Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 mei 2017 door Jeffrey Schipper

Rikko Voorberg over 4 mei-ophef: "Vluchtelingenhaat is bizar"

Dominee Rikko Voorberg is geschrokken van de ophef die door zijn 4 mei-initiatief is ontstaan. "De vluchtelingenhaat in de samenleving is bizar," zei hij vanochtend op Groot Nieuws Radio. Op Dodenherdenking wil hij stilstaan bij de vluchtelingen en migranten die het leven lieten onderweg naar Europa. Dat wil hij doen door het plaatsen van drieduizend witte papieren kruisen op het Rembrandtplein.

CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) wil dat de herdenking voor vluchtelingen wordt afgeblazen. Het is van mening dat het herdenken van omgekomen vluchtelingen op 4 mei de betekenis van de Nationale Dodenherdenking verwatert. Toch is Voorberg niet van plan zijn herdenking te verplaatsen. "3000 witte papieren kruisen van ongeveer tien bij twintig centimeter staan hier op 4 mei op prikkers in dit gras op het Rembrandtplein." Voorberg onderstreept dat met een klein radiootje wordt geluisterd naar de herdenking op de Dam.

Error: could not load events

Ook via Radio 1 reageerde Voorberg op de ontstane ophef: "Herdenken hoort ook een actuele betekenis te hebben en heeft niet alleen betrekking op wat vroeger gebeurde. Op 4 mei denken we aan de mensen die stierven voor onze vrijheid. Geven wij die vrijheid nog door? Op het strand van Normandië hebben mensen alles gegeven voor onze vrijheid. En wij vinden dat zo moeilijk om door te geven dat we vluchtelingen met prikkeldraden tegenhouden. Het is pijnlijk dat er nu zoveel haat tegen vluchtelingen naar boven komt."

Tegenover AT5 zegt Voorberg: "Ik denk niet dat ik het ga verplaatsen naar een andere datum, dan is het geen Dodenherdenking, dan gaat het niet over de waarden die toen verdedigd zijn."

Lees ook: Politici vinden 4 mei-actie dominee Rikko Voorberg onnodig en misplaatst

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.