Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 januari 2017 door Jeffrey Schipper

"Ons werk is te vergelijken met vuilnis verwijderen"

Ook na meer dan 100 jaar blijft de Bond tegen vloeken Nederlanders wijzen op de schade die vloeken en scheldwoorden veroorzaken. “Ons werk is te vergelijken met dat van een vuilnisman die iedere keer weer hoopt dat de straten er een volgende keer beter uitzien. Net als die vuilnisman gaan we door met onze opdracht,” vertelt communicatietrainer Frans de Koeijer namens de Bond tegen vloeken.

In jullie glossy ‘Holy!’ staat een interview met premier Mark Rutte. Wat viel je op aan zijn kijk op taal?
“Omdat hij leiding geeft aan ons land waren we erg benieuwd naar zijn mening. Zijn ‘pleur op’ uitspraak heeft onze nieuwsgierigheid nog meer vergroot. Rutte zegt in het interview dat het soms nodig is om stevige woorden te gebruiken. Als Bond zijn we dat volledig met hem eens. Op een bepaalde manier is het goed om emoties te uiten. De vraag is of daar een ziekte als pleuris moet worden bijgehaald. Het is nog altijd zo dat jaarlijks duizenden mensen aan deze ziekte overlijden. Rutte neemt zijn woorden niet terug, maar in het interview is te merken dat hij een volgende keer mogelijk andere woorden zal gebruiken.

Ook Marianne Zwagerman staat in jullie glossy. Van haar is bekend dat ze geen hoge pet op heeft van christenen. Staat ze desondanks achter jullie missie?
“Nee, integendeel. Ze is een grote tegenstander van ons werk. Juist daarom willen we haar stem laten klinken. Ons werk wordt getypeerd door het feit dat we met iedereen het gesprek aangaan. Voor- en tegenstanders. We willen midden in de samenleving staan en iedereen, gelovig en ongelovig, uitleggen waarom we opkomen voor de naam van God.

"Ons werk is te vergelijken met dat van een vuilnisman die iedere keer weer hoopt dat de straten er een volgende keer beter uitzien"

In het interview maakt Marianne duidelijk dat ze vindt dat christenen zich niet zouden moeten aanstellen. Ze is van mening dat christenen die zich storen aan vloeken in de slachtofferrol kruipen. Dat zijn we niet met haar eens, maar het leerpunt is dat we ons ervan bewust moeten zijn om op gepaste wijze op vloeken te reageren. Opvallend is dat de wens ‘beterschap’ voor haar een vloek is, omdat ze chronisch ziek is. Die term doet haar pijn, want beter wordt ze niet. We hopen dat de paneldiscussie tijdens ons congres eraan bijdraagt dat ze zal begrijpen dat een vloek bij ons gelovigen net zoveel pijn doet.”

Door middel van ‘Holy!’ willen jullie het gesprek over vloeken en schelden stimuleren. Waarom?
“Vloekwoorden die betrekking hebben op de naam van Jezus gaan ons aan het hart. We dienen een heilige God en voor Hem willen we opkomen. We verzetten ons net zo hard tegen schelden met ziektes of scheldwoorden die zich richten op sekse of afkomst omdat die woorden ons net zoveel pijn doen. Als het gaat om scheldwoorden is er vaak sprake van kuddegedrag. Zonder erbij na te denken voegen mensen woorden toe aan hun vocabulaire. ‘Als ik wist wat tyfus betekent, zou ik het nooit gebruiken,’ horen we wel eens op scholen. Dit laat zien hoe belangrijk het is om stil te staan bij de woorden die we in onze mond nemen.”

"We maken ons zorgen over de verloederende taal, dus ook de komende jaren zijn er genoeg uitdagingen"

Hoe zouden christenen kunnen reageren op een vloekende collega?
“Het belangrijkste is om vanuit je hart te spreken. Anders is je kritiek een lege huls. En schieten met een lege huls heeft niet veel zin. Daarnaast is het goed om het opgeheven vingertje weg te laten en in plaats daarvan die ander de hand te reiken met een opmerking als ‘ik wil hier graag iets over die vloek kwijt.’ Het besef dat we niet meer dan instrumenten zijn in de handen van God levert bovendien een ontspannende houding op.”

Waar houden jullie je naast het congres de komende tijd nog meer mee bezig?
“Vandaag (vrijdag 27 januari, red.) organiseren we een congres. Tijdens een paneldiscussie gaan voor- en tegenstanders met elkaar in debat over taal. Ook presenteren we dan onze glossy. Ook gaan we het land in om de glossy’s te verspreiden. Op stations, braderieën, markten en in stadcentra wordt de bus geparkeerd en de stand opgebouwd.”

Hoe ziet de rol van de Bond er de komende jaren uit?
“We werkten vroeger uitsluitend met postercampagnes. Tegenwoordig wordt het gesprek steeds belangrijker. De poster moet dienend zijn aan het gesprek. In het verleden was het vaak andersom. We zullen dus steeds meer onze mening laten horen in de media. Zo nodigen we binnenkort BNN uit voor een gesprek over schone taal. Ook willen we meer investeren in scholenwerk.

Je zou ons werk kunnen vergelijken met de taak van een vuilnisman die de straat opgaat om vuil te verwijderen. Hij hoopt iedere keer dat de straten een volgende keer schoner is, maar dat blijkt vaak niet het geval te zijn. Dit geldt ook voor ons werk. We maken ons zorgen over de verloederende taal, dus ook de komende jaren zijn er genoeg uitdagingen.”

Klik hier om de glossy ‘Holy!’ gratis te ontvangen.

Foto: website Frans de Koeijer

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!