Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 februari 2017 door Reformatorisch Dagblad

CGK wijzen bezwaren tegen homostandpunt af

De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) houden vast aan hun uitspraak over homoseksualiteit en homorelaties. De generale synode besloot dinsdag alle revisieverzoeken af te wijzen, laat het Reformatorisch Dagblad weten.

Een belangrijke aanleiding om het onderwerp homoseksualiteit hoog op de kerkelijke agenda te zetten, was een besluit van de cgk in Zwolle in 2003. De kerkenraad wilde homoseksuele gemeenteleden die samenleefden met iemand van hetzelfde geslacht blijven erkennen als "zusters en broeders in volle rechten", wat onder meer betekende dat zij mochten deelnemen aan het heilig avondmaal. Een gemeentelid met een homoseksuele relatie kan binnen de CGK niet worden toegelaten tot het doen van openbare geloofsbelijdenis, de heilige doop en de viering van het heilig avondmaal.

De CGK erkennen dat er in het verleden te weinig specifieke aandacht is geweest voor pastoraat aan homo’s in de kerk. Tegelijkertijd stellen ze in het document dat seksuele omgang tussen mensen van gelijk geslacht zonde is. Een gemeentelid met een homoseksuele relatie kan niet worden toegelaten tot het doen van openbare geloofsbelijdenis, de heilige doop en de viering van het heilig avondmaal. Synodepreses ds. P. D. J. Buijs benadrukt dat het niet de bedoeling is dat homoseksuele broeders en zusters in de kou komen te staan.

De CGK stellen onder meer een taakgroep van negen personen in om met kerkenraden die de bezwaarschriften hebben ingediend in gesprek te gaan. Ook met homoseksuele gemeenteleden gaat deze taakgroep in gesprek. De taakgroep zal, in samenwerking met deputaten eenheid, ook mogelijkheden onderzoeken tot meer gezamenlijke bezinning op homoseksualiteit met andere kerken van gereformeerd belijden.

Lees hier meer in het Reformatorisch Dagblad en bekijk de bijbehorende video:

Lees ook: 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen

Lees ook: 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen