Nieuws

29 december 2008 door Rik Bokelman

Bart Repko: Kerk en Gaza

Jeruzalem, 27 december. - Terwijl in Israël Chanuka wordt gevierd schoten terroristen van Hamas vanuit de Strook van Gaza tussen de 80 en 100 raketten af op Joodse dorpen. De Arabieren richten hun projectielen niet op militaire doelen maar proberen burgerdoelen te raken. De bevolking in deze plaatsen, waarvan Sederot de bekendste is, is volledig murw geslagen. Jarenlang woont de bevolking onder deze nooit aflatende spanning. Regelmatig bezoeken we Sederot. Het is een soort spookstadje waar ieder bushokje een schuilkelder is. Kinderen zijn bijna allemaal getraumatiseerd. Geen land ter wereld zou deze dwaze terreur accepteren. Stel je even voor; je woont in Emmeloord en wordt iedere dag beschoten vanuit Friesland...

De Israelische regering greep tot vandaag niet in.

Vanochtend, toen Joke en ik aan het Sabbatontbijt zaten hoorden we jachtvliegtuigen overvliegen. Dat is heel ongewoon op sabbat. In de verte kon je zelfs explosies horen. We deden de TV aan en realiseerden ons dat het leger van Israël een eind trachtte te maken aan de voortdurende HAMAS terreur. Afschuwelijke beelden van doden en gewonden. Hoe gaat dit aflopen. De verontwaardiging van de westerse wereld zal wel weer groot zijn. Ook veel kerken zullen verontwaardigd hun hoofd schudden.

Die Joden toch...
Hoe moeten wij, gelovigen hier dan op reageren? Neem je plek in. Als wachter. Lees de profeten. Ontdek dat er niets nieuws onder de zon is.

Realiseer je dat Gods eigen volk bedreigd wordt. Probeer met geestelijke ogen te kijken. Niet Israël bezet Arabisch land, de Arabieren bezetten Gods land. Lees Ezechiël 36 vanaf vers 5: ...

    ”Dit zegt God, de HEER: In het vuur van mijn hartstocht klaag Ik Edom en al die andere volken aan. Hun hart was vol vreugde en hun ziel vol verachting toen ze Mijn land in bezit namen en er de weidegronden buitmaakten.”

Je zou dit hele hoofdstuk eigenlijk moeten lezen, dan zul je ontdekken dat Israël aan het Joodse volk gegeven is. In Amos 9:14 lees je:

    ...”Ik zal het lot van mijn volk Israël ten goede keren. Zij zullen hun verwoeste steden herbouwen en erin wonen, ze zullen wijngaarden planten en de wijn ervan drinken, ze zullen tuinen aanleggen en de vruchten ervan eten. Ik zal hen terugplanten in hun grond, en zij zullen niet meer worden weggerukt uit het land dat ik hun heb gegeven – zegt de HEER, jullie God...”

Duidelijke, profetische woorden! En dat is precies wat door de omringende Arabische moslim volken betwist wordt. Het gaat overigens niet om een ‘Palestijnse Staat’. Het doel van deze agressie is eenduidig: er is op deze plaats geen plek voor een niet-moslim land en zeker niet een Joods land. Israël heeft geen bestaansrecht en Jeruzalem is de hoofdstad van ‘Palestina’. Jij, gelovige ‘uit de volken’, zult een helder standpunt moeten innemen. Tot nu toe hebben gelovigen zich nog een beetje besluiteloos kunnen opstellen ten aanzien van Israël. Die tijd is voorbij. De kerk zal keuzes moeten maken. De omstandigheden in Israël zullen zich toespitsen. Dan zal blijken waar de kerk staat, waar jij staat.

Richt je naar de oude profeten
Laat je je humanistische gevoel spreken of richt je je naar de oude profeten. Zie wat Petrus verklaart: ... ”Geliefde broeders en zusters, dit is al de tweede brief die ik u schrijf. Met beide wil ik u tot een helder inzicht brengen, en wel door u te herinneren aan de woorden die de heilige profeten destijds hebben gesproken ...” - 2 Petrus 3:2. Juist in deze onheilspellende dagen zul je de profeten weer moeten lezen. Ze zijn “als een lamp die schijnt in de nacht.”

Het is een geestelijke strijd. Jij hoeft niet naar Israël te komen met een machinegeweer...nee, wees een wachter op de muren in je eigen omgeving. Juist nu mag je luid de beloften van God voor Israël proclameren.

Bid voor de burgerslachtoffers in de Strook van Gaza. Zij betalen de prijs voor de terreur die door hun eigen HAMASbroeders wordt veroorzaakt.

Sta in de bres voor Israël en het Joodse volk! Om Sions wil kun je niet langer zwijgen om Jeruzalems wil niet langer stil zijn.

Tot ziens op de muren van Jeruzalem.

Bart Repko

Bron: Never be Silent

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify