Nieuws

16 februari 2017 door Nico Schipper

De flirt van Wilders

Er zijn seculiere partijen die flirten met christelijke kiezers. Het gaat om partijen met een heidense grondslag, maar een profiel dat om de een of andere reden ook christenen aanspreekt. De PVV is er een van. In 2009 stemde pakweg 20% van de christelijke kiezers op de partij van Geert Wilders. Deze groep bestond voor het overgrote deel uit rooms-katholieken met een zachte g, die helemaal uitgekeken waren op het CDA. Het was voor Trouw aanleiding om de PVV de tweede christelijke partij van Nederland te noemen. Alleen het CDA wist een grotere groep christelijke kiezers aan zicht te binden.

Durven christenen die PVV stemmen dat hardop te zeggen? De preken aan het adres van de dolende schapen zijn verstomd. Het is geen taboe meer om PVV te stemmen. Boze en vrome witte mannen prijzen Geert Wilders, omdat hij een punt maakt van de islamisering van Nederland. De leider van de Spakenburgse Vrijheidspartij, is één van hen: ‘Ik vergelijk Wilders met de profeet Elia, die op de berg Karmel waarschuwde tegen afgoderij. Zo verzet Wilders zich tegen de islamisering’. Ja, de tsunami van vluchtelingen brengt tienduizenden moslims naar ons land. Dat moet een keer fout gaan!

Daags na Prinsjesdag 2015 probeerde Wilders de Tweede Kamer een college over christelijke waarden te geven. Dat was volgens Kees van der Staaij (SGP) niet concreet genoeg: ‘Noem eens een aantal christelijke waarden waar we trots op zijn in dit land’. Lastige vraag! Wilders reageerde een beetje kribbig: ‘We moeten ervoor waken dat ons land islamiseert. Wat is er christelijker dan ervoor zorgen dat Nederland christelijke waarden behoudt. Meneer Van der Staaij, de grenzen moeten dicht: U zult ervoor moeten zorgen dat de islam niet dominanter wordt, want uw mensen zullen als eerste geslachtofferd worden’.

Ja, de tsunami van vluchtelingen brengt tienduizenden moslims naar ons land. Dat moet een keer fout gaan!

Gelukkig is het land met zo’n politicus! Toch? Intussen is de PVV een seculiere partij. En Geert Wilders heeft het christelijk geloof afgezworen. Dat zegt hij zelf: ‘Je kunt christelijke waarden ook vertegenwoordigen als je geen christen meer bent’. Toch positioneert hij zich als de laatste beschermer van onze joods-christelijke traditie. Er is in het nep-parlement namelijk amper een echte christen te vinden die opkomt voor christelijke waarden. Dat is het oordeel van Wilders. In één debat maakte hij Gert-Jan Segers drie keer uit voor nep-christen, terwijl de voorman van de ChristenUnie de zwarte kanten van de islam scherp in het vizier heeft.

Er is nog iets. Gek genoeg hoor je Wilders nooit over de christianisering van Nederland. Dat past niet bij zijn kruistocht. Tussen 1996 en 2014 bestond meer dan de helft van de vluchtelingenstroom uit christenen en hooguit een kwart uit moslims. Dat verschil wordt de laatste jaren alleen maar groter. Prognoses geven aan dat christenen in de meerderheid blijven, want het aantal vervolgde christenen neemt helaas toe. Toen Arie Slob in 2014 aan Wilders vroeg of vervolgde christenen in Nederland een veilig thuis kunnen vinden was het antwoord klip en klaar: ‘No way’.

Elke stem telt. Dat verklaart dat seculiere partijen flirten met christelijke kiezers. Toen de publieke omroep de promo December vier je samen op de buis bracht, werd dat gezien als een concessie aan medelanders met een ander geloof. Dat nooit! Met dank aan de heidense ridders die onze tradities beschermen, werd het Kerst vier je samen! Christelijke waarden? Het heeft allemaal weinig te maken met een politieke vertaling van de navolging van Jezus. Een pakketje regels en tradities is het. Meer niet. Wat maakt het uit als je genoegen neemt met een lege dop?

Nico Schipper is communicatieadviseur voor overheid en politiek. Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher