aarde
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

28 april 2017 door Pieter Meijers

Klimaatverandering: drie keer niks?

Natuurlijk warmt de aarde niet op! En áls de aarde al opwarmt, dan komt dat toch niet door menselijk handelen? En áls het al door menselijk handelen komt, dan kan ik dat nooit in m’n eentje veranderen! Heel die discussie over klimaatverandering is echt drie keer niks! Toch?

Bovenstaande argumenten worden vaak genoemd in de klimaatdiscussie. En dat is begrijpelijk, want klimaatverandering is een abstract begrip en voelt als een ver-van-mijn-bedshow. Toch zijn ze niet terecht en in dit artikel wil ik uitleggen waarom.

‘Natuurlijk warmt de aarde niet op!’
Het eerste argument is heel eenvoudig te weerleggen. Statistieken tonen aan dat de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt, net als de zeespiegel. De wetenschappelijke bewijzen hiervoor zijn overweldigend. Lees bijvoorbeeld dit rapport van de IPCC of check deze website van het Compendium voor de Leefomgeving.

Daarnaast wordt het weer extremer. In Nederland zien we dit bijvoorbeeld terug in de enorme hagelbuien die soms over ons land trekken. Maar de grootste gevolgen zijn zichtbaar in andere delen van de wereld: In Afrika worden de droogteperiodes langer met alle desastreuze gevolgen van dien. In Bangladesh zijn juist vaker overstromingen waardoor duizenden mensen van huis en haard verdreven worden. De Wereldbank waarschuwt dat klimaatverandering de voedselvoorziening van 100 miljoen mensen bedreigt. Klimaatverandering is dus geen abstract wetenschappelijk begrip, maar een concrete bedreiging voor miljoenen mensen overal ter wereld.

‘…maar niet door menselijk handelen!’
Dan het tweede veelgehoorde argument: de aarde warmt wel op, maar niet door menselijk handelen. Dit argument klinkt logisch; de temperatuur op aarde schommelt immers altijd al door natuurlijke factoren. Maar dat neemt niet weg dat ook menselijk handelen invloed heeft op het klimaat. Door de enorme uitstoot van broeikasgassen is de natuurlijke balans verstoord waardoor de aarde ongezond hard opwarmt. 97% van de klimaatwetenschappers is het hier over eens.

‘...maar ik kan daar niks aan veranderen!’
Als de mens verantwoordelijk is voor de opwarming, kunnen jij en ik daar wel iets aan doen? Jazeker! Door eens een keer de fiets of het ov te nemen in plaats van de auto, ons huis beter te isoleren of zonnepanelen op het dak van de kerk te leggen kunnen we ons steentje bijdragen. Natuurlijk is er ook een grote rol weggelegd voor bedrijven en overheden. Gezamenlijk kunnen we vorm geven aan het bouwen en bewaren van de schepping!

Pieter Meijers is voorzitter commissie Duurzame Ontwikkeling en Landbouw.


Klimaatverandering
- Meteoroloog Reinier van den Berg is klaar met 'klimaatontkenners': "De twijfel heeft nu lang genoeg geduurd"
- Klimaatverandering, het nieuwe evangelie?
- Waarom christelijke klimaatactivisten een brug in Amsterdam blokkeren: "Het klimaat hoort volledig bij het werk van Jezus"
- De klimaatmars: waarom iedere christen mee zou moeten doen
- Klimaatverandering? Klopt het wel wat ze ons vertellen?
Meer over Klimaatverandering »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen