Bert Reinds

Dagelijks leven

11 augustus 2017 door Hendriëlle de Groot

Wat er verandert als je opa en oma wordt

Als je geluk hebt, mag je het meemaken, dat je voor de eerste keer opa en oma wordt. Bert en Willemien Reinds schreven samen het boek ‘De eerste keer opa & oma’. De redactie van CIP.nl legde het schrijversduo een aantal vragen voor. 

Buijten & Schipperheijn is een in Amsterdam gevestigde uitgeverij van non-fictie. Het kent twee fondsen: motief, dat zich bezighoudt met christelijke thema's, en recreatief, dat zich richt op toeristische routes en kaarten.
Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Buijten & Schipperheijn

Opa en oma worden. Dat overkomt je toch gewoon? Dat is toch een natuurlijk iets?
“Je hebt het boek inderdaad niet nodig om een goede opa of oma te zijn. Het kan wel helpen om woorden te geven aan je nieuwe rol. Natuurlijk zouden veel dingen natuurlijk moeten gaan, maar dat is dus niet zo. Over opvoeding bijvoorbeeld zijn ook veel boeken geschreven. De inhoud van het boek is geen zware kost of theoretische onderhandeling, maar juist laagdrempelig, dichtbij, grappig en herkenbaar. Het is luchtig vormgegeven en kan ook geschikt zijn als je zwanger bent en dat vertelt aan je ouders. Het is een opstapje voor thema’s die heel problematisch kunnen worden.”

Voor wie is dit boek bedoeld?
“Er is niet zoiets als een standaard opa of oma, het is juist een brede groep die we willen benaderen: Dus geschikt voor alle opa’s en oma’s. Aan de ene kant heb je te maken met twee jonge mensen die 45 jaar zijn en nog volop deelnemen aan het arbeidsproces, en aan de andere kant een grijs, oud dametje in een verzorgingstehuis dat wacht tot de kleinkinderen op bezoek komen. Het gaat erom dat jij je plek in die grote bandbreedte mag invullen wat in jouw situatie haalbaar is. Wij nodigen uit om ouders en grootouders om na te denken over: wat wil ik, en wat is haalbaar in onze situatie? Dilemma’s als wel of niet op de kinderen passen, bijvoorbeeld. Het verschilt of je nu een alleenstaande opa of oma bent of nog deelneemt aan het arbeidsproces, dichtbij of ver weg woont. Het is een heel gemêleerd gezelschap. De kern van onze ‘boodschap’ is dat je als generaties met elkaar in gesprek blijft en dus ook in je rol als opa of oma van betekenis kan zijn."

Tegen wat voor problemen lopen grootouders aan?
“Sommige grootouders hebben het idee dat ze geen ruimte hebben om te kiezen. Als hun kinderen vragen of ze twee vaste dagen op de kleinkinderen kunnen passen, vinden ze het vanzelfsprekend om dat te doen. Maar op termijn levert dat irritatie en wellicht een conflict op om grootouders in zo’n rol te duwen. Door een dergelijk ‘conflict’ duw je het kleinkind in een loyaliteitsprobleem. Ga en blijf met elkaar in gesprek, maak afspraken. Bereid het goed voor, geef elkaar de ruimte om ja of nee te zeggen. Als je steeds ja zegt, kan het ook ten koste gaan van je eigen relatie. De een denkt bijvoorbeeld: zit ik weer in een huis vol kleine kinderen.
Grootouderschap houdt in dat je een goede supporter van je kind bent en dat je hun ouderschap aanmoedigt. Dat is een indirecte manier om er voor je klein kind te zijn. Je ontlast ze op z’n tijd. Daar gaat ook een hoofdstuk over, hoe je supporter voor jouw kinderen kunt zijn."

Waar haalden jullie de inspiratie van het boek vandaan? Putten julie uit eigen ervaringen?
“We hebben zelf vier kleinkinderen, waarvan de oudste het komend jaar naar de middelbare school gaat. Dus dat is een bron. Daarnaast putten we ervaring in de ontmoetingen met (groot)ouders zowel in de privé/vriendschappelijk sfeer als beroepsmatig tijdens lezingen of gesprekken met ouders/grootouders."

Welke tips willen jullie meegeven aan mensen die voor het eerst opa of oma worden?

  • “Houd van je kinderen en kleinkinderen. Liefde is de basis. Wees je daar steeds bewust van.”
  • “Communiceer vertrouwen naar je kinderen. Een citaat uit het boekje: 'Ik heb voldoende vertrouwen in mijn kinderen om mij niet steeds met hun gezin te bemoeien.' Je hebt een supportrol naar beide generaties. Je communiceert: we zien het helemaal met jullie zitten.
  • “Verdiep je als grootouder in het kind. Als je niet van voetbal houdt, maar het kind wel, sluit daar dan bij aan, stem af, daar begint het contact. Jij, grootouder, bent volwassen, je moet meer doen dan het kind doet. Je kunt niet als grootouder wachtend op je stoel zitten. Of neem de computers: ik snap er niks van. Maar dat is wel de manier van communiceren van vandaag, je moet je er wel in willen verdiepen. Onze beide moeders zitten op Facebook en zien ook foto’s van de kinderen en kleinkinderen voorbijkomen. Dat geeft wel een soort verbondenheid. Het is niet de bedoeling dat je op een generatie-eiland zit. Neem initiatief, stel vragen. 'Ik snap niks van die computer, hoe werkt zo’n iPad of telefoon?' Communiceer de boodschap: Ik zie je, en wil graag van je leren!"

Het boek 'De eerste keer opa en oma' is te bestellen via uitgeverij Buiijten & Schipperheijn. 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher