God

20 maart 2017 door Jeffrey Schipper

Waarom Rigona lelijke woorden verafschuwt

Wie God en anderen liefheeft, verafschuwt lelijke woorden, vindt Rigona Achterberg. Daarom zet ze zich in vóór gezonde taal. Namens de Bond tegen vloeken is ze actief als vrijwilliger. Ondanks ging ze met een groepje naar het centraal station in Amsterdam en Den Haag om reizigers hiervan te overtuigen. CIP.nl stelt haar een aantal vragen.

De Bond tegen vloeken zet zich in voor respectvol taalgebruik in de meest brede zin van het woord. Vloeken is het misbruiken van de naam van God of van Jezus. Als er sprake is van opzettelijk en doelbewust misbruik van Gods naam, spreken we van godslastering of blasfemie.

Hoe ben je bij de Bond tegen vloeken terechtgekomen?
“Ik wilde graag de tijd die ik over had nuttig besteden. Tijdens een gesprek met een kennis hierover kwam de Bond tegen vloeken ter sprake. Ik kreeg te horen dat ze daar nog wel vrijwilligers konden gebruiken. Vervolgens heb ik contact gezocht. Inmiddels werk ik een vaste dag per week op het kantoor van de Bond. Ook ga ik regelmatig mee naar activiteiten. Zo heb ik onlangs op het centraal station in Den Haag en Amsterdam glossy’s uitgedeeld en gesprekken gevoerd over het belang van gezonde taal.”

"Een vloek of scheldwoord doet altijd pijn, maar het omhoog geheven vingertje is geen optie"

Waarom vind je gezonde taal zo belangrijk?
“Voor mij is het geen kwestie van welke woorden je wel of niet mag gebruiken. Ik vind gezonde taal onderdeel van beschaving. Ook zie ik het als een middel om duidelijk te maken dat je anderen waardeert. Ieder mens wil immers geliefd geworden. Boven dit alles nodigt de Heere God ons uit om samen met Hem in contact te blijven mét heel je hart en verstand. Gezonde taal valt daar ook zeker onder, omdat we ons daardoor bewust worden van Zijn nabijheid en liefde. Lelijke woorden verafschuwen is een logisch gevolg.”

Onlangs heb je glossy’s van de Bond uitgedeeld om anderen te overtuigen van gezonde taal. Hoe deed je dat en hoe kijk je erop terug?
“Met een groepje van zo’n vier personen gingen we naar Den Haag en Amsterdam. Op het centraal station zijn we uiteen gegaan om op een bepaald punt de glossy’s uit te delen. Het was heerlijk om dit werk te doen. Er zijn ook gesprekken uit voort gekomen. Ik herinner mij een gesprek met iemand die op straat leefde. Deze man gaf aan dat hij zich eenzaam voelde. Tijdens het gesprek ontstond er een glans in zijn ogen. Op de stations kregen we negatieve én positieve reacties. Het belangrijkste is dat de glossy een middel was om God centraal te zetten en om mensen ervan bewust te maken dat we God onnodig verdriet doen als we Hem en elkaar bespotten.”

Hoe ga je om met een vloekende of scheldende buurman of buurvrouw?
“Een vloek of scheldwoord doet altijd pijn, maar het omhoog geheven vingertje is geen optie. Om de waarde van gezonde taal duidelijk te maken is de basis voor een goed gesprek een voorwaarde. Daar gaat een goede relatie met iemand aan vooraf. Dan sta je samen op gelijke hoogte in plaats van dat je vanuit de hoogte iemand ‘de waarheid’ probeert duidelijk te maken. Met regeltjes opleggen schiet je niets op. In een goed gesprek uitleggen waarom je een vloek naar vindt levert meer begrip op. Vanuit onderling vertrouwen hoop ik op gesprekken waarin we van elkaar kunnen leren en hopelijk ook ongezonde taal afleren.”

Rigona is alweer drie jaar betrokken bij de Bond. “In die tijd heb ik gemerkt dat het oubollige imago dat mensen bij de Bond hebben niet klopt. Ons doel is veel breder dan alleen waarschuwen voor het ontheiligen van Gods naam. Taal gaat ook over respect en eerbied voor elkaar. Je zou kunnen zeggen: waarom noemen we onszelf dat niet ‘de Bond tegen pesten’? Maar dan gaan we aan ons doel voorbij, omdat de Heere God centraal moet blijven staan. Bovendien mag onze boodschap best een beetje schuren met het algemene gedachtegoed.”

De Bond tegen vloeken vierde onlangs het 100-jarig bestaan en gaf om die reden de glossy ‘Holy’ uit. Klik hier om de glossy gratis te bestellen en neem een kijkje op de site van de Bond tegen vloeken.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher