Nieuws

02 mei 2017 door Jeffrey Schipper

Politici vinden 4 mei-actie dominee Rikko Voorberg onnodig en misplaatst

"Vier mei gaat over onze oorlog. Onze slachtoffers en onze helden. Daar moet volgens hem niks aan veranderd worden." In De Telegraaf heeft PVV-Kamerlid Martin Bosma gereageerd op de actie van dominee Rikko Voorberg. Hij wil op Dodenherdenking op een speciale manier aandacht voor migranten en vluchtelingen die stierven tijdens een poging Europa te bereiken. 

Ook christenpolitici kunnen zich niet vinden in het initiatief van Voorberg. Met drieduizend witte papieren kruisen in het gras wil hij op 4 mei stilstaan bij de omgekomen vluchtelingen op het Rembrandtplein in Amsterdam. SGP-leider Kees van der Staaij vindt dat het niet nodig is om "het karakter van Dodenherdenking aan te tasten". ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers spreekt van "een misplaatste actie". Ook het CDA vindt dat de betekenis van Dodenherdenking niet mag verwateren en steunt het CIDI.

Ook veel journalisten en commentatoren zijn kritisch. Volgens AD-columnist Özcan Akyol riekt de actie van Voorberg naar provocatie. "Als hij daadwerkelijk iedereen wil bereiken die graag bij grote gebeurtenissen stilstaat, zou hij een andere week moeten uitkiezen, als alle mensen ook écht in de gelegenheid zijn om zijn symbolische actie bij te wonen. Nu weet hij best dat een paar duizend mensen op de Dam de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken."

Journalist Bart Schut is woest. "Ik heb zelden zo'n islamofobe, ronduit racistische actie gezien," zegt hij via Twitter. "Die knettergeschifte Voorberg vergelijkt op de radio de boot-immigranten met de jongens die in 1944 sneuvelden op de stranden. Dus zij die illegaal binnenkomen om in onze welvaart te delen staan gelijk aan hen die hun leven gaven voor onze vrijheid?" Elsevier-columnist Syp Wynia vindt dat "het kapen van de 4e mei voor allerlei actuele politiek correcte doelen maar eens afgelopen zijn."

Lees ook: Rikko Voorberg over 4 mei-ophef: "Vluchtelingenhaat is bizar"

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify