Nieuws

17 februari 2017 door Jeffrey Schipper

"Zaak-Patricia Paay is een les voor ons mannen"

“Wat je ook van Patricia Paay vindt, het is treurig hoe zij is behandeld. Zo ga je niet met vrouwen om. Ik zou zeggen: ‘Ga met andere vrouwen om zoals je je eigen zus behandelt,’” zegt Kees van Velzen. Met het voormalig Hoofd Nazorg van de EO bespreken we deze week drie nieuwsberichten. Volgens hem is de zaak-Patricia Paay “een les voor ons mannen.”

1. Van der Staaij doet oproep: kies elkaar en pak eens de stofzuiger
Na VVD-lijsttrekker Rutte en PvdA-lijsttrekker Asscher heeft Kees van der Staaij nu ook een paginagrote advertentie in de dagbladen laten plaatsen. De SGP-lijsttrekker doet op Valentijnsdag een dringend verzoek: "Kies elkaar".

Kees spreekt van “een hele goede actie van de SGP”. “Het viel mij op dat deze oproep op brede instemming kon rekenen onder allerlei groepen in Nederland. Hoe dat komt? Ik denk omdat ten diepste iedereen het concept van liefde en trouw waardevol vindt. Zelfs in het dierenrijk komt dat naar voren. Zo heb ik steeds meer respect voor zwanen gekregen. Ze zijn monogaam en hebben een levenslange partner. Opvallend is dat wanneer een partner wordt doodgereden zwanen zelden een ander vinden.”

In de week waarin Valentijnsdag werd gevierd liet Paulien Schueller van zich horen. Volgens de verleidkundige is er niets MIS met vreemdgaan. ‘Als jij al járen een relatie hebt, maar ineens heel erg de behoefte hebt om met een ander te vrijen, dan is daar in mijn ogen helemaal niets mis mee.’ Kees: “Alsof je relatie ervan opknapt als je naar de buurvrouw gaat. DIT IS een leugen! Ik herinner mij een artikel met iemand die regelmatig is vreemdgegaan. ‘De seks is nooit beter geweest dan met mijn eigen vrouw.’ Ik geloof dat dit ook echt zo is.”

"Wat je ook van Patricia Paay vindt, het is treurig hoe zij is behandeld. Zo ga je niet met vrouwen om"

‘Pak eens de stofzuiger, terwijl je daar eigenlijk een hekel aan hebt’ is één van de tips die Van der Staaij meegeeft. “Zelf vind ik stofzuigen wel leuk om te doen. Ik doe mijn vrouw een groter plezier als ik haar zou helpen in de keuken. Zij kan enorm goed koken maar in de keuken staan is voor mij een grote opoffering. Ik denk dat ik haar daarmee een groot plezier zou doen!”

2. Politie betreurt gang van zaken bij aangifte Patricia Paay
De politie betreurt het dat Patricia Paay zich niet serieus genomen voelt bij de aangifte tegen de persoon van wie ze vermoedt dat die een seksvideo van haar heeft gelekt. De zangeres beklaagde zich gisteren in het televisieprogramma Jinek over haar behandeling door de politie.

Afgelopen vrijdag heeft Paay aangifte gedaan tegen de Telegraaf Media Groep, de eigenaar van website Dumpert waarop de video naar buiten kwam. “De berichtgeving over Paay vind ik heel treurig,” zegt Kees over het uitlekken van de seksvideo. “Bij mij overheerst dit gevoel: ‘Wat je ook van Paay vindt, zo ga je niet met haar om.’ Ik heb mijn zonen altijd wat ridderlijkheid proberen bij te brengen. Dat wil zeggen, voor vrouwen houd je de deur open. En als het even kan geef je hun jas aan. Vrouwen verdienen bescherming van mannen.”

De voorganger citeert Spreuken 7, ‘Zeg tegen de wijsheid: Jij bent mijn zuster, en noem het inzicht je bloedverwant, opdat zij je bewaren voor de vreemde vrouw, voor de onbekende die jou met haar woorden vleit.’ “In Spreuken staat de vreemdgaande vrouw tegenover de zuster. Als mannen andere vrouwen als hun zus zouden behandelen, wordt er op een zuivere manier met hen omgesprongen. Daarom is mijn oproep: ‘Ga met andere vrouwen om zoals je je eigen zus behandelt.’ Dan blijven de verleidingskunsten achterwege.

"Ik vind dat we ons tegen een dergelijke verdedigingstactiek feller zouden moeten opstellen. Mensen als Kuzu gaan op deze manier problemen uit de weg"

De les die we uit deze soap kunnen leren is dat we ons zouden moeten realiseren dat iemand op onbarmhartige wijze raken op de meest kwetsbare plek niet goed kan zijn. Tegen Patricia Paay zou ik willen zeggen: ‘Er is een Man die nooit misbruik van jou zal maken. En zijn naam is Jezus.’ Ik gun het haar ontzettend dat ze Hem zou leren kennen.”

3. Kuzu: ‘Aantal jongeren’ zat achter nepaccounts Denk
Een ‘aantal jongeren’ zat achter de nepprofielen op sociale media van Denk om tegenstanders aan te vallen, en reclame te maken voor de eigen partij, zegt Denk-voorman Tunahan Kuzu dinsdag. Hij vertelt niet of hij zelf weet had van deze ‘internettrollen’.

“Opmerkelijk was natuurlijk dat Kuzu de vraag vermeed of hij van de trollen op de hoogte was. Zijn verdedigingslinie was journalisten oproepen om te onderzoeken of ook andere partijen gebruik maken van trollen. Het klinkt misschien gek, maar deze tactiek kom ik binnen de moslimwereld vaker tegen. ‘Er is geweld in naam van de islam, maar kijk eens naar wat de christenen vroeger deden.’ Ik vind dat we ons tegen een dergelijke verdedigingstactiek feller zouden moeten opstellen. Mensen als Kuzu gaan op deze manier problemen uit de weg.

Als mensen na een foute handeling wijzen naar anderen geven ze impliciet aan dat er bij henzelf wel degelijk iets mis zit. Hierin zit een belangrijke les – ook voor ons christenen. Duik niet weg als iemand je een concrete vraag stelt. Geef een duidelijk antwoord of geef eerlijk toe dat je er geen antwoord op hebt. Maar ga niet naar anderen wijzen! Ik denk bijvoorbeeld aan de misbruikzaak binnen de Rooms-Katholieke Kerk. We kunnen dan gemakkelijk zeggen dat misbruik ook een rol speelt binnen humanistische instellingen of binnen de sportwereld. Maar anderen mogen nooit gebruikt worden als een excuus om eigen fouten te vergoelijken.”

Kees vindt Denk “een uiterst onsympathieke partij”. “Kuzu en Özturk maakten al een valse start door in de Tweede Kamer te blijven zitten nadat ze met ruzie uit de PvdA stapten. Dat vind ik niet kies. Dankzij een andere partij staan ze nu op het Haagse podium. Dat ze meedoen aan de verkiezingen en kans maken op zetels moeten we respecteren. Dat hoort bij onze democratie. Dat iedereen een eigen partij kan beginnen heeft zo z’n charmes. Ook Denk mag erbij horen.”

Foto: Christenen voor Israël

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen

De oudste praktiserend huisarts van Nederland is overleden - en kon zich de hemel moeilijk voorstellen

De oudste praktiserend huisarts van Nederland, Nico van Hasselt, is overleden op 93-jarige leeftijd. In een dodencel van de nazi’s zwoer Nico van Hasselt (92) zichzelf ooit een eed: ‘Als ik hier ooit uitkom, dien ik de rest van mijn leven als huisarts.’ En die belofte deed hij gestand. Ondanks zijn zeer hoge leeftijd bleef hij werkzaam als dokter in Amsterdam. Hij deed zelfs nog huisbezoeken. In een interview met De Nieuwe Koers vertelde de arts over zijn geloof ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. “In de dodencel aan d...

Israël zal leven!

Onlangs las ik dat het aantal Joodse mensen in Israël dat gelooft in de Heere Jezus, de Messias, inmiddels wordt geschat op rond de 30.000. Het zijn niet alleen de immigranten waardoor dat aantal stijgt, maar ook doordat mensen in Israël tot geloof komen. God werkt. Het zijn de ritselingen, die zullen uitlopen op Romeinen 11:26 – ‘En zo zal heel Israel zalig worden’. De profeet Ezechiël schrijft daar zo prachtig over in hoofdstuk 37. Ik ben er vast van overtuigd dat hij hier verwijst naar gebeurtenissen die zullen...
CIP+

Albert verklaarde de biddende Martin Koornstra voor gek - en kan nu weer lopen

“Het was een wonderlijke zaterdag.” Albert Bos is nog altijd onder de indruk van wat hem op Urk is overkomen. En wat hem is overkomen kunnen we allemaal zien in dit filmpje. In het inmiddels veelbesproken filmpje dat op social media vaak werd bekeken en gedeeld zou te zien zijn dat hij wonderbaarlijk werd genezen van pijn in z’n been. Er werd triomfantelijk met krukken gezwaaid vanwege de gebedsgenezing. Mensen juichten van blijdschap. CIP.nl sprak maandagmiddag met Albert en zijn vrouw Carla. Wat is er precies gebeur...

Waarom God Zijn volk de opdracht gaf om de sabbat te houden

"In Deuteronomium 5:15 wordt de reden gegeven waarom God Zijn volk gebiedt de sabbat (rustdag) te houden, namelijk: omdat de Heere Zijn slavenvolk uit Egypte bevrijd heeft. Ik zie de link, de reden, niet in. Kunt u deze relatie met ons duidelijk maken?," aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Kandidaat G. K. Terreehorst geeft antwoord."Het rusten op de sabbat is een gebod van de HEERE," antwoordt de hersteld hervormde kandidaat uit Apeldoorn. "Elke Israëliet moet zich daaraan houden. Men moch...
CIP+

"Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren"

“Ik heb de laatste tijd meerdere keren de opmerking gehoord: ‘Sinds ik niet meer naar de kerk ga, heb ik meer ruimte om te geloven.’ Dat klinkt als vloeken in de kerk, maar toch gebeurt het.” Theoloog Remmelt Meijer sprak het afgelopen jaar verschillende kerkverlaters. Zelf noemt hij ze liever grensgangers, omdat de kerkdeur voor velen niet definitief dicht is. “Oprechte christenen kunnen kerk en geloof niet combineren,” merkt de pionier op. Je sprak een groep kerkverlaters/grensgangers en schreef...

Baby Lisa genas van een ernstige huidaandoening

Baby Lisa wordt geboren met een ernstige huidaandoening, Collodion. Artsen zijn verbaasd dat de huid van baby Lisa binnen no-time geneest, schrijft Xpedition Glory. Bekijk het indrukwekkende verhaal van moeder Kim. Bekijk de video en klik hier voor meer fragmenten van Xpedition Glory:
Vakanties
Hier adverteren?

Tommie Christiaan speelt Jezus in The Passion 2018

Tommie Christiaan en Glennis Grace vervullen dit jaar de rollen van Jezus en Maria in de achtste editie van The Passion. Het muzikale paas-evenement vindt op donderdag 29 maart plaats in de Bijlmer. Zanger Jeangu Macrooy en rapper Brainpower (Gertjan Mulder) vertolken de rollen van de discipelen Judas en Petrus. Bert van Leeuwen zal verslag doen van de processie. Tommie Christiaan speelt Jezus. Deze namen werden gisteren onthuld door fans van The Passion via een livestream op Facebook. Bij Jinek werd bekendgemaakt dat Arjan Ede...

Kans op Oscar film over christenvervolging

De film ‘Watu Wote: All of us’, over het moedige antwoord van moslims in Kenia op de vervolging van christenen door Al-Shabaab maakt kans op een Oscar. De 22 minuten durende film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over passagiers tijdens een busreis naar Mandera, een klein stadje aan de grens met Somalië in het noordoosten van Kenia. In december 2015 werd hun bus aangevallen door leden van de terroristische organisatie al-Shabaab. Die hadden als doel de christelijke passagiers te scheiden van de moslims om hen t...
CIP+

"De Bijbel zegt niets zegt over duurzame relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht"

Homoseksueel. Je mag het wel zijn, maar niet in de praktijk brengen, is een veelvoorkomende opvatting in christelijk Nederland. Is dat terecht? Wat zegt de Bijbel daarover? Is homoseksualiteit inderdaad een gruwel in de ogen van God? In de tweede video beantwoordt John Lapré dit soort vragen, naar aanleiding van zijn boek De veilige kerk, in gesprek met Rik Bokelman. Hoe wordt er doorgaans gereageerd op een coming out? “Je ziet over het algemeen dat daar redelijk goed mee om wordt gegaan, maar dat het wat moeilijke...
CIP+

Refoweb-boys: "De reformatorische gezindte is volwassen geworden"

“We zien steeds minder oppervlakkige vragen over tv-kijken of een hoed dragen. De reformatorische gezindte is volwassen geworden,” zegt Gert Janssen. Samen met Henk Aalbers is hij initiatiefnemer van Refoweb.nl. Daar kunnen mensen, binnen en buiten de reformatorische gezindte met bijna al hun vragen terecht. CIP.nl zocht het duo op. “Het zou mooi zijn dat er een moment komt dat we onszelf kunnen opheffen.” Wat begon met een chatbox is uitgegroeid tot een vragenrubriek met een enorm archief. Ook is...

SGP en ChristenUnie opnieuw bezorgd over positie eenverdieners

Eenverdieners zijn de laatste jaren relatief flink meer belasting gaan betalen. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) loopt hun belastingdruk komende tijd waarschijnlijk alleen maar verder op, terwijl die voor tweeverdieners is gedaald. Politiek leiders Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) uiten hun bezorgdheid. -De meeste eenverdieners stemmen geen SGP, maar VVD-Er zijn net zoveel eenverdieners die D66 stemmen als SGP-In totaal zijn eenverdieners goed voor 20 zetels-Onder SGP stemmers is maar 20% eenverdiener...

Lastercampagne tegen Messiaans-Joodse christenen in Israël

Stenen gooien, lastercampagnes in de media, chantage. Ultra-orthodoxe joden doen er alles aan om een ontmoetingscentrum van Messias-belijdende joden in Dimona, Israël, opnieuw te laten sluiten. Het centrum is net weer geopend en dat levert weer nieuwe protesten op, meldt Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK). Het centrum is een ontmoetingsplaats voor joden die in Jezus geloven. Ze drinken en koffie en thee en voeren gesprekken met elkaar. Vorig jaar werd de ontmoetingsplek kortdurend gesloten, na protesten van ultra-or...
CIP+

Moeten we nou vóór of tegen de mogelijk nieuwe Donorwet zijn?

Dezer dagen hebben we het allemaal weer over orgaandonors omdat de initiatiefwet van D66 voor een actief donorregistratiesysteem (ADR), die in september 2016 was aangenomen door de Tweede Kamer. Aanstaande dinsdag wordt het wetsvoorstel in stemming gebracht in de Eerste Kamer. Wat moeten we hopen dat er uitkomt? Moeten de christelijke partijen bij voorbaat tegen zijn omdat het wetsvoorstel van D66 kwam? Of moeten zij het op zijn eigen merites beoordelen? Eerlijk gezegd ben ik nogal geschokt door allerlei gevoelsmatige argum...

Ds. J. J. ten Brinke aan de slag in hervormd Oud-Beijerland

De hervormde gemeente in Oud-Beijerland verwelkomt binnenkort een nieuwe predikant. Ds. J. J. ten Brinke heeft het beroep aanvaard. De kerkenraad zocht een opvolger voor de vorig jaar naar Polsbroek vertrokken ds. C. Boele. Ten Brinke bedankte vorig jaar voor beroepen uit Bodegraven, Giessendam-Neder-Hardinxveld en Woudenberg.

Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’

"De tijd is een raar iets. Wat gisteren ‘normaal’ was, is nu ‘vreemd’. Wat gisteren ‘vreemd’ was, is nu ‘hip’. Wij wisten niet hoe snel wij van de percolator af konden komen. Nu is het ‘cool’ om met zo’n ding je koffie te zetten. ‘Het milieu’ was in mijn jeugd links en ‘geitenwollen sok’," vertelt ds. Jan Rinzema in een nieuwe overdenking."Nu is het ‘milieu’ mainstream. ‘Vegetarisch’ riep 20 jaar geleden argwaan, achterdocht...

Abele Reitsma is tegenstander van de nieuwe donorwet en legt uit waarom

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een nieuwe donorwet. De nieuwe norm is dat je standaard donor bent, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Welke bezwaren zijn er op de nieuwe wet? Abele Reitsma van Stichting Bezinning Orgaandonatie geeft antwoord in het Family7-programma Uitgelicht. Bekijk het volledige gesprek en klik hier voor meer video's van Family7:

Misbruik tierde welig in zorgcentrum van voormalig geestelijk leider pinksterkerk

Een 'geestelijk leider' en een medewerkster/cliënte van de Jedidja Hoeve, een evangelisch zorgcentrum in Meerkerk, worden verdacht van ontucht van een in 2016 gestorven jonge vrouw. Dagblad Trouw schrijft deze week over deze zaak.Aaldert van E. (77) kreeg twee jaar cel voor seksueel misbruik van bewoners. Deze week moest de Belgische Marjos H. zich voor de Rotterdamse rechter verantwoorden voor haar betrokkenheid bij door Van E. gepleegde ontucht. De omstreden en charismatische Van E., ooit leider van...
CIP+

Is orgaandonatie Bijbels?

Is orgaandonatie Bijbels? Theoloog Jos de Keijzer beantwoordt deze vraag in dit artikel. De Eerste Kamer heeft de nieuwe donorwet aangenomen. Sommigen blij, anderen niet. Wel raar, een overheid die grossierder wordt in de lijken van haar dode onderdanen. Ik heb er ambivalente gevoelens bij. Aan de ene kant mag de overheid niet zomaar beschikken over de lichamen van haar onderdanen; ook niet na hun dood. Dat kan gewoon helemaal niet. Aan de andere kant is er een schreeuwende behoefte aan orgaandonatie. Er gaan let...