Eugene Peterson

Grote ophef in VS na homo-uitspraak Eugene Peterson

14-07-2017 door Mischerélla Clarinda

Er is in de VS grote ophef na de homo-uitspraak van Eugene Peterson. Eugene Peterson, één van de meest gerespecteerde voorgangers en schrijver van de bestseller “The Message Bible”, is van gedachten veranderd wat betreft het homohuwelijk. In een interview met ReligionNews.com zou de schrijver hebben gesuggereerd dat hij heel anders tegen het homohuwelijk aankijkt. “Ik zou dit twintig jaar geleden niet durven zeggen, maar nu ken ik een hoop mensen die homoseksueel zijn en zij leiden net als ik een geestelijk leven," verklaart Peterson.

“Ik denk dat het over en weer gegooi over homoseksualiteit nu wel over is”, voegt hij toe. “Mensen die het er niet mee eens zijn, zullen waarschijnlijk naar een andere kerk gaan. We maken nu een verandering mee, waarvan ik denk dat die goed is. Ik denk niet dat je er mee te koop moet lopen, maar homoseksualiteit is niet verwerpelijk."

RNS vroeg aan de gerespecteerde voorganger: “Als je door een christelijk homostel zou worden gevraagd om hun huwelijk in te zegenen, zou u daartoe bereid zijn?”

“Ja,” antwoordde Eugene Peterson.

Uit christelijke hoek kwamen positieve en negatieve reacties. Het domineerde bijna alle online christelijke media in de VS. 

Rich Villodas, pastor van New Life Fellowship: “Ik ben gek op Eugene Peterson. Hij is een voor mij een held. Toch ben ik het niet met hem eens wat betreft het homohuwelijk. Het maakt mij verdrietig als ik zie hoe hij nu wordt beledigd.”

Andrew Walker zegt: "Hoe sneu is het dat een invloedrijk persoon als Eugene Peterson afstapt van de Schrift en de christelijke tradities, waar hij zelf zo gepassioneerd over schreef."

Als klap op de vuurpijl dreigde LifeWay, de grootste christelijke boekhandel van de VS (met meer dan 2,5 miljoen klanten) de boeken van Eugene Peterson niet meer te gaan verkopen wanneer zijn uitspraken bleken te kloppen.

Er waren ook positieve reacties op de kwestie. Rachel Held Evans: "Eugene Peterson heeft bekend gemaakt LGBT ( Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender)- mensen te steunen, dus ik zie de toekomst rooskleurig in."

Matt Coulter: "Het probleem manifesteert zich duidelijk: onze voorgangers wijzen Eugene Peterson af, terwijl zij wel Donald Trump steunen.”

Eugene Peterson nuanceert zijn uitspraken
Nadat alle ophef uitbrak nuanceerde Peterson zijn uitspraken. 
“Ter verduidelijking bevestig ik een Bijbelse visie op het huwelijk: die moet bestaan uit een man en een vrouw," zei hij. En: "Ik hang een Bijbelse visie aan,” heeft Eugene Peterson donderdagmiddag in een verklaring gezegd. "Ik heb nooit een homohuwelijk gezegend. Ik ben nooit gevraagd en ik hoop ook dat ik nooit wordt gevraagd."

"Deze verslaggever stelde echter een hypothetische vraag. Het was een als-dan vraag en áls ik zou worden gevraagd om een homostel te trouwen, dan zou ik dat doen. Pastors hebben niet de luxe om hier 'nee' tegen te zeggen. En om eerlijk te zijn, 'nee' is niet een woord dat ik vaak gebruik."

"In de sfeer van dat interview heb ik ja gezegd. Bij nader inzien en na gebed, had ik dat anders gedaan. Dat is niet iets wat ik zou hebben gedaan uit respect voor de gemeente of om de klassieke, christelijke perspectief te onderwijzen. Dat gezegd hebbende, zou ik het geweldig vinden om een homokoppel in mijn kerk te hebben. Ze zijn welkom, net als iedereen."

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Grote ophef in VS na homo-uitspraak Eugene Peterson
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!