Nieuws

15 juni 2017 door Jeffrey Schipper

Iraakse geestelijke tegen christenen: Bekeer je, betaal belasting of sterf

Christenen in Irak zijn woedend naar aanleiding van een video-oproep van een islamitische geestelijke. In de video omschrijft sjeik Alaa Al-Mousawi christenen als 'ongelovigen' en roept hen op om zich te bekeren tot de islam of jizya (een speciale belasting voor niet-moslims, red.) te betalen. Als christenen daar niet aan voldoen worden ze wat hem betreft gedood, meldt World Watch Monitor.

Al-Mousawi verdedigt zich door te beweren dat de video drie jaar geleden is opgenomen. Maar lokale bronnen weerspreken dit en stellen dat het gaat om een recente oproep. Bijna 200 christelijke families hebben een rechtszaak aangespannen tegen deze door de Iraakse overheid aangestelde geestelijke. Ze klagen hem aan om dat hij oproept tot "sektarisch geweld tegen christenen." Inmiddels heeft de sjeik een delegatie samengesteld die moet bemiddelen.

De verklaring van de sjiitische geestelijke herinnert christenen aan 2014. Destijds deed terreurgroep Islamitische Staat (IS) eenzelfde oproep. De moslimextremisten stelden christenen uit de Iraakse stad Mosul onder dezelfde voorwaarden een ultimatum: bekeer je tot de islam, betaal een religieuze belasting of kom om door het zwaard. De verklaring werd destijds verspreid en onder meer in moskeeën voorgelezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher