Klaas Muurling

Nieuws

10 augustus 2017 door Open Doors

Open Doors in ‘Toen was geloof heel gewoon’

Op zaterdag 12 augustus zendt de EO het derde programma van de serie ‘Toen was geloof heel gewoon’ uit. In de documentaire belicht de EO de afgelopen 50 jaar christendom in Nederland. In deze uitzending is er aandacht voor het werk van Open Doors. Woordvoerder Klaas Muurling vertelt over zijn tijd als Bijbelsmokkelaar.

In de aflevering van 12 augustus vertelt woordvoerder Klaas Muurling van Open Doors over Bijbelverspreiding in Oost-Europa en Rusland, toen nog de Sovjet-Unie. De afleveringen van Bijbels en christelijke boeken moest in het geheim gebeuren. Vanwege de opstelling van de overheden in die landen werden Bijbels verstopt in geheime compartimenten in caravans en campers. De een noemde het smokkelwerk, de ander noemde het ‘niet-officiële afleveringen’. Niet alleen liepen Bijbelkoeriers risico’s, vooral de vervolgde christenen die de lectuur durfden te ontvangen liepen groot gevaar.

Muurling kent de risico’s volop. Samen met zijn vrouw Anneke reisde hij naar Rusland om daar lectuur te brengen. Het echtpaar kwam niet verder dan de grens tussen Slowakije en Rusland. Russische douaniers vonden de 250 stuks lectuur nadat ze een gat hadden geboord in de vloer van de caravan. Uiteindelijk werden Klaas en Anneke na drie dagen intensieve verhoren, vrijgelaten. Hun auto en caravan en de lectuur werden geconfisqueerd. Ze waren niet de enigen die Bijbels brachten. Honderden koeriers uit Nederland en andere landen kwamen naar Ermelo om vandaar verdeeld over Oost-Europa de kerk te helpen met lectuur en bemoediging.

Begin jaren negentig mocht Open Doors openlijk met vrachtwagens een miljoen Bijbels naar Rusland brengen. Muurling was er bij. Hij mocht zelfs Bijbels in een werkkamp brengen. Vijf jaar daarvoor vreesde hij nog daar gevangen te worden gezet. Nu kon hij er naar binnen om gevangenen een Bijbel te geven.

Open Doors werkt in zestig landen, vaak nog steeds in het geheim, met lectuur, training, praktische hulp en gebed.

In de vijfdelige serie Toen was geloof heel gewoon neemt EO-presentator Andries Knevel de kijker mee naar de jaren zestig. De tijd van de Koude Oorlog, de intrede van kleurentelevisie, de eerste maanlanding en bovenal: de tijd waarin geloof nog heel gewoon was. Twee derde van de Nederlanders bezocht een kerk, terwijl dit anno 2017 gedaald is naar 25 procent van de Nederlandse bevolking. Verdween God uit Nederland of geven we tegenwoordig op andere manieren handen en voeten aan ons geloof? Stef Bos schreef en zong de titelsong van 'Toen was geloof heel gewoon'.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher