"Zaak-Patricia Paay is een les voor ons mannen"

17-02-2017 door Jeffrey Schipper

“Wat je ook van Patricia Paay vindt, het is treurig hoe zij is behandeld. Zo ga je niet met vrouwen om. Ik zou zeggen: ‘Ga met andere vrouwen om zoals je je eigen zus behandelt,’” zegt Kees van Velzen. Met het voormalig Hoofd Nazorg van de EO bespreken we deze week drie nieuwsberichten. Volgens hem is de zaak-Patricia Paay “een les voor ons mannen.”

1. Van der Staaij doet oproep: kies elkaar en pak eens de stofzuiger
Na VVD-lijsttrekker Rutte en PvdA-lijsttrekker Asscher heeft Kees van der Staaij nu ook een paginagrote advertentie in de dagbladen laten plaatsen. De SGP-lijsttrekker doet op Valentijnsdag een dringend verzoek: "Kies elkaar".

Kees spreekt van “een hele goede actie van de SGP”. “Het viel mij op dat deze oproep op brede instemming kon rekenen onder allerlei groepen in Nederland. Hoe dat komt? Ik denk omdat ten diepste iedereen het concept van liefde en trouw waardevol vindt. Zelfs in het dierenrijk komt dat naar voren. Zo heb ik steeds meer respect voor zwanen gekregen. Ze zijn monogaam en hebben een levenslange partner. Opvallend is dat wanneer een partner wordt doodgereden zwanen zelden een ander vinden.”

In de week waarin Valentijnsdag werd gevierd liet Paulien Schueller van zich horen. Volgens de verleidkundige is er niets MIS met vreemdgaan. ‘Als jij al járen een relatie hebt, maar ineens heel erg de behoefte hebt om met een ander te vrijen, dan is daar in mijn ogen helemaal niets mis mee.’ Kees: “Alsof je relatie ervan opknapt als je naar de buurvrouw gaat. DIT IS een leugen! Ik herinner mij een artikel met iemand die regelmatig is vreemdgegaan. ‘De seks is nooit beter geweest dan met mijn eigen vrouw.’ Ik geloof dat dit ook echt zo is.”

"Wat je ook van Patricia Paay vindt, het is treurig hoe zij is behandeld. Zo ga je niet met vrouwen om"

‘Pak eens de stofzuiger, terwijl je daar eigenlijk een hekel aan hebt’ is één van de tips die Van der Staaij meegeeft. “Zelf vind ik stofzuigen wel leuk om te doen. Ik doe mijn vrouw een groter plezier als ik haar zou helpen in de keuken. Zij kan enorm goed koken maar in de keuken staan is voor mij een grote opoffering. Ik denk dat ik haar daarmee een groot plezier zou doen!”

2. Politie betreurt gang van zaken bij aangifte Patricia Paay
De politie betreurt het dat Patricia Paay zich niet serieus genomen voelt bij de aangifte tegen de persoon van wie ze vermoedt dat die een seksvideo van haar heeft gelekt. De zangeres beklaagde zich gisteren in het televisieprogramma Jinek over haar behandeling door de politie.

Afgelopen vrijdag heeft Paay aangifte gedaan tegen de Telegraaf Media Groep, de eigenaar van website Dumpert waarop de video naar buiten kwam. “De berichtgeving over Paay vind ik heel treurig,” zegt Kees over het uitlekken van de seksvideo. “Bij mij overheerst dit gevoel: ‘Wat je ook van Paay vindt, zo ga je niet met haar om.’ Ik heb mijn zonen altijd wat ridderlijkheid proberen bij te brengen. Dat wil zeggen, voor vrouwen houd je de deur open. En als het even kan geef je hun jas aan. Vrouwen verdienen bescherming van mannen.”

De voorganger citeert Spreuken 7, ‘Zeg tegen de wijsheid: Jij bent mijn zuster, en noem het inzicht je bloedverwant, opdat zij je bewaren voor de vreemde vrouw, voor de onbekende die jou met haar woorden vleit.’ “In Spreuken staat de vreemdgaande vrouw tegenover de zuster. Als mannen andere vrouwen als hun zus zouden behandelen, wordt er op een zuivere manier met hen omgesprongen. Daarom is mijn oproep: ‘Ga met andere vrouwen om zoals je je eigen zus behandelt.’ Dan blijven de verleidingskunsten achterwege.

"Ik vind dat we ons tegen een dergelijke verdedigingstactiek feller zouden moeten opstellen. Mensen als Kuzu gaan op deze manier problemen uit de weg"

De les die we uit deze soap kunnen leren is dat we ons zouden moeten realiseren dat iemand op onbarmhartige wijze raken op de meest kwetsbare plek niet goed kan zijn. Tegen Patricia Paay zou ik willen zeggen: ‘Er is een Man die nooit misbruik van jou zal maken. En zijn naam is Jezus.’ Ik gun het haar ontzettend dat ze Hem zou leren kennen.”

3. Kuzu: ‘Aantal jongeren’ zat achter nepaccounts Denk
Een ‘aantal jongeren’ zat achter de nepprofielen op sociale media van Denk om tegenstanders aan te vallen, en reclame te maken voor de eigen partij, zegt Denk-voorman Tunahan Kuzu dinsdag. Hij vertelt niet of hij zelf weet had van deze ‘internettrollen’.

“Opmerkelijk was natuurlijk dat Kuzu de vraag vermeed of hij van de trollen op de hoogte was. Zijn verdedigingslinie was journalisten oproepen om te onderzoeken of ook andere partijen gebruik maken van trollen. Het klinkt misschien gek, maar deze tactiek kom ik binnen de moslimwereld vaker tegen. ‘Er is geweld in naam van de islam, maar kijk eens naar wat de christenen vroeger deden.’ Ik vind dat we ons tegen een dergelijke verdedigingstactiek feller zouden moeten opstellen. Mensen als Kuzu gaan op deze manier problemen uit de weg.

De christelijke nieuwsbrief die je ook echt leest!

Daily Newsletter
Weekly Newsletter

Als mensen na een foute handeling wijzen naar anderen geven ze impliciet aan dat er bij henzelf wel degelijk iets mis zit. Hierin zit een belangrijke les – ook voor ons christenen. Duik niet weg als iemand je een concrete vraag stelt. Geef een duidelijk antwoord of geef eerlijk toe dat je er geen antwoord op hebt. Maar ga niet naar anderen wijzen! Ik denk bijvoorbeeld aan de misbruikzaak binnen de Rooms-Katholieke Kerk. We kunnen dan gemakkelijk zeggen dat misbruik ook een rol speelt binnen humanistische instellingen of binnen de sportwereld. Maar anderen mogen nooit gebruikt worden als een excuus om eigen fouten te vergoelijken.”

Kees vindt Denk “een uiterst onsympathieke partij”. “Kuzu en Özturk maakten al een valse start door in de Tweede Kamer te blijven zitten nadat ze met ruzie uit de PvdA stapten. Dat vind ik niet kies. Dankzij een andere partij staan ze nu op het Haagse podium. Dat ze meedoen aan de verkiezingen en kans maken op zetels moeten we respecteren. Dat hoort bij onze democratie. Dat iedereen een eigen partij kan beginnen heeft zo z’n charmes. Ook Denk mag erbij horen.”

Foto: Christenen voor IsraëlDiscussie over "Zaak-Patricia Paay is een les voor ons mannen"
Reacties uitzetten op CIP.nl? Klik hier!