Iraakse geestelijke tegen christenen: Bekeer je, betaal belasting of sterf

15-06-2017 door Jeffrey Schipper

Christenen in Irak zijn woedend naar aanleiding van een video-oproep van een islamitische geestelijke. In de video omschrijft sjeik Alaa Al-Mousawi christenen als 'ongelovigen' en roept hen op om zich te bekeren tot de islam of jizya (een speciale belasting voor niet-moslims, red.) te betalen. Als christenen daar niet aan voldoen worden ze wat hem betreft gedood, meldt World Watch Monitor.

Al-Mousawi verdedigt zich door te beweren dat de video drie jaar geleden is opgenomen. Maar lokale bronnen weerspreken dit en stellen dat het gaat om een recente oproep. Bijna 200 christelijke families hebben een rechtszaak aangespannen tegen deze door de Iraakse overheid aangestelde geestelijke. Ze klagen hem aan om dat hij oproept tot "sektarisch geweld tegen christenen." Inmiddels heeft de sjeik een delegatie samengesteld die moet bemiddelen.

De verklaring van de sjiitische geestelijke herinnert christenen aan 2014. Destijds deed terreurgroep Islamitische Staat (IS) eenzelfde oproep. De moslimextremisten stelden christenen uit de Iraakse stad Mosul onder dezelfde voorwaarden een ultimatum: bekeer je tot de islam, betaal een religieuze belasting of kom om door het zwaard. De verklaring werd destijds verspreid en onder meer in moskeeën voorgelezen.

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Iraakse geestelijke tegen christenen: Bekeer je, betaal belasting of sterf
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!