Jurjen ten Brinke
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

Auteur: Jeffrey Schipper

Waarom God geen jaknikker is en ons geboden heeft gegeven

Als je zonder regels van God wilt leven, ben je als een vis die buiten de viskom wil leven, stelt Jurjen ten Brinke. “Je bereikt je bestemming niet als je het beter denkt te weten dan God en uit die viskom springt,” vertelde de voorganger uit Amsterdam tijdens een avond van Geloofstoerusting over het thema 'Vrijheid in gehoorzaamheid'. "Vrijheid betekent dat je je grenzen leert kennen," is zijn boodschap.

“Als je denkt dat alleen jijzelf kunt bepalen wat goed is, kun je je afvragen of je weet hoe vrijheid werkt,” zegt Jurjen verwijzend naar Psalm 119:45. “Volgens de psalmdichter loop je op een ruime baan als je volgens Gods geboden leeft. Blijkbaar gaan gehoorzaamheid aan God en een leven in vrijheid samen. Hoe kan dat?” De spreker legt het uit aan de hand van een viskom. “Stel je voor dat iemand van de Partij voor de Dieren zegt: ‘Het is zielig dat die vis alleen rondjes kan draaien. Haal het uit de viskom.’ Vervolgens leg je de vis op een kleedje neer. De vis spartelt. Eindelijk vrijheid. Voor een minuut.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Preekverslagen
- Ds. Zondag vraagt zich af of God in tijden van nood te vertrouwen is: "Gods kinderen vallen van de ene verbazing in de andere"
- Henk Binnendijk wijst op één van de allergrootste denkfouten die christenen maken: "Ik sprak eenzijdig over de hemel"
- Prof. dr. A. de Reuver geeft een voorproefje van de hemel: "We zullen Hem gelijk zijn die eerst ons gelijk wilde zijn"
- Volgens Willem Glashouwer is het 2 voor 12 op de wereldklok: "Koninkrijk van Jezus staat voor de deur"
- Indrukwekkende boodschap van prof. dr. De Reuver: "Op Golgotha schijnt maar één woord op zijn plaats: mislukt"
Meer over Preekverslagen »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

‘Bent u zo dwaas? U die met de Geest begonnen bent, gaat u nu eindigen met het vlees?

(....)

Waartoe dient dan de wet? Zij is eraan toegevoegd omwille van de overtredingen, totdat het Nageslacht zou gekomen zijn aan Wie het beloofd was; en zij is door engelen in de hand van de middelaar beschikt.’

??Galaten? ?3:3, 19? ?HSV??
Vrijheid is altijd gebonden aan regels. De wet bestaat uit regels. De wet is een openbaring van Gods wil. Jezus is overigens de volmaakte openbaring van Gods wil. Jurjen houdt zich niet aan de hele OT wetten neem ik aan?

Voor de gemeente uit de Heidenen is Handelingen 15 van groot belang. Niet het juk dragen van alle regels die je niet kan dragen. De Heilige Geest schrift Gods wetten in je binneste, je moet leren leven vanuit de relatie. Als regels belangerijker zijn dan relatie ontstaat er altijd religie.
Als de wet echt vergelijkbaar zou zijn met een vissekom zouden Adam, Henoch, Noach, Abraham, Izak, Jakob en al die mensen die leefden voor de wet kwam, op het droge hebben gelegen. Gelukkig is dat niet zo, want ze hadden een relatie met God.En vanuit die relatie (door de Heilige Geest) werden ze ‘opgevoed’ en geleid.Gods wil volgen vanuit relatie is hele mooi. Waarheid en genade zijn door Jezus gebracht, maar de wet proberen te houden veroorzaakt religie.Die atletiekbaan heeft Jezus gelopen, vervuld en ‘het is volbracht’.
Toon meer reacties (1)