Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 juni 2017 door Jeffrey Schipper

Leerling wil met korte broek naar reformatorische school en start petitie

Korte broeken voor jongens op het Calvijn College moet worden toegestaan. Daarvoor pleiten bijna 2.000 leerlingen, oud-leerlingen en ouders in een petitie. Momenteel is het voor jongens op de reformatorische school niet toegestaan om korte broeken te dragen. En dat is met 32 graden niet bepaald een pretje.

Het warme weer was voor initiatiefnemer Ayke Vaders uit Goes reden om de petitie op te stellen. "Door middel van de petitie willen we duidelijk maken dat meer mensen het verbod op de korte broek niet zien zitten," zegt de leerling tegenover CIP.nl. "Ik heb begrip voor de principiële keuzes van de school. Daarom dat ik vandaag en morgen met een lange broek naar school ga. Maar ik pleit er niet voor dat we met een zwembroek naar school gaan. Zoals in de petitie is aangegeven zijn er ook nette korte broeken. Bovendien is het dragen van een korte broek hygiënischer dan zweten in een lange broek."

Naar verwachting zal de petitie geen gevolgen hebben voor het kledingbeleid van het Calvijn College. Volgens bestuursvoorzitter Bert Vogel zijn er in het verleden al voldoende andere maatregelen genomen. Tegenover Omroep Zeeland maakt hij duidelijk dat er wordt gewerkt met een tropenrooster. Ook worden warme lokalen niet ingeroosterd. Een discussie ziet Vogel niet zitten. Zo kunnen leerlingen leren omgaan met "het gegeven dat als je ergens deel van uitmaakt, daar een dresscode bij hoort."

Het Calvijn College vindt dat bij een christelijke levensstijl 'eerbare kleding en een verzorgd uiterlijk' hoort. Concreet houdt dit het volgende in: 'Meisjes mogen op school geen lange broek dragen; zij dragen een rok of jurk die tot op de knie komt. Als meisjes met een lange broek aan naar school komen, moeten zij zich omkleden zodra ze op school komen. We willen in de school terughoudend zijn met het toestaan van diverse vormen van vrijetijdskleding. Dit betekent onder meer dat we van jongens verwachten dat ze een lange broek dragen.'

Jongens die met een korte broek naar school komen worden volgens Ayke Vaders aangesproken door leidinggevenden van de school en opgeroepen om een lange broek aan te trekken. Wie niet luistert krijgt straf. Aykes broer Hayo ondersteunt de actie. De Zeeuw ging jarenlang naar het Calvijn College en uitte eveneens kritiek op de kledingvoorschriften van de school. "Ik heb de kledingvoorschriften altijd gerespecteerd, maar heb ze wel altijd ter discussie gesteld," laat hij weten via Facebook.

Hayo: "Ik vind dat als je leerlingen wil opleiden en leren om zelf te denken en kritisch te zijn op de maatschappij je er dan ook open voor moet staan dat zij dan ook kritisch kijken naar hun eigen afkomst, gebruiken en (school)regels. (...) Ik denk dat mijn broertje deze petitie is gestart omdat ook hij merkt dat er weinig naar leerlingen wordt geluisterd."

Klik hier om de petitie te bekijken.

Lees ook: 7 belangrijke bijbelverzen over kleding!

Foto: Calvijn College

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen