Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 mei 2017 door Nederlands Dagblad | Reformatorisch Dagblad

15 maanden cel geëist tegen bedreiger Mattheüs van der Steen

Tegen de bedreiger van evangelist Mattheüs van der Steen is vijftien maanden cel geëist, waarvan vijf voorwaardelijk. Dit kreeg verdachte Jan P. maandag te horen in de rechtbank in Zutphen, schrijft het Nederlands Dagblad. Aanleiding is het bedreigen en stalken van de evangelische voorganger en evangelist Mattheus van der Steen.

Tussen maart en augustus 2016 zou P. de evangelist meerdere keren hebben gebeld en gemaild met dreigende teksten en afbeeldingen. "Uw vrouw en kinderen zijn dan al door de leden van de satanskerk Nederland aangepakt. Uw kinderen worden geofferd aan satan en uw vrouw wordt de dood ingejaagd door de leden van de satanskerk. Zij zullen u niet meer meemaken, alleen wanneer u dood gaat en ook in de hel komt te zitten," zou hij hebben geschreven. Hij liet ook rouwbloemen bezorgen bij de evangelist en dreigde hem dood te schieten en zijn vrouw en kinderen wat aan te doen.

Justitie eist naast de gevangenisstraf een verplichte psychiatrische behandeling van maximaal anderhalf jaar, een contactverbod met Van der Steen, diens familie en medewerkers van TRIN, een meldplicht zodra P. weer op vrije voeten is, verplichte ambulante psychiatrische begeleiding en begeleid wonen, voegt het Reformatorisch Dagblad toe. Ook moet de reclassering toegang krijgen tot de computers en telefoons van P. om zo te controleren of deze niet opnieuw de fout ingaat.

Zelf ontkent de 53-jarige P. ten stelligste het sturen van dreigmail. Volgens hem is zijn computer gehackt en heeft iemand anders vanaf zijn IP-adres de mails gestuurd. De verdachte voegt toe dat hij de organisatie van Van der Steen als ‘een valse evangelische sekte’ beschouwt. Waarschuwen voor de bezigheden van de evangelist beschouwt P. als een christenplicht. Tijdens een eerdere zitting heeft Van der Steen de dader vergeven voor zijn daden maar wel gesteld dat hij een bedreiging voor de samenleving vormt. 

De rechtbank doet op 22 mei uitspraak in de zaak.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen