Ds. Herman F. de Vries

God

06 juli 2017 door Jeffrey Schipper

"Laten we meer aandacht geven aan de moeder van Jezus"

“De discipel Johannes nam de moeder van Jezus sinds Zijn sterven in huis. Nu lijkt het alsof Maria bij protestanten niet binnen mag komen. Dat is een slechte zaak,” zegt de Friese dorpsdominee Herman F. de Vries. Sinds een bezoek aan de Sint-Janskathedraal in Den Bosch verdiept de protestantse predikant zich in het leven van Maria. Zijn lessen deelt De Vries in het boek ‘Flirten met Rome’. “Laten we meer aandacht geven aan de moeder van Jezus,” luidt zijn oproep.

In 2000 stapte je de Sint-Janskathedraal in Den Bosch binnen. Wat gebeurde er toen?
“Ik dwaalde rond en stond stil in het centrum bij het altaar met daarboven het kruis met mijn Heer. Hem kende ik al. Er was niemand anders en ik ervoer volkomen vrede. Toch maakte ik mij los – of ik werd losgemaakt. Ik bewoog me naar de Mariakapel. Haar kende ik niet. De menigte was confronterend. Honderden mensen liepen af en aan om te knielen, te bidden, bloemen te brengen en kaarsen te ontsteken. Het beeld schiep verwarring. Het beeld van Maria zelf, maar ook de drukte die Maria veroorzaakte. Hoe kon het toch dat al deze mensen op een gewone zaterdagmorgen de weg wilden gaan naar een Mariabeeld?

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

T
Maria is ongetwijfeld een voorbeeld voor de gelovigen. Toch heb ik mede vanwege bepaalde Mariale dogma's tientallen jaren geleden de Rooms-katholieke kerk verlaten. De voor mij onaanvaardbaar geworden Mariale dogma's zijn: (1). Maria's onbevlekte ontvangenis ( in 1854 afgekondigd door paus Pius IX), en (2). Maria's lichamelijke tenhemel opneming (afgekondigd in 1950 door paus Pius XII). Ik heb tot op de dag van heden hierover geen spijt. Alweer reeds tientallen jaren bij de Vergadering van Gelovigen.
REAGEER
Een oorzaak van de Mariaverering is het grote misverstand dat het een opdracht zou zijn om Maria te vereren. Maar in Luc. 1:48 zingt Maria dat alle geslachten haar gelukkig zullen prijzen. Dat is heel wat anders dan vereren/aanbidden (dat zijn overigens synoniemen!) van Maria. Als we de lofzang van Maria (het Magnificat) goed lezen en begrijpen, dan ontdekken we dat die geheel is gericht op de grootheid en genade van God en niet op het laten vereren van Maria zelf. Maria zou de Mariacultus als een ontoelaatbare afgoderij scherp veroordelen!
Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!