Nieuws

20 maart 2017 door EO

Maarten ’t Hart verrassend positief over zijn christelijke opvoeding

Schrijver Maarten ’t Hart bewaart warme herinneringen aan het geloof van zijn jeugd. Dat zegt hij in een interview met Tijs van den Brink in het tv-programma Adieu God? "Ik was niet bang voor God of voor de hel. Ik ging heel graag naar de kerk. Dat vond ik fantastisch."

De uitspraken zijn verrassend, omdat gelovigen het in de boeken en artikelen van Maarten ’t Hart veelvuldig moeten ontgelden. Ook in het recente boek Magdalena ruimt de schrijver veel pagina’s in om het Onze Vader en de Apostolische Geloofsbelijdenis te fileren.

Tegenstrijdig
In Adieu God? probeert Tijs te achterhalen waarom ’t Hart in zijn boeken zo hard uithaalt naar het geloof, terwijl hij er in werkelijkheid veel positiever over oordeelt. Volgens de schrijver heeft dat te maken met "een pesterige kant in mijn karakter." "Het is een genoegen om er de spot mee te drijven." Daarnaast speelt een grote rol dat ’t Hart in zijn jeugd leerde dat alles in de Bijbel letterlijk waar was. Die opvatting zorgde bij Maarten voor veel getob, omdat hij in de Bijbel op allerlei tegenstrijdigheden stuitte.

Die tegenstrijdigheden leidden ertoe dat ’t Hart langzamerhand van zijn geloof viel. Dat voelde voor hem als een opluchting en een bevrijding, maar het was ook pijnlijk: "Het was schrikken, want je hebt niks anders meer. Het geloof geeft houvast en een gevoel van geborgenheid. Dat ben je allemaal kwijt en dat komt nooit meer terug." Wat als Maarten ’t Hart niet zou zijn opgevoed met het idee dat de Bijbel volledig letterlijk genomen moet worden? "Voor mij was dat veel beter geweest. Dan was ik misschien wel gelovig gebleven."

Lees hier meer op de website van de EO en klik hier om de volledige uitzending terug te kijken. Bekijk ook dit videofragment:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher