Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 april 2017 door Willem J. Ouweneel

Vond Jezus’ wederkomst al in het jaar 70 plaats!?

Eindelijk geef ik toe aan herhaalde verzoeken om iets over het preterisme te schrijven, dat wil zeggen de verfoeilijke hype die inhoudt dat alle profetieën over Israël en over de wederkomst van Christus reeds vervuld zouden zijn in het jaar 70. In een beknopte column kan ik slechts een zeer summier overzicht van mijn tegenargumenten geven.

Het belangrijkste argument vóór het preterisme zijn teksten als Matt. 16:28 (dat echter pal daarop vervuld is in 17:1-8!!) en 24:34 (waar ‘dit geslacht’ volgens kenners niet een ‘generatie van 40 jaar’ betekent, maar ‘deze soort’: dit verdorven mensengeslacht). In Matt. 24:48 en 25:5,19 (‘lange tijd’!) suggereert Jezus juist dat zijn wederkomst lang op zich zou laten wachten. Hij komt ‘spoedig’ (Openb. 22:7,12,20) – maar pas na ‘lange tijd’! Dat is geen tegenstrijdigheid voor Hem voor wie duizend jaren zijn als één dag (Ps. 90:4; 2 Petr. 3:8).

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Wederkomst en eindtijd
- De preek van dr. Paul Visser ging viral: wat staat er nu echt in Openbaring 13?
- Jeroen Koornstra heeft afwijkende eindtijdvisie: "Ik word nu al profeet van de satan genoemd"
- Het duizendjarig vrederijk: wat moeten we ermee?
- Dr. Paul Visser is terughoudend en voorzichtig, maar hoe reëel is zijn boodschap?
- Orlando Bottenbley ziet link tussen corona en de eindtijd: "Kans is groot dat Jezus binnen 15 jaar terugkomt"
Meer over Wederkomst en eindtijd »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het preterisme probeert de profetie van het boek Openbaring “op te sluiten” in zijn eigen tijd: de tijd van de eerste christenen in het Romeinse wereldrijk. In deze visie is “het beest” van Op.13:18 gelijk aan de macht van Nero Caesar; niet meer dan dat. Het boek Openbaring gaat echter ook over de toekomst. Want het Woord van God is niet gebonden (2Tim.2:9) en getuigen van Jezus is de geest van de profetie (Op.19:10). Het doel van Openbaring is om de volgelingen van Jezus te versterken in standvastige hoop en heilig leven. We moeten het (2)
(2) daarom niet lezen als een chronologisch geordende tijdlijn van de geschiedenis. Het preterisme probeert de visioenen van Openbaring in een menselijk schema te persen. Het getal in Op.13:18 heeft echter een blijvende geestelijke betekenis. We kunnen bij dit getal denken aan de onvolkomenheid van het geschapene - de mens die gelooft in zichzelf - dat in contrast staat met de Goddelijke volkomenheid (gesymboliseerd door het getal 7). Ook in onze tijd van groeiende wereldmachten geldt en zal in toenemende mate gaan gelden wat er staat (3)
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (2)