Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 februari 2017 door Willem J. Ouweneel

Wat gaat Ouweneel in elk geval NIET stemmen?

De meeste Nederlanders houden zich deze weken bezig met de vraag op welke partij zij op 15 maart gaan stemmen. Velen zijn er al uit, velen ‘zweven’ nog. Voor mij als christen-democraat heb ik al wel een paar dingen op een rijtje:

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid .

Word ook lid

1. Ik ga in elk geval niet stemmen op een partij die er geen enkele asielzoeker bij wil hebben en de grenzen wil sluiten voor alle migranten uit islamitische landen. Dat is een ernstige vorm van discriminatie. Het is ook in strijd met de christelijke naastenliefde.

2. Ik ga niet stemmen op een partij die hoofddoekjes in openbare functies wil verbieden. Als joden in dit land keppeltjes mogen dragen, en christenen kruisjes, dan moeten moslima’s hoofddoekjes mogen dragen.

3. Ik ga niet stemmen op een partij die Nederland uit de EU wil halen. Dat zou met name economisch, maar ook wereldpolitiek bezien de stomst denkbare zet zijn. Ik vind wel dat de EU grondig hervormd moet worden.

4. Ik ga niet stemmen op een partij die bindende referenda wil invoeren. Dat soort referenda gaan over specialistische vragen, die beter door vaklui kunnen worden afgehandeld. Daarvoor kiezen we die vaklui immers. Bindende referenda blijken alleen maar ellende te geven.

5. Ik ga niet stemmen op een partij die abortus ondersteunt. Mijn standpunt is niet in strijd met het ‘zelf’-beschikkingsrecht van de vrouw, want een vrouw kan wel over zichzelf beschikken, maar niet over een ander, namelijk over de mens die in haar groeit. Een rechtsstaat hoort mensen te beschermen, óók ongeboren mensen.


6. Ik ga niet stemmen op een partij die het bijzonder onderwijs in gevaar brengt door bijv. islamitische, of zelfs álle bijzondere scholen te willen verbieden. Wel moet de onderwijsinspectie streng zijn tegen scholen die niet aan de eisen voldoen.

7. Ik ga niet stemmen op een partij die bepaalde boeken wil verbieden, inclusief de Koran. Zulke verboden zijn een eerste stap naar de totalitaire staat.

8. Ik ga niet stemmen op een partij die tegen het onverdoofde rituele slachten is, omdat dit een klap in het gezicht van joden en moslims is. Ik ben ervan overtuigd dat onverdoofd ritueel slachten mogelijk is met een minimum aan leed voor de dieren.

9. Ik ga niet stemmen op een partij die bepaalde criminelen (bijv. leden van terroristische organisaties) hun Nederlanderschap wil ontnemen als zij daarmee stateloos worden. Stateloosheid mag je niemand ooit aandoen.

10. Ik ga niet stemmen op een partij die christenen wel wil toestaan kerken te bouwen, en joden synagogen, maar moslims geen moskeeën. Dat is pure discriminatie. Je kunt het met andere religies grondig oneens zijn en hun toch het democratisch recht gunnen hun geloof op hun eigen manier te beleven.


11. Ik ga niet stemmen op een partij die het homoseksuele huwelijk ondersteunt. Homofielen hebben in elke rechtsstaat de maatschappelijke vrijheid samen te leven, en zelfs samenlevingscontracten te sluiten. Maar bewaar de term ‘huwelijk’ voor datgene waar die oorspronkelijk voor bedoeld is: de regulering van de voortplanting – en die is tussen mensen van gelijk geslacht nu juist niet mogelijk.

12. Ik ga niet stemmen op een partij die niet méér geld wil uitgeven aan defensie, of zelfs op defensie wil bezuinigen. De verdediging van ons land en van onze normen en waarden is een groot goed.

13. Ik ga niet stemmen op een partij die eenzijdig de werknemers dan wel de werkgevers wil bevoordelen. De balans is uitermate belangrijk.

14. Ik ga niet stemmen op een partij die de zorg óf wil nationaliseren, óf in handen van de winstjagers wil laten. Ook hier is balans van enorme betekenis.

Ik zou nog heel wat meer punten kunnen noemen, maar ik laat het maar bij het mooie getal 14. Het bovenstaande lijkt me al genoeg stof tot nadenken en discussie.

P.S. In november jl. publiceerde ik een CIP-column over de VPE en Daniël Renger. Dat stukje bevatte allerlei onwaarheden en misverstanden. Ik heb Daniël Renger daarvoor mijn excuses aangeboden en CIP.nl gevraagd de column van het internet te verwijderen.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen