God

19 juni 2017 door Robert Plomp

Waarom ik niet bang ben voor de duivel

Toen ik 17 was handelde ik kleinschalig in illegale CD’s. Bij de kapper kocht ik ze voor 10 gulden in, en verkocht ze met wat winst aan vrienden. Dat ging allemaal prima met editie 1 t/m 5, maar bij de 6e CD gingen mijn haren overeind staan. Die heette namelijk ‘666’ met op de cover een pentagram getekend. Daar wilde ik natuurlijk niks mee te maken hebben. Maar toen ik nog eens goed keek zag ik dat het pentagram op z’n kop stond, wat een amateurs. Die hele 666 CD had natuurlijk niks met satan te maken, maar was gewoon het werk van een paar stoere jongens die iets van horen zeggen hadden.

De duivel is een onderwerp waar we allemaal voor op het puntje van onze stoel gaan zitten. Christenen, atheïsten, agnosten, ietsisten: Satan vinden we allemaal reuze interessant. De ene groep gruwelt er van, de andere dweept ermee voor de stoerigheid. Het taboe effect garandeert succes, zing “Ik ben een kind van de duivel!”, en iedereen heeft het erover.
Mijn dochter van 9 wordt bang als we het er over hebben. Haar iets oudere broer heeft het lied telkens in zijn hoofd, en reageert dan een beetje panisch, alsof alleen al het feit dat het een beetje nadeint in zijn gedachten hem besmet met demonische invloeden.

We moeten het kwade overwinnen door het goede. Dus niet door heel verontrust en verontwaardigd te zijn, maar door in de kerk liederen te zingen die in de hoofden van onze kinderen blijven hangen

Het is natuurlijk een naargeestig liedje, al helemaal als je de clip erbij bekijkt. Een kind dat zingt over zijn begrafenis, en dat hij een kind van de duivel is. Daarmee bedoelt hij: ‘elke dag feesten alsof het je laatste is’. Het gaat niet echt over demonische machten, die worden er aan hun hoorntjes bijgetrokken voor het maximale shock effect. De zanger zegt dat het lied geïnspireerd is door het engeltje op zijn ene schouder, en het duiveltje op zijn andere. Het engeltje wil hem het goede laten doen, en het duiveltje het slechte. Jebroer Luistert dan het liefst naar dat duiveltje, want dat is feesten, drugs en pistolen.

Liever had ik gehad dat mijn kinderen dit lied nooit gehoord hadden. Maar dit soort liedjes staan al decennia lang in de Top 40. “It’s my life and I do what I want” of “Don’t stop me know ‘caus I’m having a good time”. De reden dat sommige christenen nu op onze achterste benen staan is dat de duivel nu genoemd wordt. Volgens zanger Jebroer is de duivel dus dat rode mannetje met dat puntbaardje die iets met drugs en pief paf poef pistooltjes heeft. Ik hoop niet dat christenen hetzelfde beeld hebben. Dat idee dat de duivel direct grip krijgt op ons als we een boeddhabeeldje aanraken of het verkeerde liedje per ongeluk in ons hoofd meezingen. Dat is echt een gotspe.

Als mijn zoon klaagt dat “Kind van de duivel” in zijn hoofd zit zing ik “Klein konijntje Peter heeft een vliegje op zijn neus”, dan zit dat in zijn hoofd. “Woorden zijn wind” schrijft George R.R. Martin. Daarmee wil ik het lied niet bagatelliseren. Die ‘leef voor jezelf en haal alles eruit’ boodschap is precies waar het christendom tegenin gaat. Christenen geloven dat Jezus Heer is, en niet wijzelf. Wij geloven dat we niet voor onszelf leven, maar voor God, in liefde met onze naaste. Daar mag best een feestje bij, maar een zelfdestructieve levenswijze met drank en drugs helpt niet echt. Dat heeft allemaal niks met de duivel te maken, maar met onszelf. De duivel wil helemaal geen kinderen hebben, die wil dat we allemaal onszelf vereren. 666 is niet het nummer van de duivel, maar het nummer van de mens.

Ik stel voor dat alle dominees komende zondag eerst “Kind van de duivel” op de beamer draaien. Daarna wordt er gepreekt over Romeinen 8:37-39.

Jezus dienen als Heer, God liefhebben boven alles, en onze naaste als onszelf, dat is de boodschap van het Evangelie. Niet alleen defensief als er een liedje op de radio is, maar altijd, in vreugde! We moeten het kwade overwinnen door het goede. Dus niet door heel verontrust en verontwaardigd te zijn, maar door in de kerk liederen te zingen die in de hoofden van onze kinderen blijven hangen.
Als wij op zondag een mooi lied van Sela zingen met gitaren en piano gaan onze kinderen overeind zitten, en zingen ze hard mee. ’s Avonds geven ze dat lied nog een keertje op aan tafel. Het decennialang drammen dat die prachtige psalmen per se op die saaie melodieën met dat verschrikkelijke orgel gezongen moesten worden, dat heeft veel meer schade aangericht dan Jebroer en zijn liedje.

Toen ik 17 was, was ik doodsbang voor satan. Op een avond overviel die angst me meer dan ooit, ik was er van overtuigd dat hij op me zat te wachten, alles werd ijskoud, en gevoelsmatig verstijfde ik uren van angst. Toen klonk er een stem in mijn hoofd: “Je hoeft niet bang te zijn, ik heb de duivel overwonnen.”

Ik stel voor dat alle dominees komende zondag eerst “Kind van de duivel” op de beamer draaien. Het is een pakkend filmpje dat duidelijk laat zien dat feesten, drank, drugs en pistolen leiden tot weinig vreugde en de dood. (Op hoeveel jeugdweekenden is dit niet in mime gespeeld op de bonte avond?). Daarna wordt er gepreekt over Romeinen 8:37-39. Tijdens de dienst zingen we liederen van onze tijd, bv. Psalmen voor Nu, Sela en letterlijke bijbelliederen uit Opwekking. Uiteraard begeleid met een piano en gitaren. Zo helpen we jongeren pas echt in hun angsten en verleidingen.

“In dit alles zijn wij meer dan overwinnaars door Hem Die ons heeft liefgehad. Want ik ben ervan overtuigd dat noch dood, noch leven, noch engelen, noch overheden, noch krachten, noch tegenwoordige, noch toekomstige dingen, noch hoogte, noch diepte, noch enig ander schepsel ons zal kunnen scheiden van de liefde van God in Christus Jezus, onze Heere.” (Romeinen 8:37-39)

Robert Plomp is 38 jaar, woont in Delft, is getrouwd met Nelleke met wie hij samen 3 kinderen heeft. Robert is lid van de hervormde PKN gemeente Mattheüs in Delft waar hij jarenlang jeugdleider en later ook jeugdouderling is geweest. Lees hier meer blogs van Robert Plomp.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Deze Bijbeltekst was overal in het huis van evangelist Billy Graham te vinden

De woensdag overleden Billy Graham (99) was vastbesloten om de rest van zijn levensdagen door te brengen met het Woord van God. Billy’s zoon, Franklin Graham, onthulde onlangs via Facebook de Bijbeltekst die overal in zijn huis te lezen is. Hij legde uit wat de geestelijke betekenis is voor zijn vader. “Nog altijd heeft mijn vader Billy Graham een Bijbelvers op de muur van zijn slaapkamer, in HEEL grote letters,” schrijft Graham op Facebook. “Het is trouwens ook in de eetkamer, in de badkamer en op tientallen andere...

Henk Westbroek onthult alvast zijn grafsteen (met een hilarische tekst)

In het EO-programma De Kist onthult Henk Westbroek alvast zijn grafsteen. We konden wel lachen om de tekst die erop staat. Origineel is het in ieder geval. "De tekst is ook voor vriend en vijand geschikt," zo vertelt hij openhartig.  Bekijk hier wat voor tekst er op het graf van Henk Westbroek komt te staan. 

Hongaarse premier: "Christendom is de laatste hoop van Europa"

De rechts-conservatieve premier van Hongarije, Viktor Orbán, heeft gezegd dat het christendom de laatste hoop van Europa is. Hij beschuldigt politici uit Berlijn, Parijs en Brussel van het verval van het christendom en de opkomst van de islam op ons continent. Dat zegt Orbán in een jaarlijkse toespraak waarin hij reflecteert op de staat van het land. De premier vertelt dat hij zich zal blijven verzetten tegen migratie. Orbán is van mening dat de islam binnenkort op de deur van Centraal-Europa zal kloppen. Hij bew...

Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’

"De tijd is een raar iets. Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’. Wat gisteren ‘vreemd’ was, is nu ‘hip’. Wij wisten niet hoe snel wij van de percolator af konden komen. Nu is het ‘cool’ om met zo’n ding je koffie te zetten. ‘Het milieu’ was in mijn jeugd links en ‘geitenwollen sok’," vertelt ds. Jan Rinzema in een nieuwe overdenking."Nu is het ‘milieu’ mainstream. ‘Vegetarisch’ riep 20 jaar geleden argwaan, achterdocht...
CIP+

"Homo’s mogen hun geaardheid aanvaarden, beleven en uiten"

“‘Je mag wel homo zijn maar het niet praktiseren’. Dit is een goedkope en makkelijke uitspraak,” stelt ds. M. M. van Campen. De hervormde predikant preekte onlangs over het thema ‘Hart Voor Homo’s’ in zijn gemeente in Rotterdam-Zuid. "Je mag je geaardheid aanvaarden, beleven en uiten als onderdeel van jouw unieke persoonlijkheid. Maar de Bijbel trekt een grens bij geslachtsverkeer," maakt hij duidelijk. “Probeer je eens in te denken hoe het is om nooit seksuele omgang te hebben met...

Classis GGiN stelt commissie in voor vertrouwensbreuk Opheusden

De classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) heeft vrijdag een commissie ingesteld die de opdracht heeft de vertrouwensbreuk binnen de gemeente van Opheusden te onderzoeken en zo mogelijk te helen, laat het Reformatorisch Dagblad weten. Ds. A. van Voorden van de GGiN te Opheusden heeft de afgelopen weken niet gepreekt. Aanleiding is een vertrouwensbreuk tussen predikant en kerkenraad. De nu ingestelde commissie brengt verslag uit op 22 maart. Ook besloot de classis dat ds. Van Voorden met ingang...

Is de hele wereld met God verzoend?

'In 2 Korinthe 5:19 staat dat God de wereld in Christus met zichzelf verzoende. Maar dan staat er in vers 20: laat je met God verzoenen. Dat snap ik niet. In de vorige regel staat dat het al gebeurd is en daarna staat dat het nog moet gebeuren. Hoe zit dat dan? Als iemand zich niet bekeerd heeft worden ze wel weer toegerekend?,' vraagt een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Ds. P. D. J. Buijs geeft antwoord."Paulus laat zien dat door het volbrachte werk van de Heere Jezus er een nieuwe situatie is ontstaan," l...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

OM eist 18 maanden cel tegen leider (77) evangelisch zorgcentrum

Tegen Aaldert van E., voormalig leider en directeur van verschillende evangelische zorgcentra, is dinsdag een gevangenisstraf van achttien maanden - waarvan zes maanden voorwaardelijk - geëist voor jarenlange ontucht met een patiënte, schrijven diverse media. De 77-jarige oprichter van de Jedidja Hoeve, wordt verdacht van misbruik van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Hij is in 2016 veroordeeld tot drie jaar cel voor seksueel misbruik van meerdere vrouwelijke cliënten. Die zaak loopt momenteel in hoger beroep. De omstrede...

Diederik van Dijk: "We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over"

"De overheid bemoeit zich steeds meer met onze persoonlijke levens. We hebben God buiten de deur gezet en de overheid neemt nu die rol over." SGP-senator Diederik van Dijk vertelde dit in het Family7-programma Uitgelicht. De politicus sprak in het programma over orgaandonatie en belastingkloof tussen één en tweeverdieners. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:
Vakanties
Hier adverteren?

Doopplaats van Jezus bevrijd van mijnen

Het Israëlische ministerie van Defensie heeft aan de Britse Halo-stichting, die wereldwijd mijnenvelden ruimt, eindelijk groen licht gegeven voor de volledige ontmijning van Qasr al-Yahud, meldt Kerknet. Volgens een overlevering is Qasr al-Yahud de authentieke plaats van de doop van Jezus. Dit gebied bevat zeven kerken en kloosters, onder meer een Grieks-orthodox klooster, en een kapel van de franciscanen. De Halo-stichting was al eerder actief in Qasr al-Yahud. In 2011 zorgde zij ervoor dat doopplaats langs een smal pad doorheen het...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...

Israël tolereert Iraanse agressie niet en waarschuwt voor mogelijke aanval

Israël zal niet aarzelen om Iran aan te vallen als de agressie van Teheran tegen Israël ongehinderd doorgaat, waarschuwde premier Binyamin Netanyahu zondag op de veiligheidsconferentie van München. Dat schrijft The Christian Post. "Israël zal niet toestaan dat het regime van Iran een strop om zijn nek legt”, zei Nettanyahu. “We zullen zonder aarzeling handelen, om onszelf te verdedigen en zullen indien nodig optreden, niet alleen tegen de volmachten van Iran die ons aanvallen, maar ook tegen Iran zelf.&...

Milad verstopte een Bijbel onder zijn kussen

Zonder dat ze het van elkaar wisten, waren de Afghaanse Milad, zijn twee broers en een zus de Bijbel aan het lezen. Groot was hun verbazing en blijdschap toen ze dit van elkaar ontdekten. Het jongerenkamp van Gave was voor Milad aanleiding om zich in het christelijk geloof te gaan verdiepen. “We waren eerst met z’n negenen,” vertelt Milad (20) vrij zakelijk. “Maar een van mijn broers werd ontvoerd door Taliban. Hij is twee jaar later vermoord. We voelden ons niet meer veilig in Afghanistan en zijn gevlucht. Daar...
CIP+

Waarom Johan Lock uit zijn pinkstergemeente stapte

Johan Lock groeide op in een gezin waar alles, maar dan ook alles, om geloof draaide. Hij voelde zich afgesloten van de rest van de wereld. In deze video spreekt Rik met Johan Lock, naar aanleiding van zijn boek 'De erfenis van Adriaan', gebaseerd op een pinksterkerk die onder invloed stond van een manipulerende voorganger. Het is een schokkend verhaal. Laurens is in het boek het alter ego van Johan. "Ik wilde een roman schrijven, omdat je dan meer vrijheid hebt om de sfeer te beschrijven en duidelijk te maken hoe het kan gebeuren...

Ds. E. van Wijk aanvaardt beroep hervormd Sprang

De hervormde gemeente in Sprang (foto) verwelkomt ds. E. van Wijk als dominee. Omdat ds. L. Plug vorig jaar aan de slag ging in Barneveld was de gemeente in Noord-Brabant op zoek naar een predikant. Van Wijk staat sinds 2013 op de kansel in Hei- en Boeicop, zijn eerste gemeente. Ook de gereformeerde kerk (PKN) te Arnemuiden begroet een nieuwe gemeentepredikant. Ds. W. F. van de Woestijne heeft het beroep uit Zeeland aanvaard. De kerkelijke gemeente is vacant sinds ds. C. Bijman in 2014 met emeritaat ging. Van de Woest...