Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 maart 2017 door Trouw

PvdA-leider Asscher: "Ik ben een hedendaagse Mozes"

"Mozes kreeg de opdracht het volk bijelkaar te houden en naar het beloofde land te brengen. Dat is nu mijn rol: die van een hedendaagse Mozes," zegt PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher in gesprek met Trouw. In de serie 'tien geboden' interviewt het dagblad wekelijks bekende en minder bekende Nederlanders aan de hand van de Bijbelse tien geboden over hun leven, wereldbeeld en religie.

Asscher: "Mijn moeder is van huis uit katholiek. Ze gelooft nog wel in God, denk ik. Ze gelooft in ieder geval dat we goed ons best moeten doen in dit leven, al was het maar om te voorkomen dat Petrus aan de hemelpoort straks zal zeggen: 'Jij komt er niet in.' Mijn vader gaf ons voor het slapengaan altijd een kus op ons voorhoofd en Gods zegen. Er zijn wel meer joodse gebruiken die hij heeft doorgegeven, maar ik betwijfel of hij werkelijk in een Schepper gelooft. Ik? Ik respecteer iedere overtuiging maar het lijkt mij - als je kijkt naar al de nare dingen die gebeuren in de wereld - niet zo logisch om ervan uit te gaan dat God bestaat."

Het woord 'geroepen' zal de vice-premier niet snel in zijn mond nemen. "Maar ik moet wel eens denken aan het verhaal van de Haggada, de uittocht uit Egypte: Mozes kreeg de opdracht het volk bijelkaar te houden en naar het beloofde land te brengen. Dat is nu mijn rol: die van een hedendaagse Mozes. Iedereen heeft zo zijn 'taak' in het leven. De een staat voor de klas, de ander werkt in een ziekenhuis en ik probeer als politicus de samenleving verder te helpen."

Lees het volledige verhaal op de site van Trouw.

Foto: screenshot NOS

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.