Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 december 2008 door Redactie

Stichting rond exegese Vroege Kerk opgericht

De Apeldoornse classicus en patristicus dr. M. A. van Willigen heeft de Stichting Exegese Vroege Kerk (SEVK) opgericht. Doel van de nieuwe stichting is de vroegchristelijke exegese opnieuw in beeld te brengen en voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Het onderzoeksveld betreft voornamelijk de derde en vierde eeuw, zegt dr. (Marten) Van Willigen. Centrale vraag in het onderzoek is hoe vroegchristelijke auteurs hun Bijbeluitleg realiseerden.

De uitkomsten van dit exegeseonderzoek moeten volgens Van Willigen een duidelijker beeld geven van de vroegchristelijke exegese dan het beeld dat op dit moment bestaat. Aandachtspunten zijn onder meer het materiaal dat vroegchristelijke auteurs gebruikten en het verloop van het exegeseproces. „Het kwam nogal eens voor dat kerkvaders materiaal van anderen gebruikten. De huidige lezers beseffen dit niet altijd. De bedoeling is deze wortels te ontrafelen en de verschillende exegetische stromingen bloot te leggen.”

De stichting wil daarnaast de exegese van de Vroege Kerk in bredere zin in haar onderzoek centraal stellen. Van Willigen: „De honderden preken die nog over zijn uit deze periode rechtvaardigen een grondige en wetenschappelijke bestudering van de context waarin deze preken staan. Belangwekkende exegeten als Ambrosius en Chrysostomus zijn het, gezien hun hoge exegetische kwaliteit, waard om gelezen en bestudeerd te worden door een breed publiek. Dit publiek heeft er echter ook recht op om te weten wat de achtergrond is waartegen men deze exegeten moet zien.”


Corona
- Corona bezorgde de familie Stegeman een nachtmerrie: "Wereldwijd werd er voor ons gebeden"
- Corona laait opnieuw op in Heerde: 9 koorleden besmet
- PKN-predikant reageert op oproep Rutte om niet te zingen
- Christelijke hoogleraar vindt kerken te braaf in omgang coronaregels
- ChristenUnie-Kamerlid blikt terug op coronacrisis: "Manier van leven voor corona niet langer houdbaar"
Meer over Corona »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!