ChristenUnie

Nieuws

07 augustus 2017 door Jeffrey Schipper

Volkskrant over de ChristenUnie: de ongrijpbaren van het Binnenhof

Met de linkerschouder leunen ze tegen GroenLinks aan. De rechterschouder schurkt tegen SGP aan, schrijft de Volkskrant over de ChristenUnie. De partij van Gert-Jan Segers is op het Binnenhof een belangrijke speler, omdat VVD, CDA en D66 zonder de ChristenUnie geen meerderheidscoalitie kunnen smeden. Deze week wordt de formatie hervat.

"We ontsnapppen aan het links-rechts-schema," merkt Eimert van Middelkoop op. De voormalig minister van Defensie gruwelt van termen als 'progressief' en 'links'. Hij benadrukt dat er "een sterk bestuurlijke traditie" in de ChristenUnie schuilt. Daarom vindt hij de term getuigenispartij een kinderachtige typering. "Wordt er een beroep op je gedaan, zeg je geen nee. Ook bij oppositiepartij voel ik me niet thuis. Wij zijn van het harmoniemodel."

Ook de achterban van de partije is heel divers, merkt de Volkskrant op. Men zingt op zondag psalmen, maar ook opwekkingsliederen met band. Volgens Remco van Mulligen is de ChristenUnie-stemmer "op drift geraakt". "De partij gaat soepel om met homo's, katholieken en andersdenkenden en wordt daardoor acceptabeler voor niet-gelovigen, maar ook moeilijker te duiden." Van Mulligen promoveerde op orthodox-christelijke stromingen.

Van Middelkoop ziet tenslotte dat de positie van de ChristenUnie momenteel "vele malen minder aantrekkelijk is" dan in 2007. Destijds stapte de partij in een kabinet met CDA en PvdA. Volgens de oudgediende kon zijn partij destijds een bemiddelende rol spelen en ligt dat nu ingewikkelder.

Lees hier het volledige verhaal in de Volkskrant.


Politiek
- Kees van der Staaij debatteert met minister over genderneutraal speelgoed: "Kunt u uw tijd echt niet beter besteden?"
- Azc mag Bijbelstudie verbieden van staatssecretaris; "Er zijn signalen dat er ten opzichte van christenen strenger wordt gehandhaafd"
- Slechte verhoudingen tussen SGP en ChristenUnie? Van der Staaij maakt met deze foto aan alle onzekerheid een einde!
- Kees van der Staaij preekt over de terugkeer van de verloren zoon
- Europese breuk SGP en ChristenUnie definitief: partijen verbreken verkiezingsbelofte en gaan gescheiden verder
Meer over Politiek »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify