God

05 april 2017 door Marijn Burkunk

Oosterse meditatie en Jezus gaan prima samen

Rishikesh is een stad in Noord-India, waar de rivier de Ganges uit het Himalaya gebergte de laagvlakte in stroomt. Gedurende millennia voor hindoes een heilig en drukbezocht pelgrimsoord.

Sinds de Beatles daar 50 jaar geleden hun goeroe vonden, is het ook een pelgrimsoord voor vele Westerlingen. Aan deze groeiende toestroom worden door vele tientallen ashrams (kloosters) en commerciële instituten yogacursussen aangeboden.
Vooral de opleidingen tot yogaleraar zijn zeer in trek en jaarlijks keren duizenden nieuwbakken yogameesters en -meesteressen na een paar maanden intensieve training terug naar huis om daar yogaklasjes op te richten. Een onderdeel van het lespakket hier is uiteraard een onderdompeling in de Hindoe religie en cultuur. Daar hoort ook het vereren en bezingen van de meest prominente goden bij.

Nu wordt Jezus in India en onder het reizigersvolk zeker gewaardeerd. Maar dan wel als een van de vele god-incarnaties

Maart is de drukste maand. Dan is er het Wereld Yoga Festival en houden diverse bekende meesters hun meetings, waarin ze aan een grote schare devote westerlingen hun wijsheid en technieken overdragen. Maar centraal in dit gebeuren staat ook weer de goden-verering…

Wij van Oasis Trails doen hier in Rishikesh gedurende die drukke tijd de Tent of Grace. Die tent staat ergens op een rustige plek; bij een hotel, aan de rand van de jungle. En geheel in stijl doen we hier bijna dagelijks een meditatie, die veel lijkt op wat hier overal gepraktiseerd wordt. Met dit verschil dat God de Vader en zijn Zoon Jezus Christus hierin centraal staan.

Nu wordt Jezus in India en onder het reizigersvolk zeker gewaardeerd. Maar dan wel als een van de vele god-incarnaties. Als echter verkondigd wordt dat Jezus de Weg, de Waarheid en het Leven is, dan stuit dat op grote weerstand. De tent geniet dan ook geen grote toeloop; zo’n twee tot vijf mensen per dag, die meedoen aan de meditatie of binnen lopen voor een praatje.

Wat ons zo door de jaren steeds meer is gaan opvallen is het gegeven dat veel van de jonge mensen, die in het overvloedige spirituele aanbod van India hun heil zoeken, een gedegen orthodox-christelijke achtergrond hebben. Zij hebben dat veilige nest echter grotendeels de rug toegekeerd. Vooral vanwege de nadruk op de enige ware leer van hun specifieke kerkgenootschap en de scherpe veroordeling van alles wat daar maar enigszins vanaf wijkt. Dat geldt zeker alles wat uit het Oosten komt. Deze oprechte zoekers zijn dan ook blij verrast bij ons te ontdekken, dat meditatie/contemplatie en Jezus heel goed samen gaan.

Het blijkt niet te volstaan om kortweg alles wat uit het Oosten komt categorisch in de ban te doen

Het is duidelijk dat yoga, meditatie en aanverwante zaken heel populair zijn in het Westen. En ik hoef geen profeet te zijn, om te durven stellen, dat die populariteit de komende jaren explosief toe gaat nemen; ook onder christenen.
Het blijkt niet te volstaan om kortweg alles wat uit het Oosten komt categorisch in de ban te doen. En dat is ook niet terecht. Hadden die magiërs uit het Oosten, in tegenstelling tot Joodse zieners, niet het teken van Jezus aan de hemel gezien waardoor zij afreisden om het kindeke in de kribbe te aanbidden? Kunnen we, net als Paulus op de Aeropages, niet beter focussen op de overeenkomsten dan op de verschillen? Voor degene die dat zonder vooroordeel doet, liggen die overeenkomsten voor het oprapen. Zo is het zeker de moeite waard om eens goed te onderzoeken wat de Bijbel zegt over geestvervoering, de derde hemel, dronken zijn van de Geest, etc. Want het is juist de vervoering door Gods Geest, die de Oosterse cultussen doet verbleken.

Het wordt mijns inziens hoog tijd dat de orthodoxe gelovigen, evangelisch of gereformeerd, tot inzicht komen, dat er onder de gemeenteleden een oprechte honger is naar het bovennatuurlijke en dat hier een taak ligt om de gelovigen daarin tegemoet te komen en te begeleiden op die ene bovennatuurlijke Weg, die Jezus heet.
In ieder geval een goed onderwerp om eens met elkaar een stevige boom over op te zetten.

Oasis Trails runt bijna 20 jaar een herberg aan de Spaanse pelgrimsweg naar Santiago de Compostela. Dit werk wordt gedragen en uitgevoerd door vrijwilligers. Voor belangstellenden is op 8 april vanaf 12.30 de gelegenheid om nader met het werk kennis te maken. Adres; Bergweg 6 te Zeist. Nadere informatie info@oasistrails.org  en op deze website.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher