Nieuws

22 december 2008 door Rik Bokelman

Sunday Adelaja zwaar onder vuur

Sunday Adelaja, doorgaans aangeduid als voorganger van de grootste evangelische gemeente van Europa, is mogelijk betrokken bij een grootscheepse zwendel, waarbij investeerders meer dan 100 miljoen dollar hebben verloren.
Adelaja zelf ontkent iedere betrokkenheid, maar onderzoekers zeggen dat er tal van aanwijzingen zijn dat Adelaja wel degelijk bij de zwendel betrokken is en mogelijk zelfs een van de leiders ervan is geweest.

Een van de leiders van Adelaja's kerk is inmiddels door de politie opgepakt, melden Amerikaanse media. De invloedrijke 'All Ukrainian Union of Pentecostal Churches of Evangelical Faith', waarbij verreweg de meeste charismatische- en pinkstergemeenten in het land zijn aangesloten, heeft Adelaja opgeroepen schuld te erkennen. Doet hij dit niet dan wil ze alle contact met Adelaja verbreken.

King's Capital
Het gaat om het investeringsbedrijf King's Capital. Het bedrijf staat formeel op naam van Aleksandr Bandurchenko. HIj is een van de voorgangers van de Embassy of the Blessed Kingdom of God for All Nations, ook bekend als God's Embassy, de door Adelaja in de Oekrainse hoofdstad Kiev gestichtte gemeente. Deze zou de grootste evangelische gemeente van Europa zijn. Hoeveel leden de gemeente heeft is onduidelijk. Sunday Adelaja zei vorige week tegenover journalisten dat er in heel Oekraine leden wonen en dat hun aantal rond de 100.000 schommelt. Maar onderzoekers die de gemeente onder de loep namen, zeggen dat er met cijfers wordt 'gegoocheld' en dat het aantal hooguit 10.000 bedraagt.

King's Capital stelde investeerders een rendement van 60 procent in het vooruitzicht. Het geld dat mensen aan King's Capital toevertrouwden zou worden geinvesteerd in wat werd genoemd 'duurzame projecten' in Afrika. Al snel stroomden de investeerders toe. Dat bleek in heel veel gevallen christenen uit de gemeente van Adelaja te zijn. Maar volgens onderzoekers werd het geld helemaal niet geinvesteerd, maar verdween het in de zakken van de mensen achter King's Capital. Er werd steeds maar een relatief klein deel van het rendement uitgekeerd. Dat werd betaald met stortingen van nieuwe investeerders.

Dat ging lang goed, maar toen kwam de financiele crisis en mensen begonnen hun geld terug te vragen. Daar kon King's Capital niet aan voldoen. Waarop een aantal investeerders opening van zaken eiste. Toen dat niet werd gegeven, deden ze aangifte van verduistering. Het Openbaar Ministerie in Oekraine besloot tot een onderzoek. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministrie lijkt er veel "niet in de haak". Daarop werd Bandurchenko aangehouden. Hij zit nog steeds vast en het onderzoek loopt nog.

Onderzoek
De naam van Sunday Adelaja dook op, toen gemeenteleden aan de onderzoekers vertelden dat naar hun mening Adelaja ook bij de zaak betrokken was. "Bandurchenko deed nooit iets op eigen houtje", heette het. Feit is in ieder geval dat een groot deel van de 100 miljoen dollar die bij King's Capital werd geinvesteerd is weggesluisd naar de in Nigeria gevestigde GS Microfinance Bank Limited. King's zou zelfs onderdeel van die bank zijn. Feit is ook dat Adelaja uit NIgeria afkomstig is en de enige Nigeriaan in de leiding van de God's Embassy-gemeente.

De zaak speelt al bijna een maand, maar werd pas nu openbaar, nadat gemeenteleden naar de pers stapten. Een aantal van de gemeenteleden zegt inmiddels failliet te zijn omdat King's Capital het door hun geinvesteerde kapitaal niet kan of wil terugbetalen.

Ontkenning
Adelaja zegt dat hij niet betrokken is bij King's Capital en niets van de zaak weet. Tegelijk ontkent hij dat King's Capital een 'Ponzi-schema' zou volgen. Een 'Ponzi-schema' is genoemd naar de Italiaans-Amerikaanse oplichter Charles Ponzi. Die keerde jarenlang rendementen aan beleggers uit die werden betaald uit binnenkomende gelden van nieuwe beleggers. Volgens Adelaja werkt King's Capital "volkomen legaal" en zal het onderzoek dat ook uitwijzen. Hij zegt vierkant achter Bandurchenko te blijven staan. Adelaja heeft ook een verklaring voor waar die 100 miljoen is gebleven. Het geld is vrijwel geheel geinvesteerd in grond en gebouwen. Door de wereldwijde financiele crisis is de waarde daarvan enorm gekelderd, waardoor KIng's Capital "zeer gevoelige verliezen" zou hebben geleden.

Volgens Adelaja zit de minister van Binnenlandse Zaken van Oekraine, Yurii Lutsenko, achter de beschuldigingen tegen hem en God's Embassy. De enorme groei en invloed van evangelische christenen in Oekraine zou Lutsenko een doorn in het oog zijn.

Toen journalisten bleven aandringen gaf Adelaja toe dat hij "slechts zijdelings" bij King's Capital betrokken is. Hij zou de leiding van King's Capital alleen maar hebben gewezen op het bestaan van de GS Microfinance Bank. En, voegde hij er bijna in een adem aan toe, "ik heb gemeenteleden nooit aangemoedigd te investeren in King's Capital. Wat is gebeurd is, dat veel gemeenteleden geld hebben geinvesteerd in King's Capital, omdat de leiding daarvan uit christenen bestaat, dus vertrouwden ze de zaak."

Volgens Adelaja is de GS Microfinance Bank opgericht om de arme bevolking in Nigeria kleine leningen te verstrekken, waardoor ze zelf een bedrijfje kunnen opzetten en in hun eigen levensonderhoud voorzien. "Wij willen de Nigerianen op die manier helpen te ontsnappen aan armoede." Wij? Een verspreking, aldus Adelaja. Hij bedoelde: zij.

Openbaar Ministerie
Toch komt Adelaja er met een eenvoudige ontkenning niet van af. Het Openbaar Ministerie heeft gezegd zijn rol in het geheel te gaan onderzoeken. En leiders van andere charismatische- en pinkstergemeenten in Oekraine hebben Adelaja opgeroepen "berouw" te tonen en "eerlijk te zijn". Ze zeggen, met eigen oren, te hebben gehoord hoe Adelaja in zijn gemeente mensen opriep om te investeren in King's Capital. Datzelfde wordt ook gezegd door een aantal gedupeerde gemeenteleden. Maar het wordt dus tegengesproken door Adelaja zelf.

"Hij was niet de president van King's Capital, maar hij is de nummer een geestelijk leider, en hij vertelde de gemeenteleden wat ze moesten doen", zegt bisschop M.S. Panochko, leider van de 'All-Ukrainian Union of Pentecostal Churches of Evangelical Faith', die 1500 charismatische- en pinkstergemeenten in Oekraine vertegenwoordigd. "HIj kan wel zeggen dat hij er niet bij betrokken is, maar veel leiders in Oekraine hebben het hem horen zeggen en we hebben zelfs video's waarop is te zien hoe Adelaja er bij de mensen op aandringt om geld in King's Capital te steken."

Afgelopen weekend heeft een delegatie van tien evangelische leiders, namens de 'All-Ukrainian Union of Pentecostal Churches of Evangelical Faith' een gesprek met Adelaja gehad. Panochko zegt dat ze Adelaja bij die gelegenheid op het hart hebben gedrukt "schoon schip te maken". Ze hebben hem uitgelegd wat voor negatieve impact deze zaak heeft op de evangelische kerk in Oekraïne.

Panochko zegt dat bij die gelegenheid een lijst van zeven punten aan de orde is geweest. Want behalve de financiële zwendel speelt er nog veel meer. Zo heeft Adelaja bij herhaling laten doorschemeren dat hij een belangrijke en soms zelfs doorslaggevende rol heeft gespeeld bij de 'Oranje Revolutie' in 2004 in Oekraïne. Daarbij ging de bevolking massaal de straat op om te protesteren tegen frauduleuze verkiezingen. Volgens de 'All-Ukrainian Union of Pentecostal Churches of Evangelical Faith' is deze bewering van Adelaja niet waar. "Het is een leugen. Hij maakt er goede sier mee in het buitenland, vooral in het Westen. Daar zien ze hem als een groot evangelisch leider met een enorme aanhang. Hier in Oekraïne weten wij wel beter. Die 100.000 leden die hij beweert te hebben, is ook een leugen. God's Embassy telt in heel Oekraine rond de 10.000 leden."

Goed werk
Volgens Panochko heeft Adelaja "veel goed werk gedaan" voor Oekraine, maar is het succes hem naar het hoofd gestegen. Door de onwaarheden die hij vertelt en door zijn gedrag, zoals nu met God's Embassy, berokkent hij de kerk momenteel meer schade dan dat hij die goed doet."

Adelaja gaf, kort na de bijeenkomst met de tien leiders, een korte verklaring uit waarin hij zei dat hij de 'Oranje Revolutie' van 2004 niet heeft georganiseerd - zoals hij eerder beweerde -, maar dat zijn gemeente wel heeft meegelopen in de demonstraties. In de verklaring gaat Adelaja slechts heel kort in op King's Capital. Hij herhaalt dat hij er niet bij betrokken is.

Voor Panochko en de 'All-Ukrainian Union of Pentecostal Churches of Evangelical Faith' is dat niet genoeg. Hij zegt dat, als Adelaja niet schuld bekent en om vergeving vraagt, de 'All-Ukrainian Union of Pentecostal Churches of Evangelical Faith' een verklaring zal uitgeven die in alle evangelische kerken in Oekraïne zal worden voorgelezen en die ook aan de regering zal worden gestuurd. Daarin zullen christenen in Oekraïne worden opgeroepen zich niet meer met Adelaja in te laten. Vervolgens zal God's Embassy het lidmaatschap worden ontnomen.

Ook uit andere hoek is kritiek geuit op Adelaja. De in Moskou gevestigde zendeling Rick Renner, stichter en leider van de 'Good News Association of Churches and Ministries for Russia, Latvia and Ukraine' zegt dat de claim van Adelaja dat hij de 'Oranje Revolutie' organiseerde, "veel kwaad" heeft aangericht. "Sommige regeringen in landen van de voormalige Sovjet Unie houden nu evangelische christenen extra in de gaten omdat ze bang zijn dat die, net als Adelaja, zich in de politiek mengen", zegt Renner.

Door: Manna-Vandaag.nl
Bron: Charismag.com

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher