Mooi

19 juni 2017 door Jeffrey Schipper

Hoe 'Path Of Sorrow' een bekend christelijk lied werd

Hymnes zijn al eeuwenlang door honderden miljoenen mensen gezongen in de kerk. Maar een hymne begint bij één persoon. Het duo All Sons & Daughters ontdekte de persoonlijke geschiedenis van zo’n schrijver en haalde hier de inspiratie uit voor haar lied ‘Path of Sorrow’.

Toen Leslie Jordan en David Leonard de liedjes begonnen te schrijven voor hun cd ‘Poets and Saints’, wisten ze wat ze wilden: zoveel mogelijk te weten komen over het geloofs- en privéleven van kerkvaders, theologen en oude hymnschrijvers. Zoals John Newton, een oud-slavenhandelaar die het lied ‘Amazing Grace’ schreef en slavernij vaarwel zei. All Sons & Daughters traceerden John Newton’s levensloop in de 18e eeuw tot in een klein Engels dorpje: Olney. Hier werd hij voorganger.

Met de Auteursrechten Licentie van CCLI is het liedgebruik in jouw kerk eenvoudig, legaal en betaalbaar geregeld! Heeft jouw kerk al een Licentie?

Toen John Newton al een tijdje in Olney woonde, kwam er iemand bij hem om hem te vragen, eens contact op te nemen met een zekere William Cowper. Deze jongeman had al een zwaar leven achter de rug, zo werd Newton verteld. Hij had zijn gezin verloren en was in een diepe depressie terecht gekomen. William had al een paar keer een zelfmoordpoging gedaan. De man die John Newton benaderde, vroeg John om eens op bezoek te gaan bij William. Misschien zou het hem helpen. Bovendien was William een dichter. Dat zou wel eens een goede ‘klik’ kunnen opleveren met liedschrijver John Newton...

John bezocht William en de twee ontwikkelden een diepe vriendschap met een grote verbindende factor: muziek. Samen schreven ze in een jaar tijd honderden liedjes, bedoeld om in de kerk te laten zingen. Voor die tijd was dit ongehoord. In de kerk werden enkel psalmen gezongen. Voor William waren deze liederen echter een reddingsboei. Hij trok zich regelmatig terug in het schuurtje in zijn achtertuin om na te denken, maar waar dat eerder vooral met depressieve gevoelens en gedachten was, waren er nu de teksten die hij met John schreef en die hem hoop en houvast boden.

Er was echter nog een probleem. Om deze liederen ook daadwerkelijk in de kerk te laten zingen, moest er nog muziek bij komen. John en William hadden enkel teksten op papier gezet. De oplossing was revolutionair. De teksten van het duo werden op bekende wijsjes van volksliederen gezet. Op deze manier zouden mensen ze niet alleen snel en eenvoudig aanleren, maar ook sneller aandacht hebben voor de tekst. Met de liedbundel die het duo samenstelde, markeerden ze een eindpunt van een bijzondere reis in hun levens. De één was van een duister verleden in slavenhandel nu een predikende liedschrijver geworden; de ander had vanuit een donker dal toch nog licht gevonden. Hun pad zat vol verdriet, maar het voerde naar een hoopvolle toekomst.

Met dat beeld schreven Leslie Jordan en David Leonard het lied ‘Path of Sorrow’ als een moderne hymne. De tekst verwijst naar de eeuwige waarheid die John en William al eeuwen eerder ontdekten: ook al slingert ons pad door een diep dal, God blijft hetzelfde. Daarin ligt een alleroverstijgende hoop.

Bekijk de clip en klik hier voor de liedtekst:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher