"Herstel van problemen begint met overgave aan God"

God30 mei 2017

“Veel hulpverleners houden geen rekening met geestelijke dingen, omdat geestelijk en psychisch door elkaar worden gehaald.” Jeannette Horlings leidt een praktijk voor psycho-pastorale hulpverlening en coaching. Ze komt vaak in aanraking met mensen die lijden aan depressies, overbelast-zijn en eenzaamheid. “Herstel van problemen begint met overgave aan God,” is haar overtuiging. Onlangs schreef ze het boek ‘Geestelijk Gezond Worden’.

Veel mensen lijden aan depressies, overbelast-zijn en eenzaamheid. Heb je daar een verklaring voor?
“In Nederland leven we in een welvarend land. Sinds de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog is het hard gegaan. De snelheid waarmee zich alles ontwikkelt is hoog. Ook de communicatie via de media, de computer en internet heeft zich razendsnel ontwikkeld en dat gaat maar door. Veel mensen moeten mee in de ‘vaart der volkeren’, maar kunnen dat amper bijhouden.

Daarbij komt dat velen overal aan mee willen doen en van het laatste nieuws op de hoogte willen zijn; belangrijk of onbelangrijk nieuws, men wil het weten. De persoonlijke communicatie tussen mensen onderling is daarentegen afgenomen. Veel persoonlijke boodschappen gaan via de e-mail, de mobiele telefoon, de app, via YouTubefilmpjes en dergelijke. En vaak is dit soort communicatie nogal oppervlakkig. Maar de mens als individu blijft zoals hij is: iemand met een persoonlijke behoefte aan liefde, warmte en aandacht. En zie: hier ontstaat een kloof. Een kloof tussen het losse, korte contact met allerlei mensen en de behoefte aan meer aandacht en diepgang in relaties. Deze kloof kun je als een leegte ervaren en het kan je somber maken.

"We willen te veel: een mooi huis, kinderen, een goed salaris, maar ook tijd voor onszelf zoals rust en recreatie"

Zo kun je ook gedeprimeerd raken wanneer je bent teleurgesteld in de verwachtingen die je had van de ander of van het leven. Je kunt gefrustreerd raken omdat je niet voor elkaar krijgt wat je graag wilt en tegen allerlei grenzen aanloopt. Je kunt geïsoleerd raken als mensen uit je directe omgeving het druk hebben met zichzelf en jou niet zien staan. Veel ouderen ervaren dat ook zo. Daarnaast lijkt er nog steeds een taboe te rusten op het hebben van problemen van psychische aard. Deze zijn niet zichtbaar voor de ander en zelf hang je ook liever niet je ‘vuile was buiten’. Anders gezegd: velen schamen zich ervoor als het niet zo goed met hen gaat. Het eerste wat we aan elkaar vragen als we elkaar ontmoeten is: ‘Hoe gaat het met je?’ Het antwoord is vrijwel altijd: ‘O, goed hoor!’ en men gaat over tot de orde van de dag. De vraag blijft in werkelijkheid onbeantwoord.

En zo kunnen veel mensen van lieverlee zich somber gaan voelen en ook eenzaam worden. Overbelast raken kan ook veel oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als man en vrouw beiden werken en er tevens kinderen moeten worden opgevoed. We willen te veel: een mooi huis, kinderen, een goed salaris, maar ook tijd voor onszelf zoals rust en recreatie. Een dag heeft maar 24 uur en we proppen er veel te veel in.”

Tot welke problemen kan dit leiden?
“Dit kan in eerste instantie leiden tot persoonlijke problemen, maar ook tot relatieproblemen en problemen op het werk,” antwoordt de hulpverleenster. “De relatie met de kinderen kan tevens onder spanning komen te staan; ook zij vragen immers energie en aandacht van ons. Als dit soort problemen niet de juiste aandacht krijgen en deze ‘trein’ maar door dendert, dan ontspoort hij. En zo raakt de maatschappij ontwricht, omdat er te veel mensen zijn die hiermee worstelen; en als de blinde de blinde gaat leiden vallen ze beiden in de put. Je ziet een toename aan zelfdoding, doordat een oplossing van de interne problemen van de mens als onoplosbaar wordt gezien. Waar kun je heen als niemand ziet wat je werkelijke probleem is? Wie kan je écht helpen als je je van binnen somber voelt of opgebrand en je geen uitweg meer ziet?”

Hulpverleners kennen niet altijd het geestelijke aspect dat te maken heeft met zingeving inzake geloofsovertuiging en de geestelijke wereld van licht en duisternis. Wat bedoel je hiermee en waarom is dat inzicht nodig?
“Veel hulpverleners houden geen rekening met geestelijke dingen, omdat ze het begrip geestelijk niet weten te duiden. Men haalt de begrippen geestelijk en psychisch door elkaar (zie de benaming GGZ). De geestelijke wereld is de onzichtbare wereld van licht en duisternis in geestelijk opzicht. Geestelijke duisternis verduistert en blokkeert je verstand (je denken) en je gevoelsleven, eenvoudigweg omdat het licht van God ontbreekt. Dat kan zich uiten in problemen waarbij sprake is van dwangmatigheden, nachtmerries, angsten, stemmen in het hoofd, waandenkbeelden, drang naar zelfdoding en ga zo maar door.

"Geestelijke duisternis verduistert en blokkeert je verstand (je denken) en je gevoelsleven, eenvoudigweg omdat het licht van God ontbreekt"

Een mens zonder God leeft in geestelijke duisternis; hij is geestelijk gezien dood en moet het hebben van zijn eigen beperkte (innerlijke) kracht. En die kracht is begrensd. De mogelijkheden voor innerlijk herstel zijn daardoor ook begrensd. Een ander aspect is dat geestelijke duisternis demonisch kan zijn wat zich manifesteert in het kapot maken en doden van mensen.

Wanneer mensen God in hun leven uitnodigen gaat geestelijk gezien het licht aan en komen bovenstaande problemen daarmee ook in een ander licht te staan. Wat voorheen verborgen was door duisternis, komt nu aan het licht. Daarmee gaat een andere deur open om tot een oplossing te komen van het probleem. Deze oplossing wordt niet gezien als men het geestelijke buiten beschouwing laat,” aldus de auteur.

In je boek beschrijf je veel persoonlijke verhalen van mensen die op hun manier omgaan met moeilijkheden. Kun je ter illustratie één verhaal kort toelichten?
“In het boek gaat het onder andere over Annet. Hoe zij al jong zich niet gekend voelt, last heeft van angsten en later van depressies. Je ziet dat als iemand God dan leert kennen en gaat beseffen dat God van je houdt en je accepteert zoals je bent, dat er dan een basis is waarop je, met behulp van andere mensen, herstel kunt vinden. Jezus zegt dat Hij de Rots is waarop je mag bouwen. Het is vervolgens belangrijk om te groeien in de dagelijkse omgang met God, door gebed en Bijbelstudie, en daarmee te groeien in geloof. Dat geeft je wat je nodig hebt om in dit leven staande te blijven.”

Kun je een handreiking meegeven aan hen die zijn vastgelopen en zichzelf als verloren beschouwen?
“De voor velen overbekende Bijbeltekst Johannes 3:16 spreekt duidelijk over ‘niet-verloren-gaan’. ‘Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe’.

Herstel van problemen begint met overgave aan God. Maar veel mensen hebben daar weerstand tegen op basis van onkunde of negatieve verhalen van derden om dit vervolgens aan God toe te schrijven. Of men is van mening: eerst zien en dan geloven, maar het tegendeel is waar: eerst geloven en dan zien. Pas na overgave aan God krijg je zicht op de geestelijke wereld waaruit jouw herstel, als door een nieuwe geboorte, zich zal aandienen.

Beschouw jezelf nooit als verloren want dat is een leugen. Niemand is verloren, tenzij hij daar zelf voor kiest en God niet wil toelaten. God wil echter je Vader zijn die klaar staat om elke ‘verloren zoon of dochter’ in zijn armen te sluiten, opdat zij herstel, troost en kracht ontvangen om hun leven weer op te pakken en te kunnen voortzetten.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp: "Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde"

"Het kruis is zoveel meer dan de ultieme demonstratie van zelfopofferende liefde. In de Oosters-Orthodoxe Kerk is het kruis geen teken van smaad en schande, maar is de gekruisigde de triomferende verlosser. Gods triomftocht begint aan het kruis. Door

Iran
Verdieping

Hoe kunnen christenen reageren op de aanval van Iran op Israël?

Afgelopen zaterdag (13 april) kwamen Iraanse voorgangers van Transform Iran bij elkaar om te bidden voor Iran, Israël, de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en voor vrede en herstel en verandering van Iran. Na maanden van proxy gevechten en bedreig

Peter Sinia en Teun van der Leer
Interview

Baptist en NGK’er verschillen van mening over de doop: “En toch zijn we broeders”

“Voor mij blijft het een raadsel dat mensen die de liefde van Christus met elkaar delen zo verschillend tegen de doop aan kunnen kijken”, vertelt dr. Teun van der Leer (rechts op de foto) De baptistenvoorganger gaat in de Cvandaag podcast in gesprek

Jerry Savelle
Nieuws

TV-evangelist Jerry Savelle (76) overleden

Jerry Savelle, een populaire Amerikaanse tv-evangelist en voorstander van het welvaartsevangelie, is maandag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The Christian Post. Jerry Savelle Ministries International (JSMI) kondigde op Facebook aan dat de

Biecht
Nieuws

Amerikaanse priester aangevallen met pepperspray tijdens afnemen biecht

In de St. Mary's Kathedraal in het Amerikaanse Amarillo is een priester met pepperspray aangevallen tijdens het afnemen van de biecht. Als reactie hierop heeft de kerk aangekondigd dat alle reguliere biechtsessies voor onbepaalde tijd worden opgescho

Mannenzangavond Katwijk aan Zee
Video

Kippenvel: 1700 mannen zingen Psalm 71 in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee

'Ik roem, o eeuwig Alvermogen, 'k Roem Uw gerechtigheid, Die zoveel glans verspreidt, Zo heerlijk schittert uit den hoge, O HEER der legerscharen, Wie kan U evenaren?', deze woorden zijn afkomstig uit het eerste vers van Psalm 71. De Psalm werd vorig

Dopeling
Nieuws

Megadoop in Frankrijk: 12.000 mensen geven tijdens Pasen hun leven aan Jezus

Op Eerste Paasdag zijn liefst meer dan 12.000 mensen gedoopt in Frankrijk. Dat meldt CBN News. Het betekent een record voor het land waar ongeveer 50% van de mensen zegt niet in God te geloven en waar de secularisatie steeds meer doorzet. Volgens Fra

Oeganda
Nieuws

Moslim in Oeganda verdacht van moord op tot christendom bekeerde moeder

In Kamuli, een district in Oost-Oeganda, is de 50-jarige Sulaina Nabirye onder tragische omstandigheden overleden. Nabirye, die zich op 10 februari bekeerde tot het christendom, zou door haar eigen zoon zijn vergiftigd omdat ze weigerde terug te kere

Meerartikelen

Ds. P. de Vries
Video

HHK-predikant wijst op de roeping die elke christen heeft: "Praat met anderen over God"

"Wij kunnen het Woord alleen maar tot het oor brengen. Dat doe ik hier in de kerk en dat is ons aller roeping in de samenleving. Dan ben je er niet om te preken, maar moeten we wel naar gelegenheden zoeken om met mensen over God te spreken. Soms dien

P. J. Vergunst
Verdieping

Oorlogen in naam van de godsdienst

Oorlogen en geruchten van oorlogen zijn tekenen van de tijd waarin wij leven, signalen van het laatste der dagen, van Christus Die bezig is om te komen. Te begrijpen is dat, als we zien dat de mens van de wetteloosheid en de afval deze tijd kenmerken

ds. Evert Meijer
Video

Een vervormd geweten: wereldgelijkvormig of bekrompen?

We zijn geneigd ons eigen geweten als uitgangspunt en maat te nemen om anderen te beoordelen. Het maakt uit in welk land je opgroeit, in welke tijd en cultuur je leeft, door welke ouders je wordt opgevoed en bij welk kerkverband je hoort. Hoe voorkom

Banias
Video

Video: wat iedere christen zou moeten weten over Banias in Israël

Banias ligt in het uiterste noorden van Israël, een paar uur rijden vanaf Jeruzalem. In Banias en omgeving is veel moois te zien. Wat de plek extra interessant maakt, is dat we weten dat de Heere Jezus en Zijn discipelen ooit in die omgeving zijn gew

Psalmen Challenge
Nieuws

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 36

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

gender
Nieuws

Preek-Event in het teken van gender en geaardheid

Hedendaagse ervaringen met genderidentiteit en seksuele geaardheid vragen ook in de kerk om aandacht. Liberaal Christendom, platform voor vernieuwende theologie, organiseerde daarom de preekschrijfwedstrijd 'Man en vrouw schiep Hij/Zij hen?'. Op vrij

Wim Verwoerd
Boekfragment

Hoe Adolf Hitler werd beïnvloed door de kerkleer

Het is niet de vraag óf de nazi’s zijn beïnvloed door het antisemitisme van de Rooms-Katholieke Kerk en van Luther, maar wel in hoeverre. De hele anti-Joodse sfeer en het anti-Joodse sentiment van de nazi’s lijken als twee druppels water op het antis

Envision
Dagelijks leven

CAMA Zending organiseert Kick-off voor jongeren met interesse in missie

ENVISION is het jongerenprogramma van CAMA Zending met een uitgebreid aanbod missiereizen voor zowel groepen als individuele jongeren. Vrijdagavond 24 mei wordt in Amersfoort de ENVISION 2024 Kick-off georganiseerd, deze avond staat open voor iederee

Halsema
Dagelijks leven

Burgemeester Halsema te gast bij Mozaiek020 over 'Geloven in de stad'

Zondagochtend 7 april vond de vierde ochtend plaats van de serie van vijf in de jonge Amsterdamse kerk Mozaiek020. Deze keer werd Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, warm verwelkomd in een volle zaal waar zij in gesprek ging met voorganger Joë

Mercy Ships
Nieuws

Logistieke rol Nederland groeit fors in wereldwijde werk Mercy Ships

Het logistieke werk van het Mercy Ships European Distribution Center (EDC) in Rotterdam maakt een flinke groei door, blijkt uit het jaarverslag van Mercy Ships Nederland over 2023. In de afgelopen vier jaar is het aantal ingekochte en verscheepte goe

Moslima
Nieuws

Moslimstudente sleepte school voor de rechter omdat ze niet mocht bidden voor haar lunch

Een moslimstudente uit Londen die een rechtszaak tegen haar seculiere school aanspande, komt als verliezer uit de bus. De studente besloot haar school, de Michaela Community School, voor de rechter te slepen nadat het haar verboden werd om voor haar

Beverly LaHaye
Nieuws

Christelijke activiste Beverly LaHaye op 94-jarige leeftijd overleden

De bekende christelijke activiste Beverly LaHaye is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The Christian Post. LaHaye was de oprichtster van belangenorganisatie Concerned Women for America en stond onder meer bekend om haar conservatieve opvattin