Marieke Meijer

Dagelijks leven

09 augustus 2017 door Jeffrey Schipper

Hoe je eenvoudig aan de slag kunt met relatiestress

In elke liefdesrelatie zijn strubbelingen, maar soms loop je vast en weet je niet meer hoe het verder moet. Marieke Meijer begeleidt mensen met relatieproblemen en merkt dat soms met eenvoudige ingrepen er al veel mogelijk is. In haar boek ‘Relatiestress’ beschrijft ze tien manieren om stress aan te pakken die zij in de praktijk het beste ziet werken. “Relatiestress tegengaan is soms heel eenvoudig.”

Buijten & Schipperheijn is een in Amsterdam gevestigde uitgeverij van non-fictie. Het kent twee fondsen: motief, dat zich bezighoudt met christelijke thema's, en recreatief, dat zich richt op toeristische routes en kaarten.
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Buijten & Schipperheijn
CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Wat is een veelvoorkomende oorzaak van relatiestress?
“Allereerst is het goed om te beseffen dat er relatiestress verschillende gradaties kent. Er zijn ernstige vormen van stress en ook gewone stress waar iedereen met een relatie mee te maken heeft. Die lichte vorm van stress kan allerlei oorzaken hebben. Denk aan kleine kinderen, pubers of een drukke baan. Ook zijn er chronische vormen van stress die worden veroorzaakt door ziekte of problemen met familie. Die stress reageren we vaak af op de persoon die het dichtst bij ons staat, onze partner.”

Laten we inzoomen op ‘gewone’ relatiestress waar iedereen mee te maken heeft. Hoe zou je juist niet moeten reageren als die stress optreedt?
“Ieder stel heeft meningsverschillen. Daar kunnen we niet omheen. De manier waarop je daarover communiceert, maakt verschil. Een opmerking als ‘jij ruimt ook nooit de boel op’ komt heel anders over dan ‘ik ben moe. Zou je mij willen helpen met opruimen?’ Als je afgeeft op een ander zal je zelf ook te horen krijgen dat je niet oké bent. In die communicatie neemt de stress af als je uitgangspunt is: ik ben oké en jij bent oké. Hoe dan ook. Het mooie is: als je gelooft dat Jezus je Redder is, ben je per definitie geliefd en waardevol. Dat geldt ook voor de ander. We zijn altijd op zoek naar bevestiging en voelen ons vaak afhankelijk van hoe anderen naar ons kijken. Worden we wel of niet geaccepteerd? En hoe moeilijk het ook is als een ander ons niet accepteert, die ander bepaalt niet of wij wel of niet waardevol zijn. Hoe iemand ook over je denkt, je bent geliefd. Ik weet dat dit wat abstract kan klinken, omdat God je bijvoorbeeld geen knuffel geeft. Maar als je weet dat je per definitie oké bent, kun je rust vinden zonder de ander af te schrijven.

"Ga op zaterdagmiddag sporten of de stad in en investeer in vrienden of vriendinnen."

Er zijn ook allerlei praktische oplossingen te bedenken om op een goede manier met relatiestress om te gaan. Het kan goed zijn om iemand op de kinderen te laten passen, zodat je als stel samen naar het terras kunt gaan. Of als de kinderen ouder zijn kun je ’s avonds samen een eindje wandelen, of de kinderen bijvoorbeeld twee keer per week vanaf een uur of negen ’s avonds naar boven sturen.”

Wat zijn voorbeelden van zwaardere vormen van relatiestress?
“Het kan zijn dat je al jaren met iemand een relatie hebt en langzamerhand tot de ontdekking komt dat je partner autistisch of psychisch ziek is,” vertelt Marieke. “In dat geval helpt het om toe te geven dat je relatie verre van ideaal is en zelfs schadelijk voor jezelf kan zijn. Het is nodig de realiteit onder ogen te zien, hoe pijnlijk ook, zodat je ermee kunt leren omgaan. Dan is het onder andere belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Soms lijkt het vanzelfsprekend dat stellen in het weekend alles samen doen, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Ga bijvoorbeeld op zaterdagmiddag sporten of de stad in en investeer in vrienden of vriendinnen. Dit soort activiteiten kunnen de druk op de relatie verminderen.”

Mijn indruk is dat christenen vaak met hoge verwachtingen aan een relatie beginnen. Maakt dat het nog complexer?
“Ik denk dat iedereen hoge verwachtingen heeft van een relatie. Wel zie ik dat christenen minder snel het bijltje erbij neer gooien als een relatie stroef loopt. En ik denk dat dat goed is. Maar dat neemt niet weg dat het niet de gemakkelijkste weg is. Daar komt dan ook nog bij dat als christen van je wordt verwacht dat je liefdevol en nederig met anderen omgaat. Als je partner zich niet zo liefdevol opstelt is dat knap ingewikkeld. Die hoge eisen kunnen de pijn verhogen en zorgen voor een schuldgevoel. En het is natuurlijk niet zo dat als je er biddend doorheen gaat je een jaar later opeens een beter huwelijk hebt. Dat is een langdurig proces. Daarvoor heb je mensen nodig die je onvoorwaardelijk steunen én een groot vertrouwen op God. Hij ziet ons en zorgt voor ons en onze inspanningen worden in de hemel gevierd.”

"Ook als een relatie niet in positieve zin verandert, geeft het vertrouwen in God mensen rust."

'Behoud je vrijheid in familierelaties' is één van je handreikingen. Wat bedoel je daarmee?
“Als je een relatie hebt, krijg je je schoonfamilie er gratis bij. Dan ontdek je hoe verschillend ouder-kind relaties kunnen zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je als man voor een huishoudelijke klus gewend bent om hulp van je vader in te schakelen. Je vrouw kan dat ervaren als een afwijzing. ‘Waarom vraag je mij niet om dat te doen?’. De kans is groot dat je man de gewoonte heeft om zijn vader hierbij te betrekken. Daarom is het goed het niet persoonlijk op te vatten en aan te geven dat je het graag zelf wilt doen. Ook zijn sommige mensen gewend om iedere week naar hun ouders te gaan. Daar heb je als schoonzoon of -dochter misschien helemaal geen trek in. Ook dan is de beste oplossing om het bespreekbaar te maken en je eigen wensen en grenzen aan te geven. Geef bijvoorbeeld aan dat je liever thuis blijft en één keer per maand meegaat.”

Je voert regelmatig gesprekken met mensen die relatieproblemen hebben. Wat heb je daarvan geleerd?
“Bij mensen die hun geloof in God bij hun relatieproblemen betrekken valt het mij op hoe zichtbaar en persoonlijk Gods steun is en hoe krachtig het geloof in Zijn onvoorwaardelijke liefde werkt,” merkt ze op. “Ook als een relatie niet in positieve zin verandert, geeft het vertrouwen in God mensen rust. Het is oké, omdat God erbij is. Door dat geloof valt bij mensen een last van hun schouders af. Wie leert om van genade te leven gaat meer ontspannen met relatieperikelen om en is vanuit die vrijheid beter in staat om keuzes te maken.”

Klik hier om het boek van Marieke Meijer te bekijken of te bestellen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Bij God is er altijd ruimte voor genade (ook voor soms domme politici)

"Vorige week zondag belde Halbe Zijlstra me op. De volgende dag zou er een voor hem beroerde editie van de Volkskrant bezorgd worden," schrijft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers op zijn Facebookpagina. Zijlstra trad af als minister van Buitenlandse Zaken toen de Volkskrant bekend maakte dat hij had gelogen over zijn aanwezigheid bij een ontmoeting met Shell en de Russische president Vladimir Poetin.Segers: "‘Dom, fout, onnodig’, was mijn primaire reactie na zijn uitleg en ik bedacht dat dit hem nog wel een tijd zou achtervolg...

Dick deelde in de trein een profetie met zijn buurman

Dick van den Bos zat in de trein en kreeg een beeld voor een man naast zich. "Ik zag een portemonnee waarin muntgeld veranderde in briefgeld. God maakte me duidelijk dat de man een onderneming wilde starten en dat Hij hem wilde zegenen met financiële voorziening," laat hij weten via Facebook. "Dus ik vertelde het hem, en de man was helemaal in shock. Hij stond op het punt om een (sociaal) bedrijf beginnen en financieel was het heel krap. Ik mocht voor hem bidden en hij zei dat-ie heel erg bemoedigd was. Hij wilde weten hoe hij kon...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Jan van den Bosch over zijn ontmoetingen met Billy Graham

Woensdag overleed de bekende evangelist Billy Graham op 99-jarige leeftijd. Als jonge EO-verslaggever ontmoette Jan van den Bosch Graham voor het eerst in Brussel tijdens een grote evangelisatiecampagne, vertelt hij tegenover CIP.nl. Van den Bosch: “Ik was bijzonder onder de indruk van wat hij vertelde en dat veel mensen in het stadion naar voren kwamen om hun leven over te geven aan God. Voor mij was dat destijds vrij nieuw.” Sindsdien heeft Van den Bosch de evangelist verschillende keren in de Verenigde Staten ontmoet....

Dit lied over lijden omwille van Jezus is prachtig!

Simon van Cyrene droeg het kruis achter Jezus aan. Hij lijkt daarmee op volgelingen van Jezus die moeten lijden vanwege hun geloof. 'Dit kruis leek zinloos, maar het was een zegen. Het heeft mijn leven richting God geleid.' Arie Maasland schreef het lied een jaar of zes geleden en heeft het in de achterliggende tijd opnieuw opgenomen. Een prachtig lied in deze lijdenstijd!
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’

Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen. Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop ggz, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik h...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

ZELFontplooiing. Je krijgt er alleen maar meer dorst van…

We zijn er maar druk mee. Zelfontplooiing, het benutten van je eigen talenten, werken aan persoonlijke ontwikkeling en het streven naar ultieme vrijheid op het werk en natuurlijk ook privé. En als mensen vragen waar we over vijf jaar staan, noemen we datgene op waar we aan denken. En dat kunnen we dan vaak ook nog vrij makkelijk benoemen. Als we dieper inzoomen op het woord ‘zelfontplooiing’, komen we erachter dat het eigenlijk een bijzonder individualistisch woord is. In het boek 'De slag om het hart' van Herma...
CIP+

Als je in dit artikel je dominee of voorganger herkent: PAS DAN OP!

In zijn indrukwekkende roman 'De Erfenis van Adriaan', dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, omschrijft auteur Johan Lock hoe zijn ogen werden geopend voor wie zijn voorganger Adriaan werkelijk was; een geniepige, negatieve en manipulerende leider. Herken je in dit boekfragment je eigen voorganger of dominee? Pas dan op! Fragment uit 'De erfenis van Adriaan': Wanneer hij mijn ouders bezoekt en ik ben toevallig thuis, hoef ik niet tussen de regels door te luisteren. Man en paard noemt hij dan, en mijn aanwezigheid ziet hij niet als...

Ds. A. J. Post aan de slag in hervormd 't Harde

"We hebben het beroep vanuit de hervormde gemeente van 't Harde aangenomen. In vertrouwen op onze Hemelse Vader willen we deze weg gaan," laat ds. A. J. Post weten via Facebook. De predikant volgt in de Gelderse plaats ds. D. Dekker op. Dekker ging in 2016 met emeritaat. Post staat momenteel op de kansel in Nieuw-Beijerland, waar hij in 2011 voor het eerst aan de slag ging als gemeentepredikant. Op 't Harde luiden de klokken van de @HervGemElim!! Welkom dominee @AlfredPost! pic.twitter.com/8ZKdsGNapv &mdash...
Vakanties
Hier adverteren?

Groep Afghanen wil meer weten over Jezus na tv-uitzending

Tv-uitzendingen van de christelijke satelliet-zender SAT-7 leiden regelmatig tot reacties uit de moslimwereld. "Onlangs belde een jongeman uit Afghanistan ons op," vertelt Panayiotis, directeur van SAT-7 PARS, gevestigd in één van de Golfstaten. "Tot hij één van onze programma's zag, had deze jongeman geen idee wie Jezus was," citeert God Reports. "Vanaf die uitzending was hij ontevreden over zijn eigen leven en wist hij instinctief dat er iets moest veranderen. Hij was erg onder de indruk geraakt van...

Stress, overspannenheid en burn-out bij geestelijk leiders

Stress, lijkt wel een kwaal van de hedendaagse maatschappij, het komt steeds meer voor en helaas ook onder geestelijk leiders, dat wil zeggen voorgangers, oudsten en gemeenteleiders. Voor een deel is de oorzaak vaak heel praktisch, namelijk men heeft geen normale werkdagen. Je denkt 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar te moeten zijn en er is dan geen tijd voor ontspanning en weer opladen. Je hebt ook het gevoel dat er steeds meer van je wordt geëist, bijvoorbeeld omdat er in de gemeente te weinig mogelijkheden zijn...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Kamervragen over komst veroordeelde Palestijnse terroriste naar Amsterdamse kerk

Naar aanleiding van de aangekondigde komst van de veroordeelde Palestijnse terroriste Rasmeah Odeh naar Amsterdam, hebben PVV-Kamerleden Machiel de Graaf en Gidi Markuszower donderdag schriftelijke vragen ingediend.Rasmea Odeh was actief voor het terroristische Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP). In 1969 pleegde ze een bomaanslag op een Sufersal supermarkt in Jeruzalem. De 21-jarige Leon Kanner uit Netanya en de 22-jarige Edward Joffe uit Kaapstad kwamen bij deze aanslag om. Daarnaast vielen er negen gewonden.V...

John Piper legt uit wat de essentie van liefhebben is

"De essentie van liefhebben is niet doen. De essentie van liefhebben is genieten – als God het doel is. ‘Laat het goud in het stof liggen, … de Almachtige zal je goud zijn, … dan zul je vreugde scheppen in de Almachtige, en je zult je gezicht tot God opheffen’ (Job 22:24-26)," zegt John Piper in een video van Geloofstoerusting. Bekijk de video en bezoek hier de website van Geloofstoerusting:
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...