Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

28 juni 2017 door Jeffrey Schipper

Moslima schrijft felle open brief aan Tijs van den Brink

"Is het te gevaarlijk voor de EO-christenen om de werkelijke nuance te horen? Waarom wil de EO mijn inhoudelijke kant constant weghalen en me reduceren tot domineesdochter?," schrijft Anne Dijk. De religiewetenschapper en islamoloog werkte mee aan het EO-programma Tijs en de ramadan. Op NieuwWij.nl plaatste zij een felle open brief aan EO-presentator Tijs van den Brink.

Tijdens de drieluik ondervindt Tijs wat het betekent om te vasten tijdens de ramadan. Zo probeert hij te ontdekken hoe moslims denken over anders- of niet-gelovigen. In de open brief schrijft Dijk dat een onbevangen en open houding in haar ogen ontbrak. "Ik besteed mijn tijd met liefde aan allerlei initiatieven voor dialoog en vrede, maar ik moet bijna een Bitch worden, in beeld, om te zorgen dat mijn rechten gewaarborgd worden."

Ook verwijt ze de EO dat meerdere afspraken niet zouden zijn nagekomen. Eén van die afspraken was dat haar persoonlijke verhaal niet aan bod zou komen. Verder zouden een aantal belangrijke gespreksonderwerpen niet aan de orde zijn gekomen. "De christelijke dominante witte man bepaalt vervolgens wel wat er in de uitzending komt, en wat niet, en excuseert zich dan achteraf met het argument van ‘tijd, knippen en plakken’."

Reactie EO
De EO neemt in een reactie via sociale media afstand van de beschuldigingen van de islamoloog. 'We hebben ons keurig aan de afspraak gehouden.' Dat in een voice-over is vermeld dat Dijk zich als domineesdochter heeft bekeerd tot de islam doet volgens de EO op geen enkele manier afbreuk aan de afspraak dat haar persoonlijke verhaal niet gedeeld zou worden. De EO benadrukt dat de redactie in totaal 2 uur bij Dijk op bezoek is geweest. 'De opnamens, waarin daadwerkelijk een inhoudelijk gesprek wordt gevoerd, bedragen zo'n 46 minuten.'

Ook voegt de EO toe dat Dijk de uitzending waarin zij voorkomt vooraf volledig heeft kunnen bekijken. Haar reactie was in eerste instantie mild en genuanceerd. Om die reden is de EO verrast door 'de felle toon' van haar open brief. 'En nee hoor, je bent onze 'bitch' niet. Ik zou hoogstens willen zeggen, chill even babe!,' aldus de EO.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen