Rechter toetst of GerGem Kruiningen eigen regels handhaaft

19-04-2017 door Jeffrey Schipper

Een lid van de Gereformeerde Gemeente in Kruiningen die zijn eigen kerkenraad in een kort geding voor de rechter daagt. Aanleiding is een beschuldiging van overspel door ds. G. Bredeweg. Dinsdag trof voormalig diaken Henk Jansen zijn dominee voor de rechtbank in Middelburg, schrijven Omroep Zeeland en het Nederlands Dagblad.

Volgens de dominee zijn twee mensen naar hem toegekomen die vertelden dat Jansen een zonde zou hebben gepleegd van het zevende gebod: overspel. Drie bronnen maakten melding van het overspel van de ex-diaken, aldus de advocaat van de kerkenraad. Jansen zelf zei tegen de rechter dat hij verklaard had ‘schuldig te staan aan overspel’ in algemene zin: zoals hij ook andere geboden heeft overtreden. Maar van ‘dadelijk’ overspel zou geen sprake zijn.

"Deze zaak kent alleen verliezers," voegde ds. Bredeweg toe. "Dit had binnen de kerkenraad opgelost moeten worden." Jansen wil dat de dominee de beschuldigingen van overspel terugneemt. Maar de verdediging van de dominee wil dat de zaak als niet-ontvankelijk wordt verklaard. De rechter maakte duidelijk dat zij de wet marginaal zal toetsen: zijn de rechtsregels van het kerkverband op een juiste manier toegepast? 

De rechter doet op 2 mei uitspraak.

Lees ook: Kort geding tegen GerGem Kruiningen na "valse beschuldiging van overspel"

Foto: Vrouwenbond GerGem

Ontvang het online magazine voor christenen!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter


Discussie over Rechter toetst of GerGem Kruiningen eigen regels handhaaft
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!