transgender

PThU schrijft brochure over transgenders in de kerk

08-08-2017 door Jeffrey Schipper

Wat betekent transgender zijn en welke geloofsvragen brengt dit met zich mee? En wat betekent het voor de gemeente? De nieuwe brochure ‘Transgender, kerk en geloof’ van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) geeft hier antwoord op, laat de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) weten. 

"Deze gids brengt transmensen dichterbij voor gemeenten," licht prof. dr. Heleen Zorgdrager van de PThU toe. Zij is één van de auteurs van de brochure. "Eigenlijk is er op dit gebied nog niets, terwijl er in de samenleving steeds meer aandacht is voor transgenders en genderidentiteit." Zorgdrager maakt duidelijk dat transgenders behoefte hebben aan "herkenning - in de preek, gebeden of liederen - van vragen waar zij zelf mee worden geconfronteerd.

Het is goed als in de kerk minder normatief over man-vrouw wordt gesproken, en over lichamelijkheid überhaupt. Dan zullen transgenders ervaren dat ze veilig zijn om in hun kerk te praten over wat hen bezig houdt." In november volgt een uitgebreide handreiking voor predikanten en gemeenten, die dieper ingaat op de pastorale, ethische aspecten van transgenders & geloof, alsmede vragen over liturgie en Bijbelstudie (scheppingstheologie) behandelt.

Lees hier meer op de site van de PKN en download hier (PDF) de volledige brochure.

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over PThU schrijft brochure over transgenders in de kerk
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!