Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 mei 2017 door Jeffrey Schipper

"Wij dominees denken vaak dat we als God moeten zijn"

“In Veenendaal wemelt het van de dominees en kerken, en toch voelde ik mij destijds geroepen om erheen te gaan.” Vijf jaar lang was ds. M. Maas actief in het christelijke bolwerk Veenendaal. Sinds kort staat hij op de kansel van de Augustijnen – en Pauluskerk te Dordrecht. CIP.nl sprak met Maas over christenen op een kluitje, zijn bekering en het leven als dominee. “Wij dominees denken vaak dat we als God moeten zijn.”

Zijn vader leidde een druk bedrijf. “Dat liep zo goed dat hij dacht: ‘Ik heb God niet meer nodig’,” vertelt Maas. “En dus verwaterde zijn geloof. Totdat een broer hem opriep om met hem mee te gaan naar de kerk. Toen hij op een zondagmiddag meeging was het meteen raak. De preek raakte zijn hart en heeft zijn leven veranderde. Die verandering hebben we als kinderen bewust meegemaakt. Vervolgens zijn we in die kerk terechtgekomen. Later is mijn vader theologie gaan studeren en aan de slag gegaan als predikant. Mijn ouders leefden dicht bij de Heere en zijn gebruikt om de Heere te leren kennen in Zijn liefde en genade.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

J
Wanneer kerkmensen zich kerkelijk elders oriënteren in plaats van de traditionele diensten van de heer Maas te bezoeken, noemt hij dat 'shoppen, snoepen en sjouwen'. Het kan zelfs leiden tot oppervlakkig christendom, meent hij. Zijn traditionele prediking is de norm. Arme meneer Maas. Hij lijkt op de man, die zich verbaast over alle mensen om hem heen, die een paraplu op hebben en niet doorheeft dat hij in de regen loopt en kletsnat wordt.
W
Gelovigen dienen op de eerste plaats te streven naar een persoonlijke relatie met Christus en de daarbij behorende individuele leiding van Zijn Geest in hun leven, dat kon wel eens de achterliggende noodzaak zijn van het 'shoppen'.
W
Typerend voor dit interview is dat in het verschil met andere kerken Calvijn wordt genoemd, de centraliteit van ‘de prediking van Calvijn’ (cq zijn beginselen) zou op basis van voortdurende voortschrijdend inzichten anno 2021 voor velen weleens een definitief gepasseerd station kunnen zijn.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen