Ds. J. L. Schreuders

God

13 juli 2017 door Jeffrey Schipper

Is de reformatorische dienst in lijn met de Bijbel?

"Ik vraag me af of we bijbelse gronden hebben om samen te komen zoals we dat nu doen in onze reformatorische kerken. Er zijn duidelijke handvatten gegeven door de apostel Paulus en in de Handelingen van de apostelen. Waarom zien we hier zo ontzettend weinig van terug en zijn we zo ver af van hoe het bedoeld is?," aldus een vragensteller, verwijzend naar 1 Korinthe 14:26, in de vragenrubriek van Refoweb.nl.

Ds. J. L. Schreuders geeft antwoord. Hij is niet van mening dat de overeenkomst tussen Handelingen 2 en de reformatorische dienst beperkt is. "De bestanddelen die daar genoemd worden dekken minimaal 80 procent van onze huidige kerkdiensten. De andere zijn uit overige Schriftgedeelten te verklaren. De bijbelse grond voor onze liturgie is dan ook zeer royaal aanwezig.

Wat 1 Kor. 14 betreft wijs ik er met nadruk op dat Paulus daar orde schept in de chaos. Ik geloof dat velen die moeite hebben met onze vaste orden van dienst liever het tegenovergestelde zouden doen: chaos in de orde. Het gaat over huissamenkomsten. Daar konden inderdaad meerdere mensen aan het woord komen en Paulus verhindert dat niet. Inderdaad kon dat op uitnodiging in de synagoge ook gebeuren, al betrof het daar voornamelijk het lezen en uitleggen van de Schrift. Daar zijn enkele voorbeelden van in de Bijbel. Ik kan echter niet inzien dat Paulus hier gebiedt dat in de gemeentesamenkomst meerdere personen het woord moeten voeren. Wat kan is nog niet bevolen. In elk geval moeten orde en stichting zorgvuldig worden bewaard. Dat zijn des Heeren geboden (vers 37) en daar gaat het Paulus in dit hoofdstuk om.

Daarmee zeg ik dus evenmin dat onze manier van doen de enige mogelijkheid is. Ordelijk is hij in elk geval wel en daar zou Paulus niet veel op tegen hebben. Er zijn daarnaast tal van andere manieren in de christelijke gemeente om met elkaar het gesprek over het Woord te voeren," aldus de hersteld hervormde predikant uit Urk.

Klik hier voor de volledige beantwoording van ds. Schreuders.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher