God

21 april 2017 door Jeffrey Schipper

Dr. Arnold Huijgen: "Dogmatiek is geen set van waarheden"

"Als het gaat om preken en kerkdiensten zijn mensen vooral bezig met de vraag: voelt het goed? Word ik warm van binnen? Dat zie je ook in de Christelijke Gereformeerde Kerken." Dit vertelt prof. dr. Arnold Huijgen in gesprek met het Nederlands Dagblad. Vandaag wordt hij geïnaugureerd als hoogleraar systematische theologie aan de christelijk-gereformeerde Theologische Universiteit Apeldoorn.

Huijgen: "Het heeft met deze tijd te maken: waar is wat goed voelt. Maar ik maak me er wel eens zorgen over, want je hebt leer nodig om stevig in je schoenen te staan. Er zijn ook mensen die een geschiedenis met de kerk hebben, waar mensen elkaar met de waarheid om de oren sloegen. Zij hebben daar de buik van vol. Maar dogmatiek is geen set van waarheden waar je aan vast moet blijven houden. Het is ook waarheden tegen het licht houden.

Vroeger bestond bijvoorbeeld de idee dat God geen emoties kon hebben, want emoties waren verdacht. Tegenwoordig is het bijna andersom. Natuurlijk heeft God emoties, maar Hij is tegelijk de Almachtige." De hoogleraar spreekt zich in het interview ook uit over geloven in de drie-eenheid en de komst van de Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU).

Lees hier het volledige interview in het Nederlands Dagblad.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher