken uit de regio, de classis, op 11 oktober.

In de gereformeerde gemeente in Kruiningen speelt er al enige tijd een conflict tussen dominee Gerrit Bredeweg en zijn oud-diaken Henk Jansen, wat erin resulteerde dat laatstgenoemde zijn functie als diaken neerlegde en na 24 jaar uit de kerkenraad stapte. Kort daarop beschuldigde Bredeweg de oud-diaken van overspel met zijn eigen nichtje. Dat wordt door zowel Jansen als zijn nichtje ontkent. Desondanks werd de oud-diaken onder censuur geplaatst, wat inhield dat hij niet meer mocht deelnemen aan het avondmaal.

Jansen stapte naar de rechter om dat besluit aan te vechten, van wie hij gelijk kreeg. De kerkenraad had volgens de rechtbank niet zulke zware maatregelen mogen treffen. Vorige maand werd duidelijk dat door het conflict twee kampen zijn ontstaan. De emoties zijn zo hoog opgelopen dat de politie heeft besloten om rondom de diensten extra te surveilleren bij het kerkgebouw. Ook is er onder de auto van ds. Bredeweg afluister- of volgapparatuur gevonden.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher