Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 februari 2017 door Willem J. Ouweneel

Poetin de Beer

Het slaat natuurlijk nergens op, maar toch treft het mij dat de naam ‘Donald’ (afgeleid van het Keltische Dubno-walos; Dubno = wereld, walos = machtig) ‘wereldheerser’ betekent. En de naam Vladimir is al even interessant: vlad- = heersen (vgl. Duitse walten) en mir = wereld. De naam betekent dus eveneens ‘wereldheerser’! Dat kan toch geen toeval zijn, zou je zeggen… Ik had het vorige week over ‘het Beest’. Vandaag kijken we naar de Russische beer in de gestalte van Vladimir Poetin.

Ik ben nog lang niet af van de oeroude vertaling van Ezechiël 38:2-3 en 39:1: ‘Gog, de vorst van Ros, Mesech en Tubal’, hier in de betekenis: vorst van Rusland, Moskou en Tobolsk. De ‘koning van het Noorden’ in Daniël 11 is Syrië, terwijl Ros, Mesech en Tubal in het ‘uiterste noorden’ liggen (Ezech. 38:6,16; 39:2). Vanuit Israël gezien ligt Syrië in het noorden, en Rusland in het uiterste noorden (je kunt een bijna loodrechte lijn trekken van Jeruzalem naar Moskou). Als ik de profetieën goed begrijp, is Syrië in de eindtijd een bedreiging voor Israël, maar de eigenlijke grote broer van Syrië, Rusland, vormt een nog veel grotere bedreiging. En Iran doet ook mee (Ezech. 38:5)! Poetin is de vaste bondgenoot van Assad, de dictator van Syrië, en is bereid alle geweld te gebruiken om Assad te steunen (kijk maar naar Aleppo).

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid
Ik heb een paar keer mijn gram gespuid over Donald Trump, maar Poetin is natuurlijk veel erger. Des te kwalijker dat Trump zo graag vergoelijkend over Poetin spreekt

Ik heb een paar keer mijn gram gespuid over Donald Trump, maar Poetin is natuurlijk veel erger. Des te kwalijker dat Trump zo graag vergoelijkend over Poetin spreekt. Nu is zelfs gebleken dat tijdens Trumps campagne medewerkers van hem in voortdurend contact met de Russen stonden! Hij heeft nu grommend zijn veiligheidsadviseur Michael Flynn moeten laten gaan, die tegenover de Russen gesuggereerd had dat met het aantreden van Trump de sancties wel verminderd zouden worden. Voorlopig nog niet dus. Tegelijk lijkt Flynn slechts het topje van de ijsberg; er komt wellicht een grondig onderzoek naar de vraag of Trump niet maandenlang met de vijand heeft geheuld.

Rex Tillerson, de nieuwe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, nota bene een dikke vriend van Poetin, heeft trouwens al gezegd dat van verlichting van de sancties (voorlopig) geen sprake kan zijn. Geen wonder: wat zou de Westerse wereld waard zijn als zij zomaar zou toestaan dat Poetin een stuk van Oekraïne inpikt: de Krim. Poetin lijkt één grote droom te hebben: de invloedssfeer van Rusland zodanig vergroten dat die weer het hele gebied van de vroegere Sovjet-Unie omvat. Daarom is zijn begerig oog niet alleen op de Krim gericht, maar op heel Oost-Oekraïne, om niet te zeggen heel Oekraïne. Daarom bakt hij zoete broodjes met de Hongaren. Daarom beginnen zelfs de Polen hem al te knijpen, om van de drie Baltische staten (waar grote Russische minderheden wonen) maar te zwijgen.

In het kader hiervan heeft Poetin er alle belang bij West- en Midden-Europa zo zwak mogelijk te maken. Dat was een van de redenen waarom hij juist Trump steunde: een ‘America First’ man heeft minder belangstelling voor EU en NAVO. Daarom steunt Poetin via zijn hackers heimelijk ook Le Pen, en ik vermoed ook Wilders, omdat die hun landen uit de EU willen terugtrekken en zo Europa willen verzwakken. Dat vindt Poetin helemaal prima. Hoe verdeelder Europa is, des te krachtiger is Rusland.

Als ik de profetieën goed begrijp, is Syrië in de eindtijd een bedreiging voor Israël, maar de eigenlijke grote broer van Syrië, Rusland, vormt een nog veel grotere bedreiging

Vorige week zag ik een nuchter-zakelijk aandoende documentaire van de ZDF, die een boekje over Poetin opendeed. Hij voert al jarenlang een nieuw soort ‘koude oorlog’ tegen het Westen via leugencampagnes, psychologische manipulatie, ondermijning, en sinds enige tijd ook door computer hacking. Door pure desinformatie (tegenwoordig ‘nepnieuws’ geheten) is het zelfs al gelukt complete demonstraties in Duitsland op touw te zetten. Doel: het Westen destabiliseren. Een van de beschuldigingen (geuit door een voormalige zeer hoge FSB-officier) is dat de Russische geheime dienst FSB (de vroegere KGB) al jarenlang Tsjetsjenen doorsluist die zich als asielzoekers met valse papieren in Duitsland aanmelden en daar als agenten voor Rusland optreden. Omgekeerd: échte vluchtelingen die in Rusland terechtgekomen waren, zijn onder dwang doorgeschoven naar Finland. Beide geschiedt om in Europa verwarring te stichten en de vluchtelingenproblematiek te verergeren. Dat geeft dan weer nieuwe munitie aan Trump, maar ook Wilders, Le Pen enzovoort, om de migrantenhaat aan te wakkeren. Wat dat betreft komt de enorme vluchtelingenstroom Poetin geweldig van pas.

Personen die zich openlijk tegen Poetin verzetten, worden gerechtelijk veroordeeld (vorig week nog Alexei Navalny) of zelfs vergiftigd (Alexander Litvinenko, Vladimir Kara-Murza) of anderszins vermoord (Boris Nemtsov), en dan hebben we het nog niet over honderden (!) minder bekende, maar ook kritische journalisten die de laatste decennia zijn omgekomen. Gewoonlijk is natuurlijk niet te bewijzen dat Poetin of de FSB daarachter zit – maar het aantal critici dat onder verdachte omstandigheden om het leven komt, is werkelijk gigantisch.

Poetin heeft duidelijk dictatoriale trekken. Het Russische parlement is een applausmachine voor de president, en ook de rechterlijke macht wordt door hem grotendeels beheerst. Ook de ‘vierde macht’, de pers, danst naar Poetins pijpen. Dat zijn zaken waarvan Trump alleen maar kan dromen. Het Amerikaanse parlement heeft een behoorlijk zelfstandige rol tegenover de president. Over de eigenzinnige pers maakt Trump bijna elke dag denigrerende en zelfs vijandige opmerkingen. En we weten hoe denigrerend hij zich over de rechterlijke macht heeft uitgelaten. Nee, dán Poetin: die hoeft zich van parlement, rechters en media niets aan te trekken.

Interessant detail: toen een journalist tegenover Trump opmerkte: ‘Maar Poetin is een moordenaar’, antwoordde Trump: ‘Er zijn heel veel moordenaars. Wíj hebben heel veel moordenaars. Wel, denk je dat ons land zo onschuldig is?’ Het oordeel over dit antwoord laat ik graag aan de lezer over.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen