"Een Jezus-poster in stukken scheuren is een mooie symbolische daad"

21-04-2017 door Jeffrey Schipper

“De eerste keer dat ik het spotje van Kerk in Actie op televisie zag, dacht ik: 'Wat een mooie boodschap: Christus die zich aan zijn Lichaam, de gemeente verbindt en juist daardoor overal aanwezig kan zijn'.” Matthijs Vlaardingerbroek verbaasde zich dan ook over de vele negatieve reacties op de nieuwe reclamecampagne van Kerk in Actie. Met de entertainer bespreken we deze week drie nieuwsberichten.

Boosheid over campagne: Protestantse Kerk 'doet aan beeldenstorm'
In de nieuwe reclamecampagne van haar hulpstichting Kerk in Actie scheuren gelovigen een afbeelding van Jezus aan stukken. Van katholieke zijde regent het klachten, en vanuit de eigen orthodox-protestantse flank is er kritiek.

In het inmiddels veel besproken reclamespotje wordt een afbeelding van Christus in stukken gescheurd. De stukken komen vervolgens terecht in Colombia. ‘Jezus deelde Zijn leven. Daarom geloven wij in delen en komen in actie tegen armoede in Colombia,’ luidt de bijbehorende boodschap. Matthijs: “Op het eerste gezicht was dit voor mij een schitterende boodschap. Net als bij het heilig avondmaal wordt Jezus symbolisch in stukken gescheurd en uitgedeeld. Prachtige symboliek! Jezus verbindt zich wereldwijd met een grote groep mensen door te zeggen: ‘Jullie zijn mijn lichaam.’ Dat lichaam bestaat uit kwetsbare mensen die de hele wereld over gaan om in Jezus’ naam goede dingen te doen.

"Net als bij het heilig avondmaal wordt Jezus symbolisch in stukken gescheurd en uitgedeeld. Prachtige symboliek!"

Als ik er dieper over nadenk, begrijp ik wel dat bepaalde christenen zich hierdoor gekwetst kunnen voelen. Dat dit filmpje bij mij geen negatieve emoties oproept, ligt waarschijnlijk in mijn evangelische achtergrond, waarin we toch minder waarde aan liturgische vormen en beelden hechten. Voor mij is zo’n afbeelding een symbool, zoals de wijn en het brood tijdens het avondmaal. Net zoals het mij elke keer weer raakt als de dominee het brood in stukken scheurt, raakt dit filmpje mij op een positieve wijze: ‘Dit is Mijn lichaam, gebroken voor jou.’”

Mike Pence bereid ‘om Noord-Korea te verpletteren’
Als Pyongyang aanvalt, zal Amerika Noord-Korea verpletteren. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Mike Pence vandaag in een persconferentie na zijn bezoek aan Zuid-Korea. Hij waarschuwde de Noord-Koreanen de Amerikaanse president niet op de proef te stellen.

Matthijs verwijst naar het boek ‘Het laatste gevecht’ van de bekende schrijver C. S. Lewis. “Daarin wordt op een gegeven moment gezegd: ‘Het goed wat je in naam van Tash (de duivel red.) gedaan hebt, deed je in Mijn (Aslan / Gods red.) naam. Het kwade dat je in Mijn naam doet, doe je in de naam van Tash (de duivel).’ Het valt mij op dat veel Amerikaanse christenen allerlei uitspraken en daden van de Amerikanen goedkeuren omdat ze worden gedaan door mensen die zich beroepen op God.

Sinds het aantreden van president Donald Trump is er een grote groep christenen dat hoopt dat hij wordt afgezet en opgevolgd door de huidige vicepresident: Pence. Veel gelovigen beschouwen hem als een échte man Gods. Google maar eens op ‘Pence men of God’. Diezelfde Pence zegt hier dat hij bereid is om Noord-Korea te verpletteren. We hebben het over een land met 25 miljoen inwoners – voor het grootste gedeelte mensen die niets aan deze situatie kunnen doen.

Matthijs wijst op een recent media-optreden van Noord-Korea-deskundige Remco Breuker. “Het was werkelijk beangstigend wat hij vertelde over de situatie in dat land,” vertelt Matthijs. “Hij ziet het daar verkeerd aflopen, omdat de Noord-Koreanen inmiddels zoveel goed ontwikkelde wapens hebben. In de studio viel een pijnlijke stilte. De tafelgasten realiseerden zich: ‘Het loopt daar uit de hand.’ Het is nogal wat dat we levend in een amusementsmaatschappij zo’n boodschap te horen krijgen.

"Veel gelovigen beschouwen Pence als een échte man Gods. Diezelfde Pence zegt hier dat hij bereid is om Noord-Korea te verpletteren"

Het is dus te gemakkelijk om te denken: ‘Pence leeft dichtbij God dus het komt wel goed.’ Mensen met macht zijn in staat om vreselijke dingen te doen. De wispelturige manier van regeren van de Amerikanen maakt mij niet bepaald hoopvol…”

Christen komt met christelijke parodie op hit 'Kind van de duivel'
Het lied 'Kind van de duivel' rapper Jebroer is momenteel een populaire hit. Voor Jeroen voor ‘t Hekke is dat reden om met een christelijke parodie te komen, genaamd: 'Jebroeder: Volgeling van Jezus'.

In het lied 'Kind van de duivel' kiest een kind ervoor om met een wapen te spelen dat uiteindelijk afgaat. De video eindigt met een begrafenis en in het lied wordt opgeroepen om drank en drugs over de kist te gooien. Matthijs: “Toen ik de parodie bekeek dacht ik: ‘Wat wil de maker hier nu mee bereiken?’,” vervolgt Matthijs. “Een parodie zou grappig of professioneel moeten zijn. Maar dat is niet het geval.”

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter

De vele overwegend negatieve reacties van christenen doen Matthijs denken aan de reacties op het reclamespotje van Kerk in Actie. “Wie de video goed heeft bekeken, ontdekt dat de clip een moraal bevat. De hoofdpersoon zet zich af door te kiezen voor een levensstijl van absolute vrijheid, maar vindt heel vroeg de dood. Welke boodschap legt de rapper hierin?. Het fascineert mij dat iemand uit een seculiere maatschappij zich kind van de duivel noemt. Misschien heeft Jebroer een streng-christelijke opvoeding gehad…

Wat ik hiermee wil zeggen is: Neem die jongen serieus. Als ik jongerenwerker of catecheet zou zijn zou ik deze clip gebruiken om een gesprek op gang te brengen onder christenjongeren. Ben je een kind van de duivel als je deze levensstijl erop nahoudt? Kan de duivel eigenlijk wel kinderen hebben? Dat gesprek heeft veel meer zin dan de muziekcarrière van Jebroer groter maken. Bovendien zijn er in het leven honderd miljoen dingen waar je je als christen tegen kunt verzetten. De vraag is of dat zin heeft.”Discussie over "Een Jezus-poster in stukken scheuren is een mooie symbolische daad"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!