tim kleding
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

Auteur: Tim van Dijl

Tim werd na de dienst aangesproken op zijn kleding

Een tijd terug sprak ik in de zondagmorgendienst van een evangelische kerk. Na afloop van de dienst kwam er een oudere dame naar me toe. Ze was keurig gekleed, haar haren waren netjes opgestoken en ze had de respectabele leeftijd van 92 jaar. Op vriendelijke toon vroeg ze mij: “Beste Tim, zou je die kleren ook aandoen als je bij de koningin op visite ging?”. Ik had een casual spijkerbroek aan met daarboven een gekleurd overhemd. Naar mijn mening prima kleding om in te preken. Deze keurige oude dame vond het blijkbaar niet netjes genoeg. Wat moest ik haar antwoorden?

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Patrick Simons.

Word ook lid

Haar redenering had ik al eens eerder gehoord van een vriend van me die naar de Gereformeerde Gemeente in Nederland gaat: als je bij de koning op visite gaat, trek je nette kleding aan. Als je naar de kerk gaat, op bezoek bij Iemand die belangrijker is dan de koning, dan doe je dat des te meer. Maar klopt deze redenering ook? Horen we nette kleding te dragen in de kerk? Ik heb er nog eens over nagedacht en verschillende tegenargumenten kwamen bij me op:

Enerzijds is het waar dat we, door naar de kerk te gaan, op bezoek gaat bij de Grote Koning, maar tegelijk is die Koning ook onze Vader

Ten eerste is God niet alleen mijn Koning, Hij is ook mijn Vader. Als ik bij mijn vader op bezoek ga trek ik niet speciaal een pak aan. Stel dat ik het wél zou doen; ik ga naar de verjaardag van mijn vader en ik trek een net pak aan. Ik geef hem een hand en feliciteer hem. Vervolgens zegt hij: “Zo jongen, wat zie je er netjes uit!” Waarop ik dan antwoord: “Ja pap, dat is omdat ik zoveel respect voor u heb.” Mijn vader zou zich serieus gaan afvragen of ik psychisch nog wel in orde ben. Mijn vader zit er helemaal niet op te wachten dat ik nette kleding aantrek als ik bij hem op visite kom. De redenering van de oude dame is daarom mijns inziens wat eenzijdig. Enerzijds is het waar dat we, door naar de kerk te gaan, op bezoek gaat bij de Grote Koning, maar tegelijk is die Koning ook onze Vader. En Hij wil graag dat we bij Hem komen zoals we zijn.

Tim van Dijl in de kleding die hij ook aanhad toen hij op zijn kleding werd aangesproken in de kerk.

Het tweede dat bij me opkwam, is dat het neigt naar een ‘menselijk gebod’. Jezus gaat in Mattheüs 15 tekeer tegen de Schriftgeleerden en Farizeeën die (vers 9) ‘geboden van mensen’ aan andere mensen onderwijzen. Het gebod “je moet nette kleding dragen in de kerk” zie ik niet direct terug in de bijbel. Het lijkt daarom mijns inziens een “gebod van mensen”.

Ten derde denk ik dat dit menselijke gebod ook afbraak doet aan de Gemeente van Christus. Een kerk vol net geklede mensen krijgt namelijk automatisch een bepaalde sfeer. Een elitaire sfeer van stijfheid. Ik heb dit zelf eens ervaren toen ik in casual kleding bij een zakenbijeenkomst was. Overal om me heen waren directeuren van bedrijven die gekleed waren in nette pakken. Ik voelde me verschrikkelijk ongemakkelijk omdat ik zo’n afwijkende kleding aanhad. Op precies dezelfde manier kunnen ongelovigen zich voelen als ze in een kerk komen vol verplicht net-geklede mensen. De sfeer echter die wél willen overdragen (Gods liefde, blijdschap en vrede) worden hierdoor minder goed zichtbaar.

Een kerk vol net geklede mensen krijgt automatisch een bepaalde sfeer. Een elitaire sfeer van stijfheid

Omdat we een stijve, elitaire sfeer creëren zullen veel mensen zich niet thuis voelen in de gemeente. Wanneer ongelovigen spottend spreken over de ‘zwarte kousen-kerk’, is dat niet omdat ze zich daar zo thuis voelen, maar omdat ze het associëren met sombere, zwartgallige stijfheid. Ook jongeren voelen zich vervreemd in een kerk die door hen wordt ervaren als een poppenkast. Hoe kunnen we hopen dat mensen zich thuis voelen in de gemeente als we ons niet kleden zoals thuis? We lijken dan op Thierry Baudet, de politicus die doet alsof hij er voor de ‘gewone man’ is, maar ondertussen zijn speech in de tweede kamer begint in grammaticaal volstrekt incorrect Latijn. Dat is precies de taal die de ‘gewone man’ niet begrijpt! Als kerk moeten we niet zeggen dat we willen dat buitenstaanders zich thuis voelen in de gemeente als we ons niet kleden als ‘thuis’.

Tot slot zitten in mijn eigen gemeente verschillende ouderen waarvan ik weet dat zij zich thuis ook netjes kleden. Deze ouderen doen zich niet anders voor als ze met een net pak in de kerk zitten. Bij hen voel ik me ook niet afsteken. Ik voel me bij hen thuis omdat ze zichzelf zijn. Ik hoop dat we samen voor een pure, echte kerk kunnen gaan. Een kerk die warmte en vrede uitstraalt. Een kerk die zonder elitaire sfeer van stijfheid mensen bij Jezus Christus brengt.
Overigens heb ik op respectvolle en vriendelijke toon tegen die lieve oude dame gezegd: “Nee hoor, bij de koningin zou ik iets netters aantrekken. Maar ik zou deze kleren wél aantrekken als de koningin tegelijk ook mijn moeder was.”

Tim van Dijl is 31 jaar, studeert Geneeskunde aan het Erasmus MC en spreekt regelmatig in verschillende kerken. Een aantal van zijn preken is hier online te beluisteren.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Kleding
- Ds. De Boer legt uit waarom veel reformatorische dames bewust geen broek dragen
- Volgens ds. C. P. de Boer heeft God ons bewust kleding gegeven: "We hebben met een heilig God te maken"
- Ds. De Boer vraagt zich af of God ons kledingregels geeft: “Kleding maakt duidelijk wie ik voor God wil zijn”
- Ds. De Boer draagt zwarte kleding: “In Canada zou ik een blauw pak dragen”
- Volgens ds. Klaassen is het juist in deze tijd waardevol dat vrouwen met een hoed naar de kerk gaan
Meer over Kleding »

Reacties

Er is over al kleding voor als je naar het strand gaat , als je gaat sporten , vakantie , waar om niet netjes gekleed naar de kerk gaan ?
H
M.i. kunnen we God als de Hemelse Vader niet op één lijn zetten met onze aardse vader of moeder. Als het " van binnen" goed mag zitten door Gods genade zal een nette buitenkant geen belemmering zijn.

Al valt er wel iets te zeggen over erg dure en sjieke kleding en opvallende hoeden....
G
heeft men wel eens gedacht over de ergenis ik zal geen vlees meer eten als ik mijn broeder erger.even in mijn eigen woorden
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (19)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events