Zo kun je de wereld omarmen...

Dagelijks leven21 maart 2017 Oeds Blok, Tear

'De wereld omarmen'. Onder die titel was er op 26 en 27 januari in Zwolle een tweedaagse bijeenkomst over Integral Mission als verbindende praktijk. De tweedaagse werd georganiseerd door Tear in partnerschap met MissieNederland en de Pentecostal Council of Churches. Oeds Blok was erbij en blikt terug.

Het is donderdagochtend. Ik moet even de goede deur zoeken van Gift City in Zwolle. Mensen druppelen binnen en vormen een divers gezelschap uit allerlei delen van het land, allerlei kerken en enkele verschillende culturele achtergronden.
De meesten van hen zijn mee geweest met een reis van Tear naar Oeganda of zijn door de ´Afrikagangers´ uitgenodigd. We zijn bij elkaar als een learning & blessing community op deze tweedaagse met als thema ‘De wereld omarmen’.

Gift City is de droom van Harry Wilbrink die werkelijkheid werd. Een winkel waar je nieuwe spullen kunt aanschaffen, aangeboden vanuit restpartijen van ondernemers. Een plek waar iedereen terecht kan voor koffie en een praatje, een gelegenheid waar je je talenten kunt ontplooien en ervaring kunt opdoen. Er wordt breed samengewerkt in het Zwolse. Leden van de Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ), een grote kerk, namen het initiatief.
Gift City… Een stad waar je met elkaar alles wat je hebt, ziet als een geschenk en niet als bezit. Elke zonsopgang zien als een geschenk, elk mens. Oog hebben voor wat je is toegevallen. Kunnen ontvangen en niet hoeven te controleren. Hoe kijk jij?

"Het ‘witte konijntje’ werd een symbool voor de verrassingen van God in de weerbarstige werkelijkheid"

Heeft deze gemeente iets eigens?

In de wijk Dieze gaan we op bezoek bij de Vrij Evangelische Gemeente (VEG). Dominee Henk van Dam vertelt over de reis van deze gemeente (hun kerkgebouw heeft de vorm van een tent!).

‘Elf jaar geleden waren er nog 13-17 mensen. De gemeente was klein en vergrijsd.’ Een projectontwikkelaar zag waarde in de grond en bood geld om alles over te nemen.
Dat werd het omslagpunt. ‘Mensen wilden niet stoppen!’ De vraag kwam op: als we doorgaan, waarom? Heeft deze gemeente iets eigens? Wat is ons toegevallen? Ze raakten in gesprek.
Ten eerste, veel kerken in Zwolle zijn groot. Het kleinschalige in deze wijk, dat is onze kracht! Ten tweede, vanuit onze achtergrond: niet slechts een paar mensen zijn verantwoordelijk (kerkenraad), maar samen zijn we verantwoordelijk voor de gemeente.

Ze konden zien wat hen gegeven is. Er was geen geld. Toch werd een stap van geloof gezet voor een voorganger voor één dag per week. ‘Als het niet lukt, dan hebben we een schuld en verkopen we het gebouw.’ Het vertrouwen werd gezegend.
Nu komen er zo’n 50-80 mensen op zondag. Kleinschaligheid past bij hen. Feestdagen worden gevierd met de buurt en een op een contacten groeien.

Wit konijntje

Een van de mensen die zich heeft aangesloten bij de VEG vanwege de kleinschaligheid en betrokkenheid op de buurt is Eisse Noordhof. Eisse is jongerenwerker voor Youth for Christ in de wijk en hij woont hier ook.

In plaats van een jaarlijks sportevenement in de zomer wilde hij meer opbouwen met jongeren. Eisse bekent: ‘Ik dacht: de hele wijk gaat zich bekeren, maar dat bleek niet zo te zijn.’ Dan komt er een apart verhaal.
‘Een meisje zei dat ze wel wilde geloven als er een wit konijntje voorbij zou lopen. En dat gebeurde!’ Het ‘witte konijntje’ werd een symbool om oog te houden voor de verrassingen die God regelmatig geeft, midden in de weerbarstige werkelijkheid!

"Wat als kerken in Nederland zien wat al is gegeven en durven vertrouwen op God?"

Geschenk of last?

De wandeling voert naar de huiskamer van het Leger des Heils in de buurt: Bij Bosshardt. De huiskamer ligt naast de kerkzaal van het Leger des Heils. Ook hier een eerlijk verhaal over spanningsvelden in de praktijk, zoals de spanning tussen traditie en vernieuwing.
Samen koffiedrinken op zondag na de dienst met de mensen van Bij Bosshardt? Daar zitten niet alle kerkgangers op te wachten. Toen een moslimvrouw vroeg of er voor haar een gebedsruimte was in Bij Bosshardt, werd besloten aan haar een kleine ruimte ter beschikking te stellen. Ook dat riep verdeelde reacties op. Is iets een geschenk of een last? Hoe je kijkt maakt een groot verschil.

Leren van Afrika

De rode draad door de twee dagen wordt gevormd door twee ontdekkingen uit een eerdere tweedaagse in 2015 in Amsterdam Noord en de Bijlmer.

Ontdekking 1 is kortgezegd dat gemeente zijn opkomt uit de context en daarom zijn we benieuwd naar de ervaringen in Zwolle.
Ontdekking 2 is dat de context de Bijbeltekst nieuw laat oplichten en de Bijbeltekst nieuw licht schijnt op de context.
Om deze reden zoeken we ook verdieping en verbinding met de Bijbel. Hierin leren we van de ervaringen in Afrika, die worden gedeeld door Jane Achaloi uit Oeganda. Zij leidt ons in de Bijbelstudies door het proces van

  • observatie (Wat zegt de Schrift?),
  • interpretatie (Wat zegt God voor nu?),
  • toepassing en actie (Wat zullen wij zijn en wat zullen wij doen in onze situatie? Hoe kunnen wij zelf veranderen?).

Deze manier heeft ervoor gezorgd in Afrika dat gewone mensen met de Bijbel kunnen omgaan en dat veel mensen kunnen preken! Er is ruimte om te leren van elkaar, er groeit vertrouwen en leiderschap. Gewone mensen gaan zichzelf als een gave zien in de gemeenschap. Hoe zou dit er in Nederland uitzien?

"Kijk eens rond. Kijk om je heen. Hoe kijk jij?"

De kerk als gewonde man

Jane laat ons oefenen met het verhaal van de vermenigvuldiging van vijf broden en twee vissen (Marcus 6) en de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan (Lucas 10), betrokken op onze context in Nederland.

In het verhaal van de vermenigvuldiging is het opvallend dat Jezus gebruik maakt van wat er al is in de groep: vijf broden en twee vissen. Zoals het verhaal van de VEG in Dieze: wat zou er gebeuren als kerken in Nederland oog krijgen voor wat al is gegeven en durven te vertrouwen op God?
Het verhaal van de barmhartige Samaritaan levert een bijzonder perspectief op. Wat te denken van de identificatie van de kerk met… de gewonde man in het verhaal? De kerk is de gewonde man. Kunnen we ons laten helpen door de vreemdeling, door de ander in de samenleving?
Ook voor Jane was dit een compleet nieuw perspectief en ze zegt: ‘This is a divine revelation today.’ De buitenstaander als een geschenk voor de gewonde kerk. Hoe zou dit zijn?

We gaan na waar bloei is in de samenleving. Welke teksten uit de Bijbel passen hierbij? En waar is bloei of bevrijding nodig in de samenleving? Thema’s die worden genoemd zijn: worsteling met tijd, emweakening, verlangen naar duurzame relaties, zoektocht naar betekenis en bevrijding van verdoving, teleurstelling, boosheid en cynisme.
Welke Bijbelgedeelten lichten op bij deze thema’s uit de context? Het blijkt een waardevolle oefening om vanuit wat er speelt in de samenleving de Bijbel met nieuwe ogen te benaderen.

‘De weg van verwondering en dankbaarheid’

Marnix Niemeijer, voormalig directeur van Tear, neemt de rust om met ons verdieping te zoeken. Marnix signaleert de valkuil om de woorden Koninkrijk van God, gerechtigheid en integral mission instrumenteel te gebruiken.

Vanuit ons westerse opbrengst denken gaat het dan al snel om doelstellingen en output. We worden uitgedaagd om existentieel te leven en ons te bewegen in het koninkrijk van God.
In de woorden van Marnix: ‘De weg van verwondering en van dankbaarheid proberen te gaan.’ Hij sluit aan bij het gedachtegoed van professor Luigino Bruni, waarin het ‘wonder van de gratuïteit’ centraal staat. Het geschenk.
‘Aan het begin van alles staat oprechte bewondering en dankbaarheid voor gegeven leven.’ Deze beleving en dit besef ligt onder de begrippen Koninkrijk van God, gerechtigheid en integral mission.
Marnix maakt hier ruimte voor onze biografie. Kun je jezelf en de ander als geschenk ervaren? Dit beleven is ‘de wereld omarmen’, in het geloof dat deze wereld Gods wereld is.

De tweedaagse sluit af met een terugblik. We vormen een kring en luisteren naar elkaar. Als het gaat over ‘het geschenk’, zegt een van de deelnemers: ‘Kijk eens rond naar de gezichten hier in de kring’. Dat is het geschenk. Dat voel ik ook op dat moment.
We vieren samen de maaltijd van de Heer met brood en wijn in overvloed. Kijk eens rond. Kijk om je heen. Hoe kijk jij?

Oeds Blok coacht kerkpioniers als coördinator gemeentestichting en pionieren Unie van Baptistengemeenten en het netwerk Urban Expression. Hij was 14 jaar voorganger van de Baptistengemeente Amersfoort en experimenteert sinds 2012 zelf ook met een buurtkerk in de Amersfoortse volkswijk Soesterkwartier. In 2013 ging hij met Tear op reis naar Oeganda. 

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden
Nieuws

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden

Jonge katholieke mannen die later dit jaar tot priester worden gewijd, zijn jonger dan gemiddeld. Dat blijkt uit een nieuwe enquête die onlangs door de United States Conference of Catholic Bishops werd vrijgegeven. Daarnaast stellen veel toekomstige

CGK-convent
Video

Terugkijken: unieke landelijke vergadering CGK

Afgelopen zaterdag kwamen vertegenwoordigers van alle kerken binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) samen in een convent. Deze bijzondere bijeenkomst was bedoeld om te peilen hoe de kerken de toekomst van het kerkverband zien. In paneldisc

Chris Verhagen
Nieuws

Zijn alle mensen kinderen van God? Chris Verhagen reageert op David de Vos na eerder verwijderde video

In een nieuwe YouTube-video reageert de christelijke apologeet Chris Verhagen op het inmiddels veelbesproken boek van evangelist David de Vos. Dat deed Verhagen eerder al, maar die video moest offline gehaald worden vanwege geschonden auteursrecht. I

Jezus-film
Nieuws

Christelijke organisaties slaan de handen ineen en lanceren speciale Jezus-film voor dove mensen

Een nieuwe christelijke film geeft dove mensen de kans om het verhaal van Jezus op een geheel nieuwe manier te ervaren. Dat meldt Christian Today. De film, die geschreven en geproduceerd is door dove professionals, is door een samenwerking tussen Dea

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse bisschop verontschuldigt zich nadat hij Biden 'dom' noemde

Een katholieke bisschop biedt zijn excuses nadat hij onlangs de Amerikaanse president Joe Biden voor ‘dom’ uitmaakte. Dat meldt The Christian Post. De bewuste Amerikaanse bisschop, Robert Gruss, zei dit nadat Biden tijdens een bijeenkomst opmerkte da

Mannenzang Katwijk - 19 april 2024
Video

Kijk hier de Katwijkse mannenzangavond van afgelopen vrijdag terug

1700 mannen die psalmen, gezangen en geestelijke liederen zingen in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee: de mannenzangavonden zijn razend populair. In de afgelopen twee weken vonden er drie mannenzangavonden plaats in Katwijk die stuk voor stuk door 1

Ds. Henk Poot
Verdieping

Waarom iedere christen Joden in Judea en Samaria zou moeten steunen

Christenen voor Israël steunt de Joodse dorpen in Judea en Samaria omdat zij vragen om bescherming. We steunen hen met camera’s en beveiliging, om gewelddadige infiltraties door terroristen te voorkomen. Bij veel mensen leeft de angst dat bij hen op

christen in india
Nieuws

Christelijke broers in India aangevallen met zwaarden en messen voor organiseren kerkdiensten

Afgelopen week zijn in het noorden van Indiase deelstaat Punjab twee christelijke broers, pastor Gurjeet Singh en Gurdeep Singh, aangevallen door leden van een Sikh-krijgerorde, bekend als de Nihang Sikhs. De aanval, uitgevoerd met zwaarden en messen

Meerartikelen

Synode PKN
Nieuws

VOG wordt verplicht voor medewerkers en vrijwilligers binnen PKN

In haar vergadering van 20 april besloot de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) unaniem dat een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) per 1 juli 2025 verplicht wordt voor medewerkers en vrijwilligers van lokale gemeenten binnen de P

Paul van Geest
Podcast

Andries Knevel in gesprek met markante katholiek: Paul van Geest

Het cliché wil dat protestanten de Bijbel uit hun hoofd kennen, terwijl katholieken het ‘boek der boeken’ nooit openslaan. Maar wat is daar van waar? Die vraag is het uitgangspunt van de podcast Het Gedeelde Woord. Andries Knevel voert daarin iedere

ds. A. Simons
Video

Terugkijken: ds. A. Simons beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. A. Simons te gast om te spreken over het thema 'Beloften en bedreigingen'. De hervormde predikant uit Valburg is al vanaf 2006 actief

Toer voor het Goede Doel
Nieuws

Toer voor het Goede Doel 2024: Fietsen voor IZB-projecten

Het kleinste dorp van Nederland, met één – doodlopende – straat. De eerste achthoekige protestantse kerk in Nederland. En een monumentale preekstoel met een verhaal. Liefhebbers van bijzondere feitjes komen ruimschoots aan hun trekken bij deze Toer v

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca's geloof liep een deuk op toen haar tante overleed: "Ik zei: God, waarom?"

Je zou Giovanca Ostiana gerust een alleskunner kunnen noemen. Naast het zijn van zangeres en presentatrice, is ze ook moeder en brengt ze binnenkort een boek uit. Afgelopen weekend schoof Giovanca aan in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met

J. Mack Stiles
Boekfragment

Is er in jouw kerk een gezonde of zieke evangelisatiecultuur?

In zekere zin heeft iedere gemeente een bepaalde evangelisatiecultuur. Zelfs gemeenten die evangelisatie verwerpen, hebben een evangelisatiecultuur, ondanks dat het een onbijbelse cultuur is. De vraag is niet: ‘Hebben we een evangelisatiecultuur?’ ma

Dineke van Kooten
Verdieping

Ik ben faliekant tegen de moderne invulling van de papadag

We hebben een lunchafspraak om ons netwerk te verbreden. Hij komt te laat en rent, zuchtend, langs andere tafeltjes naar mijn plekje bij het raam. Hij had toch minder tijd dan hij dacht, want hij heeft een papadag. “Papadag?” vraag ik. Natuurlijk wee

vluchtelingen
Nieuws

Gigantisch verschil in immigratie-standpunt achterban CU en SGP

Het thema immigratie speelt een grote rol bij het formeren van een eventueel nieuw kabinet. Voor Maurice de Hond en Peil.nl was dit reden om er in een nieuw onderzoek aandacht aan te besteden. Daaruit blijkt dat ChristenUnie en SGP ontzettend ver uit

Rasanen
Nieuws

Finse politica staat voor de derde keer terecht vanwege haatzaaien

Het Finse Hooggerechtshof heeft bevestigd dat Päivi Räsänen, een Finse parlementariër, voor de derde keer terecht zal staan wegens een vijf jaar oude tweet waarin zij een Bijbelvers citeerde. In deze tweet bekritiseerde zij de Finse Lutherse Kerk voo

 ds. G. Clements
Nieuws

Ds. G. Clements aanvaardt beroep gereformeerde gemeente Benthuizen

De gereformeerde gemeente in Benthuizen mag een nieuwe dominee verwelkomen. Ds. G. Clements heeft het beroep aangenomen dat de gemeente uit Benthuizen op hem uitbracht. Clements dient al liefst 24 jaar lang in de gereformeerde gemeente te Gouda, nada

nieuwe website
Nieuws

Schreeuw om leven lanceert nieuwe hulpverleningswebsite voor vrouwen én mannen

Schreeuw om leven heeft deze week een nieuwe website gelanceerd voor de hulpverlening. Op deze manier wil de stichting groeien naar 1.000 hulpvragen per jaar. De hulpverlening wordt uitgevoerd onder de naam Er is hulp. Via de website www.erishulp.nl

HGJB
Nieuws

HGJB sluit 2023 af met onverwacht positief resultaat

Tegen de verwachting in sluit de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) het jaar 2023 qua financiën met een positief resultaat. Terwijl een tekort was begroot van € 130.000, eindigde het jaar met een plus van € 29.000. De jeugdorganisatie verklaart